Tedd félre az előítéleteket, és adj egy esélyt a burgonyának: hatékonyan veheted fel vele a harcot a pluszkilók ellen.
Mielőtt megkönnyebbülten felsóhajtanál, és azonnal a legelső gyorsétterem felé vennéd az irányt, le kell, hogy hűtsük a kedélyeket: nem mindegy, hogy hogyan készül a burgonya, főleg, ha nem a kilók növelése a célod.
A diéták, étrendi ajánlások szinte mumusként tekintenek a burgonyára, a legtöbbször még minimális mennyiségben sem ajánlják. Azonban ha szereted ezt az egyszerű, de nagyszerű és könnyen elkészíthető zöldséget, akkor csak azért, mert ügyelsz a vonalaidra, nem kell, hogy teljesen lemondj róla. (Fontos azonban, hogy bizonyos egészségügyi problémák, mint például inzulinrezisztencia és II. típusú cukorbetegség esetén sajnos a lightos verzió sem megengedett!)
Ha burgonyáról van szó, akkor elsősorban a sült krumpli és a chipsek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, sajnos ezek a leggyakrabban fogyasztott formái. Ezeknek a zsírban tocsogó verzióknak is köszönhető, hogy a burgonyára kizárólag mint egészségtelen alapanyagra gondolunk.
Egészséges vagy sem a burgonya?
Alapvetően nem magával a burgonyával van baj, hanem az elkészítési módjával, és az sem mindegy, hogy mivel párosítjuk egy-egy étkezés során. Már csak azért sem érdemes teljesen kiiktatni az étrendünkből, mert sok hasznos tápanyagot is tartalmaz, de vasat, magnéziumot és káliumot is, ezek pedig mind fontosak a szervezetünk számára. A burgonya antioxidánsai még a szabad gyökök által az öregedő sejtekben okozott károkat is megtisztíthatják. Gazdag élelmi rostban, amely nagymértékben segíti a jó emésztést.
A 3 legjobb módja annak, hogy a burgonyával ne terheld a szervezetedet:
1. Sütve, vagy párolva
Annak érdekében, hogy a burgonya alacsony kalória- és zsírtartalmú legyen, a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy sütve, főzve vagy párolva fogyasszuk.
2. Héjával együtt fogyaszd
Ha nemcsak a derékbőséged, hanem a leghasznosabb tápanyagok is fontosak számodra, akkor a burgonyát mindenképpen a héjával együtt fogyaszd.
3. Turmixold
A burgonyát általában köretként, esetleg levesek készítésére használjuk. De táplálkozással foglalkozó szakemberek tapasztalatai alapján a nyers burgonyát turmixolni is érdemes, mert segíthet a szervezet prebiotikus rostjainak fokozásában.
Ha pedig adnál egy esélyt egy 3 napos villámkúrának, akkor ezt az 5 szabályt tartsd be, és utána garantáltan más szemmel nézel majd a burgonyára:
- Csak sima, főtt burgonyát egyél három napig. Amennyiben harcedzett vagy, és jól bírod, még két nappal megspékelheted, de ott vége!
- Egyél mindhárom nap nagyjából 80-100 dkg burgonyát.
- Bár nagy a kísértés, ne használj feltéteket, fűszereket, ketchupot, majonézt, tejfölt, egy minimális só csak, ami megengedett.
- Ne hagyd ki a mozgást, de az erőteljesebb edzéseket ezekben a napokban váltsd ki könnyű sétával, vagy kevésbé megterhelő és intenzív mozgással.
- Csak az orvosi ajánlásra javasolt gyógyszereket vedd be ezen a három napon, semmilyen étrend-kiegészítővel vagy zsírégetővel ne akard támogatni a folyamatot.
Forrás: firstforwoman.com
Nyitókép: Westend61/GettyImages