Így lesz ragyogó a bőröd! Ezek a helyes arctisztítás lépései

Olvasd el, mit tehetsz bőröd fiatalságának megőrzéséért!

Az arcápolás alfája és omegája az alapos arctisztítás. Lehet, hogy te is mindennap időt és energiát fordítasz rá, de biztos, hogy a megfelelő termékeket és módszereket használod?

Mióta világ a világ – na jó, néhány ezer éve – ismerünk és használunk különböző tisztálkodószereket. A piperecikkek kiválasztásában szempont a termék hatékonysága, illetve az aktuális trend, a divat is. A mindennapos arcápolás alatt a tisztítást, a tonizálást és a hidratálást értjük. Végezd el rendszeresen ezt a három lépést annak érdekében, hogy bőröd mindig friss és ragyogó legyen!

A nap folyamán a bőrfelszínre rakódott környezeti szennyeződéseket, porszemcséket, elhalt hámsejteket el kell távolítani. Tudnod kell azonban, hogy a bőr szarurétegének rugalmassága függ a víz- és zsírtartalomtól is, és ha nem vigyázol, akkor mosakodáskor ezeket a fenntartó anyagokat elveszítheted. Régebben az arc tisztítására különböző szappanokat használtak, amelyek pH-értéke 8 és 12 között volt, így lúgos vegyhatásuk miatt egyáltalán nem voltak alkalmasak arctisztításra. Ma már egyre több a tudatos vásárló, aki a hipoallergén tulajdonságú, megfelelő pH-értékű és nem irritáló készítményeket részesíti előnyben. A tisztítótermékek esetében – mivel ezekkel a bőr csak rövid ideig van kapcsolatban – a pH-érték nem annyira fontos, mint az ápolókrémeknél.

Válaszd ki a bőröd számára legalkalmasabb készítményeket!
Tudtad?
Az életkor előrehaladtával – sok egyéb mellett – változik a bőröd tónusossága, rugalmassága is, így időről időre érdemes felülvizsgálnod arcápolási termékeidet. Az elsődleges szempont az legyen, hogy az általad használt bőrápoló krémek és tejek harmonizáljanak a bőrtípusoddal. A megfelelő pH-érték pedig a bőr védőflórájának zavartalansága miatt fontos. Visszazsírozó adalékok esetén a legjobb választás a természetes állati és növényi zsírok (például a jojobaolaj) használata, de jó alternatíva lehet néhány szintetikus úton előállított lipid is, mint például a szilikon alapú anyagok. A zsírok aránya készítményenként változó, a testápoló tejekben 17-20 százalék, a védőkrémekben akár 75 százalék is lehet.

Melyik bőrtípusra milyen készítmény való?

Normál és zsíros bőrre használj kevésbé zsíros krémet, viszont ha száraz a bőröd, válassz minél zsírosabb terméket az arcápoláshoz. Ügyelj azonban a mértékre, mert a zsírok és olajok túlzott használata eltömítheti a pórusaidat. Ezért óvatosan használd a különböző éjszakai ránctalanítókrémeket is, különösen a szem környékén! Ha bármely termék használata közben irritáció, duzzanat vagy egyéb elváltozás lép fel, azonnal mosd le arcbőröd, használj nyugtatókrémet, és ha nem szűnik a panasz, mielőbb fordulj orvoshoz!

Célszerű tájékozódnod a bőrtisztító és -ápoló termékekhez használt adalékanyagok és konzerválószerek összetételéről, hogy az óriási kínálat közül a legmegfelelőbbet választhasd ki. Ha megtalálod a bőröddel kompatibilis termékeket, az már fél siker, de persze önmagában nem elég a hatékony arctisztítás és -ápolás. Ahhoz, hogy egészséges legyen a bőröd, fontos a megfelelő, egészséges táplálkozás, a kellő mennyiségű folyadékbevitel, a pihentető alvás és a stresszmentes életmód.

1. Figyelj a helyes sminkeltávolításra!

Mindig távolítsd el a sminked lefekvés előtt! A festék maradványaitól pattanások, vörös foltok alakulhatnak ki arcbőrödön, rosszabb esetben a szempillád is kihullhat! Ezért a legfontosabb lépés a bőrápolásban az esti arctisztítás! A sminked erősségétől függ, hogy melyik termék válik be neked, legyen az micellás víz, gél vagy sminklemosótej. Míg az orcádon lévő smink egyszerűen eltávolítható lemosóval vagy törlőkendővel, a szemsmink eltávolítása – különösen sötét árnyalat esetén – nehezebb feladat. Ezen a területen érdemes olajosabb terméket használnod! Ha nem sminkelsz, akkor sem elhanyagolható az esti mosakodás, hiszen a por és a veríték ugyanúgy összegyűlik arcodon, s ezek is okozhatnak bőrproblémákat.

A sminket ugyanolyan gondossággal kell lemosni, mint felvinni! Ez az arcápolás nélkülözhetetlen része!

2. Tonizálj!

A következő lépés a tonizálás. A vízben oldódó maradványokat (például a szennyeződéseket és egyéb arcápoló termékek maradványait) távolítják el a tonizáló termékek. Egy ilyen termék alkalmazása előtt győződj meg arról, hogy illik-e a bőrtípusodhoz! Sose használd a tonikot önmagában, mert a termék csak arra szolgál, hogy felfrissítse a bőrt, és előkészítse a későbbi hidratálásra!

Az arctisztítás köztes lépése, a tonizálás célja a vízben lévő klór, mészkő és nehézfém-maradványok eltávolítása!

3. Ezt kell tudnod az arcradírról

Fejezd be a tisztítást radírozással! Ez a lépés a bőr legfelső rétegét teszi simábbá, stimulálja a keringést, sőt segíti a sejtek megújulását is! Ezt azonban nem kell a mindennapos rutinod részévé tenned, hiszen túlzott használata károsíthatja a bőr védőrétegét. Ha száraz a bőröd, akkor elég, ha hetente egyszer használsz arcradírt. Normál vagy zsíros bőr esetén hetente két vagy három alkalommal ajánlott ez a lépés.

Otthon elkészíthető arcradírt is használhatsz. Mit szólsz például a serkentő kávéradírhoz?
WooHoo-tipp:
Ha teheted, este használd az arcradírt, mert így a bőrödnek lesz elég ideje a regenerálódásra az éjszaka folyamán, a következő napot pedig már ragyogó bőrrel kezdheted.

4. Tonizálj még egyszer!

Az arcradír maradványainak eltávolítása és a bőr pH-jának visszaállítása céljából szükséges még egyszer tonizálni!

5. Ne feledkezz meg a hidratálásról!

Az arctisztítást hidratálással fejezd be. Fontos tisztában lenned azzal, hogy milyen hatóanyag-tartalmú krémek valók a bőrtípusodra, és milyen kombinációkkal érheted el a legtöbbet. Mindenképp használj nappali hidratálókrémet, amely selymessé teszi a bőrt. Ha úgy ítéled meg, hogy éjszakai krémre is szükséged van, válassz egy zsírosabb összetételű készítményt, amely ébredésig szépen beszívódik a mélyebb rétegekbe. A bőrállapottól függően anti-aging készítményeket is alkalmazhatsz! Az ilyen típusú termékek napi kétszeri használatával fontos antioxidánsokkal és egyéb, az öregedés folyamatát lassító hatóanyagokkal látod el a bőrödet, mely így sokkal ellenállóbbá válik a környezeti szennyeződésekkel és hatásokkal szemben.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: