Maurer Dóra önálló kiállítást kapott a londoni Tate Modernben

A kortárs magyar művészet újabb mérföldköve

Maurer Dóra a Magyarországon élő magyar művészek közül elsőként mutatkozhat be önálló kiállításával a londoni Tate Modern múzeumban.

Ma nyitotta meg kapuit a Maurer Dóra életművét bemutató, ingyenesen látogatható kiállítás a londoni Tate múzeumban. A kortárs magyar képzőművészet egyik legismertebb alakjának számító grafikus, festő és filmkészítő 35 alkotását tekinthetik meg a látogatók egészen 2020. július 5-ig.

A Munkácsy- és Kossuth-díjas művésznő számára már nem számít ismeretlen terepnek a kortárs múzeumok fellegvárának tartott Tate Modern (a New York-i MoMA mellett), hiszen az intézmény Maurer Dóra több munkáját is megvásárolta és beválogatta már gyűjteményébe. Ezúttal viszont egy önálló tárlat nyílt Maurer Dóra tiszteletére, amiben grafikák, fotók, mozgóképek és festmények is szép számmal szerepelnek. 

A kiállítás már önmagában hatalmas szenzációnak számít, hiszen a londoni múzeum a kortárs képzőművészet egyik legrangosabb és leglátogatottabb intézménye. Évente körülbelül hat millióan látogatják és csak a legnívósabb nevek szerepelnek a kiállítók listáján – a neoavantgárd stílust képviselő Maurer mellett például az orosz avantgárd egyik vezető alakja, Natalja Goncsarova és a kortárs alkotók sztárjának számító dán Ólafur Elíasson művei is megtekinthetők. Maurer Dóra sikerével talán a kortárs magyar művészet is egy újabb mérfölkőhöz érkezett. Az elmúlt években Maurer mellett Keserü Ilona és Bak Imre is szép eredményeket ért el, munkáik ismert múzeumok állandó gyűjteményeibe kerültek be. Reméljük, hamarosan még több hasonló sikerről számolhatunk be.

Nyitókép: @vinage.hu, @tate/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: