Meghan Markle arca hitelesebb, mint a királynőé?

Egy algoritmus szerint IGEN!

Nemrég jelent meg egy új tanulmány, amelyből az derült ki, hogy Harry herceg kedvesének arca sokkal hitelesebb, mint II. Erzsébeté. A szakemberek ezt egy portrévizsgálathoz használható algoritmus segítségével állapították meg, amelyet arra találtak ki, hogy megnézzék, hogyan változtak a híres emberek arcképei és arcvonásai az elmúlt 500 évben. Az arcok hitelességének vizsgálata azért fontos, mert ez alapján könnyebben megállapítható, hogy egy adott személy mennyire megbízható, ennek eredményeként pedig mennyire helyezhető el például vezető szerepben, mennyire lehet megnyerő a környezete számára.

A mesterséges intelligencia bevonásával zajló kutatás során többek között ma és néhány száz évvel korábban élő királyi sarjak arcvonásait hasonlították össze 3D-s modelleken. Ennek keretén belül Meghan Markle és II. Erzsébet portréját I. Erzsébet arcképével állították szembe.

Eszerint Harry herceg szerelme három és félszer hitelesebb, mint I. Erzsébet, II. Erzsébet viszont csak másfélszer.

Az eredmény természetesen azon is múlik, hogy az adott fotó vagy festmény készítője hogyan ábrázolja alanyát: I. Erzsébet például a legtöbb portrén nem mosolyog, míg Meghan igen, ez pedig már önmagában is sokkal megnyerőbbé teszi az arcát.

A kutatás vezetői összességében arra jutottak, hogy 1500-as és 2000-es évek között készült műveken az emberek arca évről évre egyre megbízhatóbbnak tűnik, de ez feltehetően annak köszönhető, hogy a fényképeken már sokkal több arcizom-összehúzódást lehet megörökíteni, mint amennyit néhány száz évvel ezelőtt meg tudtak festeni.

Forrás: dailymail.co.uk
Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: