Meglepő felfedezés: az alvási testhelyzet is befolyásolhatja a fogyást?

Nemcsak az számít, hogy mennyit alszunk, hanem az is, hogyan. Az éjszakai pihenés minősége ráadásul rengeteg területét befolyásolja az életünknek, közte a testsúlyunkat is.

Az alvás létfontosságú dolog, hiánya már kis mértékben is megmutatkozik. Azt már régóta vizsgálják, hogy mennyi pihenésre van szüksége a szervezetnek, azt is tudjuk, hogy mit és mit nem szabad enni, inni, ha nyugodt alvásra vágyunk. A matrac és a szoba hőmérséklete is számít, és nemrég kiderült, hogy még az alvási testhelyzet sem teljesen mindegy.

Nem csak egy fárasztó nap után, „semmittevésnél” is elengedhetetlen a szervezet számára az alvás. Ilyenkor kikapcsoljuk a testünket, az agyunkat, ellazulunk, lecsendesedünk és pihenő üzemmódra váltunk. Ezért természetesen annak is hangsúlyos szerepe van a pihenésben, hogy hol és min hajtjuk álomra a fejünket. Nem szeretnék most mélyebben belemenni, hogy mi mindnet lehet csinálni az ágyban, de egy biztos: az ágy, az alvás szentélye. Tehát a matrac és az ágynemű anyaga is számít, arról már nem is beszélve, hogy olyan feküdjön/aludjon a másik oldaladon, akitől nem ráz ki a hideg.

Fáradt nő pihen a kanapén.
Fotó: Maria Korneeva/Getty Images

Az alvás tehát a nyugalom, a béke ideje, de nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben teszed. Azt a pozíciót érdemes megtalálni, ami segít a jó alvásban. Ha fél éjszaka fent vagy, és álmatlanul forgolódsz, az természetesen lehet attól, hogy épp rágódsz valamin, vagy éppen stresszes időszakod van. De ha minden ok nélkül tartósan keveset alszol, pedig minden körülmény ideális a pihenéshez, akkor több mint valószínű, hogy a testhelyzeteden kell változtatni. Mert ha rosszul alszol, akkor az előbb-utóbb a testtartásodon és a fizikai állapotodon is látszódni fog. És sajnos az emésztőrendszer működésére is nagymértékben kihat a rossz alvás, így, ha nem is direktben, de a testsúlyra is.

Aludj jól, hogy tudj fogyni

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a kevesebb mint hat óra alvás (folyamatosan és napi szinten) növelheti a hasi zsír mennyiségét. Ha fáradtan ébredsz, akkor nem lesz nagy hatása annak, hogy mit eszel reggel és a nap későbbi részében. Amikor az emberi test nem teljes bedobással működik, hanem csökkentett módban „túlél”, akkor máshova kerülnek a prioritások, így az egészséges szokások is háttérbe kerülnek.

Aki régóta küszködik a súlyával, az természetesen mindent bevetne a fogyás érdekében. Az alvásidőt viszont nem érdemes a fogyás oltárán feláldozni, ugyanis az anyagcserével is összefügg. Az alvás idején ne spórolj, időt inkább egy jól szervezett napirenddel nyerj, és ne azzal, hogy éjszaka próbálod magad utolérni. Ideig-óráig lehet, hogy menni fog, de hosszútávon számos káros hatása lesz.

Ezeket tartsd be, és sokkal jobb lesz az alvásod:

fotó: Image Source/Getty Images

Nem mindegy, mit eszel

Egyél könnyű vacsorát, lefekvés előtt 3-4 órával. Zsíros, csípős, nehezen emészthető kajákkal ne terheld a szervezetedet.

A koffein várhat reggelig

Kerüld este a koffeint, mert aktiválja az agyat és nagymértékben befolyásolja az alvást. A tiltás nem csak a kávéra és az üdítő, vagy energiaitalokra vonatkozik, a koffein tartalmú étrend kiegészítőkre is.

Kerüld az alkoholt

Nem kell, hogy teljesen lemondj az élet örömeiről, de ha másnap fontos megbeszélésed van, ahol a legjobb formádat szeretnéd hozni, akkor előző este inkább mellőzd az alkoholt. Bár vannak, kik úgy érzik, hogy könnyebben elalszanak alkohol hatására, megfigyelések szerint korábban ébrednek, ugyanis az alkohol akkor is dolgozik a szervezetben, amikor te fizikailag éppen pihensz. A másnapi fejfájásról nem is beszélve.

Westend61

Találd meg a legjobb testhelyzetet

Ha nincsen olyan egészségügyi gondod, vagy orvosi ajánlásod (például mozgásszervi probléma vagy várandósság), ami meghatározná, hogy milyen pozícióban aludj, akkor próbáld meg a hátadon feküdni. Szakértők ezt tartják a legjobb testhelyzetnek, a háton alvás ugyanis  jól kiegyensúlyozza a test súlyát, segít egyensúlyban tartani a belső szerveket , és megelőzi a nyak- és hátfájást – ehhez viszont az is kell, hogy ne legyen túl magas a párna a fejed alatt.  Ha biztosra akarsz menni, akkor a plusz párnát a térded alá tedd, ez segít abban, hogy a hátad a megfelelő tartásban legyen, és így elkerülhető a derékfájás is.

Az oldalt alvás is jó testhelyzet, kifejezetten akkor, ha légzési nehézségek, reflux vagy alvási apnoe áll fenn. A nyirokelvezetésnek jót tesz, de javasolt a két térd közé egy kis párnát tenni, hogy ne akadályozza a keringést.

A legrosszabb alvási testhelyzet a hason alvás. Nem jó a gerincnek, különös tekintettel a nyaki területre nézve. Egyébként az arcnak sem, a legtöbb ránc és gyűrődés a hason alvás után látható a bőrön. S bár korábban megoszlottak erről a vélemények, de csecsemők esetében egyáltalán nem ajánlott.

Forrás: telva. com

Nyitókép: fizkes/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: