6 mítosz a megfázásról és az influenzáról, aminek jobb, ha nem dőlsz be

A hideg idő beköszöntével ideje, hogy megcáfoljunk néhány tévhitet, amelyek régóta élnek a köztudatban a felső légúti megbetegedésekkel kapcsolatban. Járj utána alaposan ezeknek a tanácsoknak, hiszen az egészséged a tét!

Aligha akad olyan, akire legalább egyszer ne szólt volna rá gyermekként az édesanyja, vagy a nagymamája, hogy öltözzön fel jól („Dugd be a derekad!”), vagy meg fog fázni (esetleg tüdőgyulladást fog kapni), mert nagyon hideg van. De azt is gyakran hallhattuk, hogy alaposan meg kell szárítanunk a hajunkat, mielőtt elindulunk otthonról, különben egészen biztosan le fogunk betegedni. Ám, míg vannak olyan, régóta a köztudatban élő tanácsok, amelyekre jó, ha hallgatunk, addig számos olyan mítosz is akad, amit ideje ledönteni!

Íme hat elmélet a megfázásról és az influenzáról, aminek érdemes alaposabban utánajárnod:

1. Mítosz: Csak akkor betegedhetsz meg, ha valaki rád tüsszent

Valójában: Sokkal nagyobb eséllyel kapsz el valamit azáltal, hogy megfogod a kapaszkodót a tömegközlekedésen vagy hozzányúlsz egy kilincshez, ami vírussal fertőzött. De ugyanilyen veszélyes a kézfogás is, hiszen a baktériumokat ezzel az érintéssel is át lehet adni – ha az üdvözlés után hozzányúlsz a szemeidhez, vagy az orrodhoz, a vírus máris behatolhat a testedbe. De az influenza esetében valóban gyakori, hogy belélegezzük a vírust tartalmazó cseppeket, miután valaki velünk egy légtérben köhögött vagy tüsszögött.

2. Mítosz: Ha nem kívánsz semmit, ne erőltesd az evést és az ivást

Valójában: Soha ne éhezz – főleg, ha beteg vagy! Ilyenkor tápláló, meleg italokra és levesekre (nem pedig szilárd ételekre) van szükséged, ugyanis a forró hőfokon fogyasztott folyadékok növelik az orr és a száj hőmérsékletét és gyorsabban elpusztítják a vírusokat. Ráadásul a hidratálás bármilyen típusú fertőzés esetén kiemelten fontos feladatod!

3. Mítosz: Nem fázhatsz meg, ha nedves hajjal mész ki a hidegbe

Valójában: Bár magától a hidegtől nem lehet elkapni semmit, hiszen a megbetegedést a kórokozók váltják ki, a mínusz fokok valóban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ágynak dőlj. A didergéssel ugyanis megterheljük a testünket, ez pedig legyengítheti az immunrendszerünket, mintha csak leomolna az egyik védelmi falunk. Ezáltal sokkal könnyebben bejuthatnak a vírusok is a szervezetünkbe.

4. Mítosz: Ugyanazt a megfázást okozó vírust kétszer is elkaphatod

Valójában: Közel 200 megfázást okozó vírus létezik, és ezek közül általában minden télen elkapunk párat. Ha meggyógyultál, akkor immunitás alakul ki a testedben a kórokozó ellen, ami megvéd attól, hogy még egyszer elkapd ugyanazt a vírust. Azonban ez nem jelenti azt, hogy védve vagy a többitől is, ezért télen különösen nagy figyelmet kell fordítanod arra, hogy egészségesen étkezz, rendszeresen mozogj, sokat aludj – és természetesen a rendszeres kézmosásról sem szabad elfelejtkezned!

5. Mítosz: A megfázást egyszerűen csak ki kell pihenni

Valójában: Egy könnyű séta a friss levegőn segíthet gyorsabban kilábalni egy enyhébb megfázásból, viszont, ha lázas, influenzás vagy, akkor tényleg az ágyban a helyed! A pihenés ugyanis ebben az esetben elengedhetetlen része a gyógyulásnak!

6. Mítosz: Kizárólag antibiotikumokkal lehet felépülni a megfázásból és az influenzából

Valójában: Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések kezelésére alkalmasak, és nem hatásosak olyan vírusok esetén, amelyek például a megfázást és influenzát okozzák. Csak akkor kell szedned ezekből a tablettákból, ha a megfázás másodlagos fertőzéssé alakul át, például hörghuruttá.

Forrás: Harper’s BAZAAR
Nyitókép: HbrH/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: