A megcsalás 4 típusa: sokkal enyhébb dolgok is hűtlenségnek számíthatnak, mint amire eddig gondoltál

Mindenkinél, illetve minden párnál máshol húzódnak a megcsalás határai, de a szakértők a hűtlenség alábbi 4 típusát különböztetik meg.

A legtöbb ember találkozik élete folyamán a hűtlenséggel, valamilyen formában: őt éri megcsalás, vagy ő lép félre. De nem is kell feltétlenül félrelépni, hiszen vannak emberek, akiknél már az is a hűtlenség kategóriájába tartozik, ha a párja összesimulva táncol egy harmadik szereplővel. Vagy másokkal flörtöl. Egy szó, mint száz: maga a megcsalás egy összetett fogalom, és elég személyes, illetve a párkapcsolaton is múlik, hogy ki mit ért alatta, honnan számítja.

De abban általában a szakértők is egyetértenek, hogy el lehet különíteni a főbb típusait. Ezek alapján pedig számodra is rögtön kiderül, hogy egyrészt testi kapcsolat sem feltétlen kell hozzá, másrészt pedig sokkal ártatlanabb dolgok is félrelépésnek számíthatnak, mint amikre eddig gondoltál.

A megcsalás 4 típusa

1. Fizikai megcsalás: a legtöbben azonnal erre gondolunk, ha hűtlenségről van szó. Vagyis arra, hogy azt az intimitást, amit a partnereddel élsz meg, megosztod valaki mással (is). Vagyis a testeddel lépsz át egy határt. Példák a fizikai megcsalásra: megcsókolni valakit (vagy hagyni a csókot, esetleg visszacsókolni), szexin táncolni vagy lefeküdni valakivel.

2. Érzelmi megcsalás: ilyen típusú hűtlenség esetén nem a testeddel, hanem lelkileg, érzelmileg lépünk át egy határt. Szóval, miközben olyan gondolatokat ismételgetsz magadban, hogy „mi csak barátok vagyunk, egymáshoz sem értünk, csak beszélgettünk… ez az egész dolog olyan ártatlan”, szép lassan az összes intim részletet ezzel a harmadik féllel osztod meg. A terapeuták szerint nem azzal van a baj, ha igazi barátságot és érzelmi közelséget építesz ki valakivel, hanem ha ezzel egyidőben a párodat elhanyagolod, és titkolózol előtte. 

„Érzelmi csaló az, aki az érzelmi energiáját, idejét és figyelmét a kapcsolaton kívülre irányítja. Ennek eredményeként kevesebb időt tölt partnerével, ami az elhanyagoltság érzéséhez vezet”mondja Aliyah Moore szexuálterapeuta.

Példák az érzelmi megcsalásra: hosszú, kedves, esetleg romantikus vagy szexuális részletekkel tűzdelt leveleket írni valakinek, aki nem a párod. Vagy mély telefonbeszélgetéseket folytatni a párod háta mögött. Intő jel, ha azon kapod magad, hogy a harmadik féllel úgy viselkedtek, mintha egy pár lennétek, csak a szex hiányzik. De az is érzelmi megcsalást jelenthet, ha a párod előtt titokban tartod, hogy beszéltél ezzel a bizonyos illetővel, mert félsz, hogy mit fog gondolni.

Amikor a megcsaláshoz találkozni sem feltétlen kell, elég a fantázia

3. Digitális megcsalás: az elmúlt 10-15 évben annyira elterjedt, hogy a hűtlenségen belül is saját kategóriát kapott a digitális megcsalás. Talán nem is kell részleteznünk, mi minden tartozik ide, egy régi osztálytárs Messenger üzeneteire való kedves, kissé játékos és romantikus válaszolgatástól a tinderes jobbra-balra húzogatáson át a dick pic-ig. A lényeg, ahogy Kyle Zrenchik párkapcsolati- és szexterapeuta fogalmaz: a partner háta mögött, másokkal titokban folytatott romantikus vagy szexuális interakció. És ehhez a való életben találkozni sem kell, elég az online kapcsolódás, amit a fantázia kellően kiszínezhet.

Példák digitális megcsalásra: a fentieken túl ide tartozik, ha valaki Twitteren, Instagramon küld flörtölő üzeneteket, folyamatosan szexi pasik vagy csinos lányok képeit szivecskézi, aktképeket kér vagy küld.

Akik így lépnek félre, azokat lebuktathatják a hirtelen megváltozott szokásaik, például szabadidejükben egy-két órára teljesen elvonulnak és a telefonjukra tapadnak. De az is árulkodó jel lehet, ha rejtegetni kezdik a telefonjukat vagy jelszót tesznek a laptopjukra, megváltoztatják a levelező fiókjuk jelszavát.

4. Mikrocsalás: ahogy az elnevezés is mutatja, itt kis dolgokról van szó. Olyan apró viselkedési, megnyilvánulási formákra, amelyekről tudod, hogy felbosszantanák a partneredet, de egyben nem tűnnek azonnal nagybetűs megcsalásnak. Ebben a szakértők szerint van egyfajta szándékosság is: vannak, akik direkt olyan cselekedeteket választanak, amelyek aláássák a partner bizalmát. Példák a mikromegcsalásra: ha folyamatosan fantáziálsz valakiről, aki nem a partnered, ha a körülötted legyeskedő férfiakkal flörtölni kezdesz, ahelyett, hogy távolságot tartanál velük, vagy ha felhívod az exed, hogy mi a helyzet vele, de tulajdonképpen nem ezért keresed, hanem érzelmi közelségre vágysz: ezek mind-mind a mikromegcsalás kategóriájába tartoznak.

A mikromegcsalás általában kisebb, bocsánatos bűnökből áll össze, amik alól könnyű magunkat mentesíteni, de ha a másik fél tudna ezekről, rosszul esne neki. Hogy akkor mégis miért csináljuk, azon kívül, hogy jólesik mások érdeklődése? A legtöbben önértékelési problémákból adódóan, egyfajta ego boost miatt teszik, ami talán nem is tudatos a részükről. De az is lehet, hogy csak szeretnek ismerkedni, túlságosan kedvesek és nyitottak mások felé, így észre sem veszik, hogy már a mikromegcsalás felé sodródnak.

Honnan tudod eldönteni, hogy közel jársz-e a megcsalási zónához? Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy a viselkedésed a párod szerint is rendben van-e, és a válasz már kétséges, akkor jobb, ha megálljt parancsolsz a dolgoknak, még mielőtt bármilyen szinten is hűtlenségbe bonyolódnál.

Forrás: mindbodygreen.com
Fotó: 123ducu/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: