Megbírságolták a norvég strandkézilabda női válogatottját, miután fellázadtak a szexista öltözet ellen

A csapattagokat 150 euróra (közel 54 ezer forintra) büntette fejenként az Európai Kézilabda-szövetség azt követően, hogy a válogatott rövidnadrágban játszott a bronzéremért a Bulgáriában megrendezett Európa-bajnokságon.

A játékszabályok szerint a versenyzőknek a sportrendezvényeken bikinialsót kell viselniük, ami szorosan illeszkedik a testükhöz, és a csípő irányába ívelten van kivágva. A sportalsó széle nem lehet 10 centiméternél szélesebb. A férfiak ezzel szemben olyan rövidnadrágot viselhetnek a hasonló eseményen, amik majdnem térdig érnek. Az egyetlen kikötés, hogy a nadrág nem lehet túl bő.

A képen a csapat és az öltözék, amiért megbüntették őket:

Ez korántsem új probléma a női játékosok számára, ugyanis Kare Gare Lio, a Norvég Kézilabda Szövetség (NHF) elnöke azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy szervezetük 2006 óta folyamatosan panasszal él a sportolók számára előírt öltözet miatt. Valérie Nicolas, a csapat francia edzője egyenesen tisztességtelennek nevezte az előírt szabályokat. „Az öltözet miatt elveszítettük a játékosainkat, akik arról panaszkodtak, hogy kényelmetlenül és meztelennek érzik magukat ebben a ruhában” – árulta el az edző a Verdens Gang norvég lapnak. „A bikinialsó akadályozhatja őket a mozgásban, és a játékosok kellemetlenül érezhetik magukat, akár a korukból, akár vallási okokból fakadóan.”

A norvég csapat játékosai összefogtak, hogy együttes erővel rúgják fel a szabályokat, és hívják fel a figyelmet az erősen szexista szabályokra. Úgy látszik, hogy a megmozdulás célba ért. Bár a szabályok eredete ismeretlen, az Európai Kézilabda Szövetség ígéretet tett arra, hogy novemberben újra tárgyalják az öltözékre vonatkozó előírásokat. Sokan bíznak abban, hogy ez a nemzetközi felháborodás komoly változásokhoz fog vezetni.

Forrás: Popsugar
Nyitókép: @norwaybeachhandballwomen / Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: