Hivatalos a Megxit: Meghan és Harry végleg lemondtak a királyi családban betöltött szerepükről

A házaspár az egy év „próbaidő” letelte után úgy döntött, a jövőben sem szeretnének eleget tenni a kötelezettségeiknek. II. Erzsébet egy nyilvános közleményben reagált is a lépésükre, amelyben azt is elárulja, mitől fosztja meg őket emiatt.

Szinte hihetetlen, de eltelt egy év azóta, hogy Meghan Markle és Harry herceg kijelentette, szeretnének visszalépni a királyi családban betöltött hivatalos kötelezettségeiktől. A házaspár és II. Erzsébet királynő 2020 elején 12 hónapnyi felülvizsgálati időben állapodtak meg, amely alatt mindannyian átgondolhatják, folytatják-e a jövőben a közös munkát. Meghan és Harry a Megxit után Amerikába költöztek (jelenleg a kaliforniai Montecitóban élnek) és amellett, hogy több, számukra fontos ügyben is felszólaltak nyilvánosan, szerződést kötöttek a Netflix-szel és elindították a saját podcastjüket is a Spotify-on.

A szabadság nyomában

Sőt, nemrég exkluzív interjút is adtak Oprah Winfrey-nek arról, hogyan érezték magukat a royalok között és hogyan élték meg a búcsút. A beszélgetés március 7-én kerül majd adásba és a hírek szerint Harry bátyja, Vilmos herceg egyáltalán nem örül annak, hogy az öccse kiteregeti a család szennyesét a TV-ben. A Megxit hátteréről egyébként 2020 nyarán már egy könyv is megjelent, amelyet Omid Scobie és Carolyn Durand adtak ki, „A szabadság nyomában. Harry és Meghan – egy modern királyi család” címmel (A kötet magyarul a 21. Század Kiadó gondozásban olvasható.).

21. Század Kiadó, 4490 Ft

Mélyül a konfliktus?

Így talán senkit sem lep meg, ha azt mondjuk, Meghan és férje a próbaév letelte után sem akarnak visszatérni Angliába a kötelezettségeikhez és Amerikában szeretnék nevelni Archie-t, illetve a születendő második gyermeküket is. A Buckingham-palota, azaz a királynő pedig válaszolt is a döntésükre egy hivatalos közleményben. II. Erzsébet megfosztotta a párt minden általuk patronált szervezettől, amelyeket korábban nekik adott és Harry elvesztette az összes tiszteletbeli katonai címét is, amelyeket azután kapott, hogy kétszer is szolgált Afganisztánban.

„Sussex hercege és hercegnéje megerősítették Őfelségének, a királynőnek, hogy nem lesznek a királyi család dolgozó tagjai a jövőben”

– olvasható a nyilvános dokumentumban. „A herceggel folytatott beszélgetések után a királynő írásban is megerősítette, hogy a királyi családban végzett munkájuktól való elállás esetében nem viselhető tovább a közszolgálati élettel járó felelősség és kötelezettség.” Az írásból az is kiderült, hogy Meghan és Harry védnökségeit szétosztják a többi royal között. „Noha mindannyian szomorúak a herceg és a hercegné döntése miatt, továbbra is a család szeretett tagjai maradnak” – zárta a királynő a közleményét, amelyre később Meghanék szóvivője is reagált a médiában.

Meghan és Harry utolsó hivatalos eseménye Angliában, 2020 március 5-én (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

„Ahogyan azt a tavalyi év is bizonyítja, Sussex hercege és hercegnéje továbbra is elkötelezett aziránt, hogy szolgálja az Egyesült Királyságot és a világot, a hivatalos szerepüktől függetlenül folyamatos támogatást kínálnak az általuk képviselt szervezeteknek. Mindannyian élhetünk szolgálati életet. A szolgálat egyetemes dolog” – céloztak Erzsébet királynő kijelentésére, amiből sokan arra következtettek, hogy Harryék viszonya még inkább megromlott a brit rokonokkal…

Forrás: Marie Claire
Nyitókép: Steve Parsons – WPA Pool/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: