Meditációs adventi kalendárium az ünnepekre, és azon túl is

Az ünnepi időszak elég feszültségteljes tud lenni, hiszen eleve nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka a magánélet között. Meditációs adventi kalendáriumunkkal azonban te lehetsz a nyugalom szigete a következő pár hétben.

A karácsonyt mindannyian izgatottan várjuk, hiszen végre összegyűlik a család, és együtt lehetünk. Csakhogy az odáig vezető út sokak számára eléggé feszültségteljes. Ha neked kell intézned a nagybeveásárlást, a főzést, a lakás díszítését, a gyerekeket, a kutyát, és mindezt össze kell hangolni a munkáddal és némi magánélettel, elég világos, hogy minimum három kellene legyen belőled. Szerencsére meditációs adventi kalendáriumunkkal új dimenziók kapuját nyithatod meg életedben, és sokkal nyugodtabban várhatod a karácsonyt.

Nincs házimanód?

Ha neked sem segítenek házimanók, akkor nincs más hátra, mint előre: csokik helyett reggelente bontogasd inkább meditációs adventi kalendáriumunk meglepetéseit. Nemcsak azért, mert nem szaladnak fel majd pluszkilók, hanem azért is, mert a meditációval csökkentheted a szorongást, szabályozhatod a hangulatingadozásokat, és azt is, hogyan reagálsz másokra. A meditáció kiegyensúlyozottá tesz. Mindehhez pedig csak napi öt percre és a plédedre lesz szükséged.

1 nap: A Tudatos légzés napja

Az öt perc során semmi másra ne koncentrálj, mint a légzésedre. Ne próbáld megváltoztatni, csak figyeld, hogyan áramlik be és ki a levegő a testedbe. Ha a gondolataid elkalandoznak közben, engedd őket áramolni, és figyelmedet irányítsd vissza a légzésedre.

2 nap: Nyugalom mantra

Feküdj le a kanapéra kényelmesen, tenyérrel felfelé. Tegyél egy párnát a fejed alá, és ha jól esik, takarózz be. Pár mély lélegzetvétel után kezdd el szépen lassan ismételgetni: „Nyugodt vagyok. Majd lásd magad, ahogy egyre békésebb vagy.

3 nap: Hála meditáció

Helyezkedj kényelmes testtartásba, lehetőleg fekve vagy törökülésben, egyenes gerinccel. Gondold végig, mik azok a dolgok életedben, amelyekért hálát adhatsz? Először lehet, hogy nehéz megtalálni, de ha gyakorlod, egyre több és több dolgot fogsz magad körül észrevenni. A hála pedig boldoggá tesz, és megemeli rezgésszintedet. Öt perc talán nem is lesz elég.

4 nap: Küldj egészséget

Lehet, most azt gondolod, te nem vagy egy kézrátétellel gyógyító típus, de hidd el, gondolataiddal többet tudsz tenni, mint hinnéd. Ráadásul ezek a gondolatok rád is visszahatnak. Helyezkedj kényelmes pozícióba, képzeld el magad előtt egy kedves ismerősödet, és kívánj neki tiszta szívedből jó egészséget.

5 nap: Képzeld el a tökéletes önmagadat

Ha kényelmesen elhelyezkedtél, szemed csukva, tenyereid az ég felé néznek, és néhány mély orron be, szájon kilégzett levegővétel után már érzed, hogy szétárad testedben a nyugalom, képzeld el magad különböző helyzetekben. Lásd, ahogy elveszik előled a parkolóhelyet, te pedig nyugodtan továbbállsz és a főbejáratnál találsz egy másikat. És így tovább. Próbáld az öt perces gyakorlat alatt elképzelni az egész napodat, és ezt az érzést megtartani az egész nap folyamán.

6 nap: Nyújtsd el a kilégzést

A mai ötperces meditációd során koncentrálj arra, hogy a kilégzésed valamivel hosszabb legyen, mint a belégzés. Ez csodákat tesz idegrendszereddel, és agyadnak azt jelzi, biztonságos az ellazulás. Számolj négyig belégzéskor, és ötig a kilégzéshez, vagy végezd a légzőgyakorlatot saját ritmusodban. El sem fogod hinni, milyen nagyszerű érzés lesz egész nap békével a lelkedben jönni-menni a városban.

7 nap: Teremts békét

A mai ötperces meditációdban képzeld el magad a nagy rohanás közepette, de teljes békében. Ismételgesd is magadban a mantrát: „békés vagyok”, és lásd magad, ahogy a különböző feszültséggel telt helyzetekben te teljes lelki nyugalommal állsz helyt. Közben lélegezz mélyeket.

8 nap: Becsüld meg a tested

A mai napon adj hálát a testedért: fejezd ki, melyek azok a testrészeid, amelyekért hálás vagy. Ez a meditáció egy ülőgyakorlat, amelynek során széken vagy törökülésben érdemes ülni, egyenes gerinccel. Adj hálát lábaidnak, hogy elvisznek oda, ahová szeretnéd. A szemednek azért, hogy láthatsz, a tüdődnek a légzésért, és így tovább… ne csodálkozz, ha magadban elmosolyodsz. Megérkeztél, ez a hála.

9 nap: Küldj szeretet

A mai meditációs gyakorlat az egyik legszebb és talán leghatékonyabb gyakorlat. Van olyan szeretted, akivel nem találkozol az ünnepek során? Ha nincs, akkor csak gondolj bármelyik más szerettedre. Ülj egyenes háttal, vagy feküdj le a kapanépra, és néhány mély légzés után kezdj el szeretetet küldeni ennek az embernek. Kívánd neki a boldogságot. Tartsd ezt a gyönyörű állapotot öt percig.

10 nap: Képzeld el az álom életed

Teremts, manifesztáld magadnak az álom életed. Kezdd a meditációdat néhány mély légzéssel, majd képzeld el a teljes álom napodat onnantól kezdve, hogy felébredsz. Tedd bele a legvadabb elképzeléseidet is, hiszen az álmoknak semmi nem szab határt, és az is számít, milyen nagyot mersz álmodni. Hidd el megérdemled.

11 nap: Irányítsd a légzésedet

A lélegzetvételek hosszúságának meghatározása remek arra, hogy visszahozd magad a jelenbe, ha túlságosan zakatolnának a gondolataid. Ez a fajta légzés a vagus ideg bevonásával segít mélyebben ellazulni. Feküdj le, és orron be-ki lélegezve mindig négy másodpercig tartson egy levegővétel. Öt perc alatt olyan leszel, mintha most végeztél volna el egy buddhaképzőt.

12 nap: Szeresd önmagad

Az ünnepek elég megterhelőek tudnak lenni azok számára, akik egyedül töltik őket, vagy rossz a kapcsolatuk a családjukkal. Feküdj le és légzéssel kerülj meditatív állapotba, majd ismételgesd magadban az alábbi mantrát: „támogatva vagyok”. Vedd komolyan amit mondasz, és a mantra megteszi hatását.

13 nap: Gondolj a kapcsolataidra

A mai meditációban gondolj az életedben lévő összes emberre, akiket szeretsz. Gondold át, mit jelent számodra a jelenlétük, és hogyan javítják életed minőségét. A meditáció befejeztével is maradjon veled a hála érzése a nap további részében. A legjobb, ha esetleg fel is hívod néhányukat, hogy elmondd nekik milyen sokat jelentenek számodra.

14 nap: Küldj kedvességet egy idegennek

Legyen az egy ember az utcáról, a szomszédod, vagy a barista a kávézóból. Nem kell túlgondolnod. Küldj kedvességet és szeretetet az első embernek, aki eszedbe jut. Kívánd neki, hogy az élete könnyebb legyen. Ismételd a mantrát: „élj nyugodtan”. Ez mindkettőtök életébe békét és megnyugvást hoz majd.

15 nap: Egy békés nap

A mai meditációdban néhány mély ki- és belégzés után egy gyönyörű és békés napot képzelj el. Kezdd a vizualizációdat azzal, hogy határozottan kijelented: „egy nyugodt napom így néz ki”. Majd kezdd el elképzelni, milyen lenne egy gyönyörű békés nap a számodra. Már a második percben azt fogod érezni, hogy mosolyogsz magadban.

16 nap: Légzés és összpontosítás

A mai feladat szintén a légzéssel hoz vissza a jelenbe és segít erőteljesen fókuszálni az év végi teendőkre. A speciális légzés során lélegezz be olyan mélyen, amennyire csak tudsz az orrodon át, majd tartsd bent a lélegzeted, ameddig még kényelmesnek érzed. Ezután lassan lélegezz ki, majd ne vegyél levegőt néhány másodpercig. Állítsd be a telefonodat, és ismételd a gyakorlatot öt percig.

17 nap: Mantrázz a bizalomért

Az életbe vetett hit nagyon fontos, és sokszor segít abban, hogy átjussunk a túlsó partra. Miután kényelmesen elhelyezkedtél és néhány mély lélegzetet vettél, kezdd el, akár hangosan is, de mindenképpen mély átéléssel ismételni azt, hogy: „Bízom Bízom magamban. Bízom az  életben”. Ezzel öt perc alatt teljesen megnyugtatod és megerősíted magad.

18 nap: Ismerd fel életed bőségét

Sokszor könnyű a poharat félig üresnek látni, ezért próbáld a mai meditációban meglátni azt, mennyi minden van már most is meg az életedben. A bőség nemcsak pénz és vagyontárgy lehet. Érezhetsz bőséget egy meleg kabát, egy finom ebéd, egy jóbarát, vagy akár az utcádban sorakozó fák miatt is. Egy a lényeg: a mai öt percben csak arra fókuszálj, amid van.

19 nap: Küldj szeretetet egy helyre

Ez talán első körben kicsit furcsának tűnhet neked, de gondold végig, biztos van olyan hely, amely sokat jelent neked. A gyermekkori otthonod, egy park, ahol a családoddal voltál, egy kirándulás helyszíne, vagy egy kávézó, ahol a barátaiddal voltál. Képzeld el, hogy ez a hely most virágzik, és más embereket is jó érzéssel tölt el. És tudod, közben mélyeket lélegezz!

20 nap: Képzeld magad a természetbe

A természetnek gyógyító hatása van, de annak is ugyanolyan ereje van, ha csupán a természetbe képzeled magad. A mai ötperces meditációdban képzeld el magad álmaid helyére, ez lehet egy gyönyörű tengerparttól kezdve a Fuji tetejéig bármi. Az a lényeg, hogyátérezd a kapcsolatot a természettel ahogy úszol, vagy beszippantod a friss levegőt.

21 nap:  Lélegzetvisszafojtott várakozás helyett: áramlás

Sokszor fordul elő velünk, hogy valamit lélegzetvisszafojtva várunk. Ez testünk természetes folyamata, de a mai meditációban pontosan az ellenkezője a cél. Képzeld el, ahogy ki- és belégzésed szinte egybefolyik, mint egy képzeletbeli végtelen. Érezd az áramlást, amit a légzés hoz az életedbe, hogy összekapcsolódhass vele. Ez a flow.

22 nap: Érezd a szeretetet és a szerelmet

A mai meditációban azt tapasztalhatod meg, hogy mennyire szeretve vagy. Feküdj le a kanapédra, takarózz be, vegyél négy mély lélegzetet, és érezd mennyire szereted önmagad. Mennyire szeret a családod, barátaid, vagy a sarki fűszeres. Az élet kényeztet, süt rád a nap. Ismételd magadban: „Szeretve vagyok”, és hagyd hogy ez a tudat áthasson mindent.

23 nap: Adj hálát az otthonodért

Mikor jutott eszedbe utoljára hálát érezned azért, hogy van fedél a fejed felett. Sajnos nagyon sok embernek ez nem adatik meg. Ha neked van hol lakni, akkor adj hálát érte. Gondolatban szeretgesd meg otthonodat és képzeld el, ahogy a fény átjárja, hogy biztonságot nyújt neked és családodnak. Köszönd meg, hogy olyan hely, ahol a szeretteid és te összhangban lehettek egymással.

24 nap: Szabadság, szerelem

A mai öt perces meditációdat használd arra, hogy szabadságot küldj minden lénynek. Gondolatban érezd át az ünnep hangulatát, és kapcsolódj össze az egész világgal. Küldj békét, boldogságot, szeretetet és szabadságot minden lénynek a szíved tiszta szeretetével és hagyd, hogy ez az érzés mélyen átjárjon. Ugye milyen fenséges?

25 nap: SIKER!!!

Gratulálunk! A mai nappal a kihívás végére értél. Már valószínűleg sokkal nyugodtabb vagy, mint a kezdetek-kezdetén. De a mai meditációban mindezt megkoronázzuk. Hagyd elmédet szárnyalni, és képzelj el egy örömteli és békés napot. Tudatodban teremtsd meg az érzést, hogy neked már mindez megvan. Boldog békés karácsonyi ünnepeket!

Forrás: wellandgood
Nyitókép: Anna Ostanina

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: