Költőnővel bővült a Mattel „Inspiráló nők” Barbie-kollekciója

A Mattel játékgyár legújabb babájával az amerikai író, költő és emberjogi aktivista Maya Angelou előtt tiszteleg.

Az amerikai játékgyártó cég 2018-ban mutatta be az Inspiráló nők Barbie-kollekcióját, amelyben olyan világhírű nőkről mintázták a babákat, akik tetteikkel példát mutathatnak minden generációnak. Azóta például Rosa Park aktivista, Sally Ride űrhajós és Ella Fitzgerald énekesnő is kapott saját Barbie-babát. A legújabb darabbal pedig az amerikai Maya Angelou előtt tisztelegnek.

Maya Angelou 1928-ban született, első könyvével, az I Know Why the Caged Bird Sings (Tudom, miért énekel a rab madár) című önéletrajzi regényével nemzetközi sikerre tett szert. 1993-ban elszavalta az On the Pulse of Morning (A hajnal pulzusa) című versét Bill Clinton elnöki beiktatásán, ezzel ő lett az első afroamerikai költőnő, akit ilyen megtiszteltetés ért. Élete során számos díjat nyert, több mint harminc díszdoktori címmel honorálták. 2010-ben Barack Obamától a legmagasabb rangú amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet is megkapta. Alkotásaival nők millióit inspirálta, emellett Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel közösen aktívan részt vett a feketék polgárjogi küzdelmében is.

Fotó: Mattel

A Mattel szerint Angelou tökéletes választás volt a kollekció következő babájához, mert a 2018-ban elhunyt író olyan nő volt „aki kockázatot vállalt, megváltoztatta a normákat és kikövezte az utat a következő generációk fiatal lányai előtt, hogy ők még nagyobb álmokat szőhessenek”. Az Angelou-baba egy virágmintás ruhát és fejkendőt visel, kezében pedig az 1969-ben megjelent I Know Why the Caged Bird Sings című könyvet tartja. A megtiszteltetést Angelou fia, Guy Johnson is nagyra értékelte és egy közleményben elmondta, reméli, hogy a baba  inspirálja majd a tanárok, az írók és az aktivisták következő generációit.

A limitált példányszámban kapható Barbie ára 29,99 dollár (kb. 8800 forint) és egy ember maximum csak két darabot vásárolhat belőle. Az érdeklődőknek azonban egy kicsit várniuk kell, ugyanis az első szériát azonnal elkapkodták. A készítők azt ígérték, igyekszenek minél hamarabb pótolni a készletet.

Forrás: The Guardian
Nyitókép: Mattel

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: