A növényeknek hála bensőségesebb kapcsolatba kerülhetünk a természettel, és ezáltal válaszokat kaphatunk a testünkben lejátszódó folyamatokra. Ugyanis az ízek fiziológiai reakciót is kiváltanak belőlünk!
A legegyszerűbb módja a gyógynövényekkel való kísérletezésnek az, ha teát készítesz belőlük. A fitoterapeuták rendszerint olyan forrázatokat állítanak elő, amik különböző módon támogatják az egészségünket: nyugtatnak, gyulladást csillapítanak, felfrissítenek, enyhítik a megfázás tüneteit vagy éppenséggel méregtelenítenek. Ezek a teák készülhetnek egyetlen összetevőből vagy több gyógynövény keverékéből is. A megfelelő növény kiválasztása nemcsak alapos gyógynövényismeretet igényel, de szükség van hozzá az érzékeinkre is. Szerencsére a friss vagy szárított növények megfigyelése, tapintása, ízlelése és szaglása velünk született képességünk. Csupán egy csendes és békés hely szükséges hozzá, ahol könnyedén rá tudsz hangolódni arra a növényre, ami éppen felkeltette a figyelmedet.
Az ízlelés
Az ízlelés fiziológiai reakciót is kivált a szervezetünkben, ennek hatására könnyedén megfigyelheted, hogy a tested hogyan reagál az eltérő ízekre. Az édes ízű gyógynövények, mint például az édesgyökér, táplálóak és nyugtatóak. A sós ízű növények ásványi anyagokban gazdagok. Ezek a hatóanyagok szükségesek a haj, a köröm és a csontok egészségének fenntartásához. Az egyik legismertebb ilyen növény a csalán. A savanykás ízű növények és termések, mint az áfonya, a citrusfélék, és a sóska, összehúzó hatásúak és serkentik az emésztést. A keserű gyógynövények szintén támogatják az emésztőrendszerben zajló folyamatokat, valamint elősegítik a tápanyagok felszívódását a szervezetben. A keserű íz legismertebb képviselői a pitypang, a kamilla, és a tárnics. Az olyan pikáns zamatú növények, mint a fokhagyma, a gyömbér és a mustár antimikrobális hatással bírnak és stimulálják a vérkeringést. A fűszeresebb ízek is támogatják az emésztést, a vérkeringést és a légzőrendszert is. Ide tartozik a rozmaring, az oregánó, és a cayenne bors. A rózsa és az áfonyalevél fanyar ízűek, ezek a növények szárító és tonizáló hatással vannak a nyálkahártyára, vérzéscsillapítóak és enyhítik a hasmenés tüneteit. Az enyhe, kellemes zamatú herbák, mint például a fehér mályva, nyugtatják a gyulladt nyálkahártyát és enyhe hashajtó hatásúak lehetnek.
Energetika ízek szerint
Egy gyógynövény lehet melegítő vagy hűtő hatású, szárító vagy nedvesítő, összehúzó vagy nyugtató. A növénynek ez a karaktere leírja, hogy milyen fizikai hatással van az emberi szervezetre. Már önmagában is izgalmas a növények energetikáját tanulmányozni, de hasznos ez a tudás akkor is, amikor egy konkrét személynek segítesz kiválasztani a megfelelő gyógyfüvet. Amikor megkóstolsz egy növényt, máris felismerheted valamely energetikai tulajdonságát az izlelőbimbóid segítségével. A melegítő hatású növények gyakran édesek, pikánsak vagy csipősek. A savanyú, sós és keserű növények tipikusan hűtő hatásúak. A sós, savanyú, keserű és összehúzó hatású növények pedig szárítják a szervezetet. Az édes és az enyhébb, kellemesebb zamatú herbák nedvesítő hatásukról ismertek. Amikor ráhangolódsz a növényekre, olyan érzelmi minőségeiket is felfedezheted, mint a nyugodtság, a földeltség, a játékosság, a szeretet, a védelem, a bölcsesség, a kedvesség, az öröm vagy a fókuszáltság. Most, hogy megismerkedtél a gyógynövények energetikájával és ízével, itt az ideje, hogy első kézből tapasztalatot szerezz egy egyszerű tea meditáció során.
Tea meditáció gyakorlat
- Készíts egy csésze teát egy gyógynövényből. Míg a növény ázik a forrázatban, ragadj magadhoz egy jegyzetfüzetet és egy tollat.
- Keress egy csendes helyet. Ez lehet bárhol: a kedvenc fotelodban, a konyhában, a hálószobád padlóján, vagy a szabadban egy fa tövében.
- Helyezd magad kényelembe.
- Hunyd be a szemed és vegyél egy mély levegőt. Szagolj bele abba az aromás gőzbe, ami a csészédből árad. Milyen illatot érzel? Milyen érzetet kelt az illat a testedben? Tölts egy pár pillanatot ebben az állapotban, belélegezve a teád aromáját.
- Kortyolj bele a gyógynövényforrázatba és ízlelgesd. Milyent ízt érzel? Édeset, sósat, fűszereset, kellemeset, csipőset? Milyen egyéb jegyeket veszel észre? Esetleg földes vagy virágos aromákat?
- Szürcsölgesd tovább a teát, és figyeld meg, hogy milyen testi érzéseket kelt benned. Felmelegít vagy inkább hűt? Szárít vagy inkább táplál? Hol jelennek meg ezek az érzetek a testedben? A gyömbér például meleg érzést kelt a has környékén. Onnan sejthető, hogy hatással van az emésztésre.
- Képes vagy megszemélyesíteni az adott növényt? Női vagy férfi energiákat közvetít? Vidámnak, komornak, nevetőnek érzed? Egy játékos gyerekként vagy egy bölcs öregemberként személyesítenéd meg? Ezek a jellegek a növény minőségeit reprezentálják.
- Figyeld meg, hogy üzen-e valamit számodra a növény. Lehet, hogy alig érzékelhetően, de az is lehet, hogy erősen kommunikál veled a növény.
- A számodra megfelelő időben lassan térj vissza a meditatív állapotból és jegyezd fel mindazt, amit gyógynövényes forrázat kapcsán érzékeltél és tapasztaltál. Ez egy nagyon értékes feljegyzés lesz a későbbiek során is számodra és minden ilyen jegyzet által a tudásod és a kapcsolatod a növényekkel mélyülni fog.
Szöveg: Kovács Kata
Nyitókép: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock