Meghan és Harry példáját követni egyáltalán nem rossz ötlet

Napok óta attól hangos az internet, hogy Sussex hercege és hercegnéje visszalépett a királyi családban betöltött szerepétől. De a döntésükből te is leszűrhetsz egy fontos tanulságot!

Őszinte leszek, engem sosem érdekelt igazán az angol királyi család élete. Persze tudtam, kikről van szó, de valahogy egyikük sem fogott meg annyira, hogy figyelemmel kövessem, mi történik velük. Később úgy alakult, hogy 2018 májusában, azaz Harry és Meghan esküvője után pont Londonba utaztam, és egyszerűen lehetetlen volt kikerülnöm őket. Minden árusnál Sussex hercege és hercegnéje nézett vissza rám a bögrékről, képeslapokról és egyéb merchandise holmikról, szóval elkezdett érdekelni, ki ez a pár, akiről mindenki beszél. Egyáltalán miért is beszél róluk mindenki?

Persze, amint elkezdtem olvasgatni Meghan Markle-ről, azonnal rájöttem, miért is kapott ekkora figyelmet a médiától: elvált, idősebb Harry-nél, színésznő, édesanyja pedig afroamerikai. Tehát ő volt a tökéletes „nem ideális” hercegné-jelölt, az a nő, aki új színt hozott a brit monarchiába – és ezért lehetett kedvelni, meg utálni is. Egy évvel az esküvő után pedig megszületett Meghan és Harry fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, és a brit sajtó szinte egy emberként a hercegné ellen fordult. Ő lett a lázadó, aki nem tiszteli a rá vonatkozó előírásokat, protokollt és szabályokat, na, meg az is, aki egymás ellen fordította Diana két fiát (akik eddig nagyon jó viszonyban voltak). Harry herceg „válaszképp” bejelentette, hogy több médiumot is beperel rágalmazás vádjával, mert nem szeretné, ha az történne a feleségével, ami az édesanyjával.

Mindezek után talán nem is annyira meglepő, hogy Harry és Meghan egy óriási bejelentéssel indították az idei évet: visszalépnek a királyi családban betöltött szerepüktől, és anyagilag is függetlenedni szeretnének. Azaz a herceg származása ellenére hétköznapibb életet akar maguknak és a fiuknak, amit Amerika és Anglia között ingázva képzelnek el. A döntésük következményeiről egyelőre még csak teóriáink vannak, és nem lehet biztosan tudni, Erzsébet királynő hogyan tudja őket mentesíteni a hivatalos kötelezettségeik alól. De ha elvonatkoztatunk egy kicsit Meghan és Harry az angol monarchiában betöltött szerepétől, és úgy általában attól, hogy a royal családról beszélünk, egy általános tanulságot máris leszűrhetünk a történetből. Méghozzá azt, hogy érdemes néha meghúznunk a határt a családunkkal szemben – akkor is, ha ezzel hatalmas konfliktust robbantunk ki.

Mikor elég az elég?

Gyerekkorunkban (általában) a szüleink azok, akik kijelölik az utat számunkra, aztán ahogyan öregszünk, elkezdjük meghozni a saját döntéseinket, és már inkább csak tanácsadóként tekintünk rájuk (vagy teljesen más életet képzelünk el magunknak). Egyre többet tanulunk magunkról, és rájövünk, milyen értékek mellett akarunk kiállni, mik határoznak meg minket. Ennek következményeként pedig előfordulhat, hogy változtatnunk kell néhány dolgon az eddigi életünkben – azaz határokat kell húznunk.

Nincs határ, nincs béke?

Előfordult veled, hogy valaki a családodból túl sok elvárást és kötelezettséget támasztott feléd? Ha valaki folyamatosan meg akarja mondani neked, hogy mit csinálj, beletaszít téged a nem kívánatos zsonglőr szerepébe. Tudod, azéba, aki folyton a saját és mások szükségletei között próbál meg egyensúlyozni. Közben állandóan bűntudatot érez, amiért nem felel meg mások (jelen esetben a család) elvárásainak, de haragszik is a sok kötelezettség miatt. Ha nem húzod meg a határaidat a rokonaiddal szemben, mentálisan könnyen belebetegedhetsz. Az pedig, ha csendben tűrsz, a legrosszabb dolog, amit tehetsz ebben a szituációban – egyáltalán nem oldod meg vele a problémát, végső esetben pedig tönkre is teheted vele a kapcsolataidat.

Hol van az arany középút?

Először gondold át, mire van igazán szükséged, ahogyan valószínűleg Harry és Meghan is, mielőtt bejelentették a döntésüket a közösségi oldalukon. Rá kell jönnöd, mi zavar a rokonaid viselkedésében, és mit kellene tenned ahhoz, hogy jól működhessen a kapcsolatotok. De az is fontos, hogy beszélj erről a rokonaiddal, és vedd figyelembe az ő szempontjaikat is, azaz legyél nyitott az ő igényeikre is. Nézd meg a hercegi pár példáját: annak ellenére, hogy vissza akarnak lépni a hivatalos szerepkörüktől, továbbra is támogatni szeretnék a családot, és meg akarják osztani az idejüket Amerika és Anglia között. Nem zárkóznak el attól, hogy a fiuk megismerje a brit királyi tradíciókat, de mégis hétköznapibb élete lehet.

Szóval keresd meg azt a megoldást, ami mindenkinek előnyös – ha Anglia királynőjének sikerült, neked is fog!

Nyitó kép: Samir Hussein/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: