Megcsalás 50 év felett? – 4 ok, amiért a nők a menopauza után is félrelépnek

A házasságon kívüli kapcsolatok csak a fiatalabb korosztályra jellemzőek? Ötvenéves kor felett a nők szexualitás iránti vágya lecsökken, és nem lehet elcsavarni a fejüket? Úgy tűnik, erről szó sincs.

Ha elképzelünk egy házasságát felrugó, friss afférokba keveredő nőt, akkor sokkal inkább egy húszas, harmincas éveiben járó szőke ciklont látunk lelki szemeink előtt, mintsem egy idősebb hölgyet. Csakhogy a megcsalás nem ismer kort. Az életünk bármely szakaszában érezhetjük úgy, hogy többre vágyunk és beléphet egy harmadik fél a kapcsolatba. Az elmúlt 30 évben Susan Shapiro Barash a női hűtlenséget tanulmányozta, és a legutóbbi felfedezése az, hogy a „szürke ügyek” avagy az 50 feletti korosztály félrelépései mára meglehetősen gyakorivá váltak. Kutatásának egyik legérdekesebb felfedezése, hogy a megkérdezett nők 90%-ának nem volt bűntudata vagy lelkiismeret-furdalása tettei miatt. A nők arról számoltak be, hogy a jogosultság érzésével aktívan folytatják ügyeiket. Barash szerint ez azért történhet meg, mert eddigre a nőknek már megszilárdul az önbecsülése, elérik amire szükségük van és ott az életükben az önrendelkezés érzése, ami 30 évvel ezelőtt a legtöbb nőre nem volt igaz. Megállapította, hogy az idősebb nők hasonlóak a fiatalabbakhoz abban a tekintetben, hogy hajlandóak házasságon kívüli kapcsolatokba bonyolódni. Általában az alábbi 4 ok miatt.

A „szürke ügyek” négy oka

1. Öregedéstől való félelem

Manapság az élet minden területén több lehetőség áll a nők rendelkezésére, így igaz ez a partnerválasztásra is. Néhány nő fiatalabb férfiak társaságában képes csak megélni azt, hogy még vonzó és értékes nő. A fiatal fiúk érdeklődése visszajelzés arra, hogy a nőiességük még nem kopott meg. Új színt, új lendületet ad ez a kapcsolat, amiben el lehet feledkezni a korról és az évek múlásáról. Újra fiatalnak érezhetik magukat, amit idősödő férjük mellett talán már nem tudnak átélni. Ennek a játszmának a hátterében azonban az öregedéstől való félelem húzódik meg. Amit – bármennyire szeretnének máshogy hinni – csak ideig-óráig csillapíthat egy fiatal szerető.

2. Elavult házasság 

A másik ok, amiért az idősebb korosztály szerelmi viszonyokba bonyolódik, az a rosszul működő házasság. Az elavult kapcsolat – amelyben a fizikai kapcsolódás már a múlté – eredménye, hogy a szexualitás újra megtalálását a nő csak házon kívül tudja elérni. Ezek a típusú félrelépések mindig kizárólag a szexről szólnak, ahol minden határt és szabályt meg lehet szegni. Azok a nők, akik ilyen ügyekről beszélgettek Barash-val, gyakran számoltak be olyan szexuális élményről, amelyet nem akartak (vagy nem tudtak) átélni a férjükkel. 

3. Lakótárs szindróma

Azok a házasságok, amelyekben nincs intimitás lelki szinten – csupán lakótársi viszony alakul ki – fokozottan ki vannak téve a megcsalásnak. Ilyenkor jönnek a hihetetlen történetek a friss szerelemről, ami újra fellobbantotta a nő szívét. Ezek a félrelépések nem a szexuális újdonságról, hanem a ki nem elégített lelki igényekről szólnak. Éppen ezért komoly veszélyt jelentenek, hiszen emiatt bontják fel leghamarabb a nők korábbi kapcsolataikat. Ha ez mégsem történik meg, akkor viszont vészcsengőként lebegnek a házasság felett, arra unszolva a férjet, hogy harcoljon felesége maradásáért. 

4. Valaki különlegesnek lát 

Azok a nők, akik félrelépésről számoltak be, azt emelik ki, hogy túlterheltek a munka, a gyermekekről/unokákról való gondoskodás és a háztartási kötelezettségek miatt. Az új férfi pedig olyan különlegesnek látja őket, amilyennek a férjük nem. Új élményeket, bókokat és vérpezsdítő perceket hoz a friss kapcsolat, ami megtöri a hétköznapok monotoniáját. Barash egyik érdekesebb megállapítása, hogy a házasságon kívüli kapcsolatok az 50 feletti korosztálynál nem feltétlenül vezetnek a házasság felbomlásához. Az általa leírt esetek több mint felében a házasság sértetlen maradt, és néha meg is erősítette a párkapcsolatot (függetlenül attól, hogy félrelépésüket felfedték-e a házastárssal, vagy sem). Gyakran ez egy ébresztő, hogy a házasság megromlott és figyelmet igényel. Más esetekben egy harmadik féllel való kapcsolat nyomásoldó szelepként szolgálhat a házasságban, csökkentve a nő elvárásait a férjével szemben, hogy minden legyen neki egy személyben, és furcsa módon lehetővé teszi a két fél számára, hogy boldogabbak legyenek a házasságában.

Nyitókép: PhotoAlto/Antoine Arraou / Getty Images

Forrás: Marketwatch

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: