Az október szinte egyet jelent a sütőtökkel. Sülve, kávéban, illatként és bizony egy-egy finom süteményben is egészen odavagyunk lágy édességéért. Éppen ezért most meg is mutatjuk a mi kedvenc sütőtökös receptünket.
Én nem vagyok a konyha ördöge, legalábbis a klasszikus értelemben véve semmiképp sem. Azonban egy biztos, októberben sosem félek erre a számomra kissé ismeretlen területre merészkedni. Ennek pedig egyetlen oka van, mégpedig az, hogy ilyenkor van szezonja annak a süteménynek, melyet minden egyes alkalommal boldogan készítek el. Nyilván ez azért is szolgál ekkora örömömre, mert sosem rontottam még el, illetve aki eddig kóstolta mindig csak elismerő szavakkal méltatta azt. Természetesen ez mind annak köszönhető, hogy még nem gyakorlott háziasszonyoknak sem lesz túl nagy kihívás ez a sütemény, viszont garantáltan annál nagyobb sikert arat majd.
Íme a hozzávalók
Tészta:
- 300 gramm liszt
- 200 gramm RAMA vajas ízű sütőmargarin
- 100 gramm barnacukor
- 1 tojás
Tökös krém:
- 500 gramm sült sütőtök
- 200 gramm mascarpone
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 50 gramm barnacukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0,5 teáskanál gyömbérpor
- 0,5 teáskanál szegfűszeg
- 1 csipet só
Így készítsd el
Első lépésben megsütjük a sütőtököt, hiszen meg kell majd várnunk, hogy az teljesen kihűljön. Ezt követően elmorzsoljuk a lisztet az apró kockára vágott vajjal (én mindig a RAMA vajas ízű sütőmargarinját használom, biztosra megyek), majd hozzáadjuk a barnacukrot, az egy egész tojást, és jól összegyúrjuk. Ha ezzel kész vagyunk tésztánkat folpackba csomagolva egy órán át pihentetjük a hűtőben. Addig elkészíthetjük a tölteléket.
A töltelékhez pépesítjük a már kihűlt tököt egy robotgéppel, illetve a tojásokat a mézzel és a barnacukorral habosra keverjük. Ehhez a habhoz hozzáadjuk a fűszereket, a mascarponét és a sütőtökpürét, majd egymásba keverjük őket. A hűtőből kivett tésztát egy lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kivajazott és zsemlemorzsával megszórt piteformába tesszük és a tészta alját villával megszurkáljuk. Erre öntjük a tökös krémet és 180 fokon légkeverésen fél órán át sütjük. Aki flancolni kíván, nyugodtan díszítheti ráccsal vagy akár néhány szuper őszi kiszúróval készült tésztafigurával. Azonban ez utóbbi teljes mértékben elhagyható, hiszen a pite enélkül is ugyanolyan ízletes lesz. Miután kihűlt, tejszínhabbal kínálhatjuk.
Nyitókép: Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:
- Az ősz ízei egy befőttesüvegben: 5 lekvár recept, amit érdemes kipróbálni
- Villámgyors receptek, ha azonnal ennél valami édeset
- Szilvás szupertorta: ha ezt tálalod fel a vendégeknek, a siker garantált!