Meditálj gyógyteával, és vedd észre, miként reagál a szervezeted a különféle ízekre

Tea meditáció

A növényeknek hála bensőségesebb kapcsolatba kerülhetünk a természettel, és ezáltal válaszokat kaphatunk a testünkben lejátszódó folyamatokra. Ugyanis az ízek fiziológiai reakciót is kiváltanak belőlünk!

A legegyszerűbb módja a gyógynövényekkel való kísérletezésnek az, ha teát készítesz belőlük. A fitoterapeuták rendszerint olyan forrázatokat állítanak elő, amik különböző módon támogatják az egészségünket: nyugtatnak, gyulladást csillapítanak, felfrissítenek, enyhítik a megfázás tüneteit vagy éppenséggel méregtelenítenek. Ezek a teák készülhetnek egyetlen összetevőből vagy több gyógynövény keverékéből is. A megfelelő növény kiválasztása nemcsak alapos gyógynövényismeretet igényel, de szükség van hozzá az érzékeinkre is. Szerencsére a friss vagy szárított növények megfigyelése, tapintása, ízlelése és szaglása velünk született képességünk. Csupán egy csendes és békés hely szükséges hozzá, ahol könnyedén rá tudsz hangolódni arra a növényre, ami éppen felkeltette a figyelmedet.

Az ízlelés

Az ízlelés fiziológiai reakciót is kivált a szervezetünkben, ennek hatására könnyedén megfigyelheted, hogy a tested hogyan reagál az eltérő ízekre. Az édes ízű gyógynövények, mint például az édesgyökér, táplálóak és nyugtatóak. A sós ízű növények ásványi anyagokban gazdagok. Ezek a hatóanyagok szükségesek a haj, a  köröm és a csontok egészségének fenntartásához. Az egyik legismertebb ilyen növény a csalán. A savanykás ízű növények és termések, mint az áfonya, a citrusfélék, és a sóska, összehúzó hatásúak és serkentik az emésztést. A keserű gyógynövények szintén támogatják az emésztőrendszerben zajló folyamatokat, valamint elősegítik a tápanyagok felszívódását a szervezetben. A keserű íz legismertebb képviselői a pitypang, a kamilla, és a tárnics. Az olyan pikáns zamatú növények, mint a fokhagyma, a gyömbér és a mustár antimikrobális hatással bírnak és stimulálják a vérkeringést. A fűszeresebb ízek is támogatják az emésztést, a vérkeringést és a légzőrendszert is. Ide tartozik a rozmaring, az oregánó, és a cayenne bors. A rózsa és az áfonyalevél fanyar ízűek, ezek a növények szárító és tonizáló hatással vannak a nyálkahártyára, vérzéscsillapítóak és enyhítik a hasmenés tüneteit. Az enyhe, kellemes zamatú herbák, mint például a fehér mályva, nyugtatják a gyulladt nyálkahártyát és enyhe hashajtó hatásúak lehetnek.

Energetika ízek szerint

Egy gyógynövény lehet melegítő vagy hűtő hatású, szárító vagy nedvesítő, összehúzó vagy nyugtató. A növénynek ez a karaktere leírja, hogy milyen fizikai hatással van az emberi szervezetre. Már önmagában is izgalmas a növények energetikáját tanulmányozni, de hasznos ez a tudás akkor is, amikor egy konkrét személynek segítesz kiválasztani a megfelelő gyógyfüvet. Amikor megkóstolsz egy növényt, máris felismerheted valamely energetikai tulajdonságát az izlelőbimbóid segítségével. A melegítő hatású növények gyakran édesek, pikánsak vagy csipősek. A savanyú, sós és keserű növények tipikusan hűtő hatásúak. A sós, savanyú, keserű és összehúzó hatású növények pedig szárítják a szervezetet. Az édes és az enyhébb, kellemesebb zamatú herbák nedvesítő hatásukról ismertek. Amikor ráhangolódsz a növényekre, olyan érzelmi minőségeiket is felfedezheted, mint a nyugodtság, a földeltség, a játékosság, a szeretet, a védelem, a bölcsesség, a kedvesség, az öröm vagy a fókuszáltság. Most, hogy megismerkedtél a gyógynövények energetikájával és ízével, itt az ideje, hogy első kézből tapasztalatot szerezz egy egyszerű tea meditáció során.

Tea meditáció gyakorlat

  1. Készíts egy csésze teát egy gyógynövényből. Míg a növény ázik a forrázatban, ragadj magadhoz egy jegyzetfüzetet és egy tollat.
  2. Keress egy csendes helyet. Ez lehet bárhol: a kedvenc fotelodban, a konyhában, a hálószobád padlóján, vagy a szabadban egy fa tövében.
  3. Helyezd magad kényelembe.
  4. Hunyd be a szemed és vegyél egy mély levegőt. Szagolj bele abba az aromás gőzbe, ami a csészédből árad. Milyen illatot érzel? Milyen érzetet kelt az illat a testedben? Tölts egy pár pillanatot ebben az állapotban, belélegezve a teád aromáját.
  5. Kortyolj bele a gyógynövényforrázatba és ízlelgesd. Milyent ízt érzel? Édeset, sósat, fűszereset, kellemeset, csipőset? Milyen egyéb jegyeket veszel észre? Esetleg földes vagy virágos aromákat?
  6. Szürcsölgesd tovább a teát, és figyeld meg, hogy milyen testi érzéseket kelt benned. Felmelegít vagy inkább hűt? Szárít vagy inkább táplál? Hol jelennek meg ezek az érzetek a testedben? A gyömbér például meleg érzést kelt a has környékén. Onnan sejthető, hogy hatással van az emésztésre.
  7. Képes vagy megszemélyesíteni az adott növényt? Női vagy férfi energiákat közvetít? Vidámnak, komornak, nevetőnek érzed? Egy játékos gyerekként vagy egy bölcs öregemberként személyesítenéd meg? Ezek a jellegek a növény minőségeit reprezentálják.
  8. Figyeld meg, hogy üzen-e valamit számodra a növény. Lehet, hogy alig érzékelhetően, de az is lehet, hogy erősen kommunikál veled a növény.
  9. A számodra megfelelő időben lassan térj vissza a meditatív állapotból és jegyezd fel mindazt, amit gyógynövényes forrázat kapcsán érzékeltél és tapasztaltál. Ez egy nagyon értékes feljegyzés lesz a későbbiek során is számodra és minden ilyen jegyzet által a tudásod és a kapcsolatod a növényekkel mélyülni fog.

Szöveg: Kovács Kata

Nyitókép: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: