Megnyitott a Föld első Boldogság Múzeuma

A The Happiness Museumnak természetesen a világ egyik legboldogabb országa adott otthont, így a hely talán még értékesebb élményekkel gazdagíthatja a látogatókat arról, hogyan is induljanak el egy elégedettebb, pozitívabb élet felé.

Míg Magyarország távolról sem közelíti meg a top 10 legboldogabb országának listáját, addig Dánia hosszú évtizedek óta az élmezőnyben van az OECD felmérései szerint. Így talán nem is meglepő, hogy a világ első Boldogság Múzeuma nem máshol nyitott meg július 14-én, mint Koppenhágában – erre pedig talán sosem volt még akkora szüksége az emberiségnek, mint 2020-ban. A 240 négyzetméteren elterülő The Happiness Museumot teljes mértékben a boldogság eszményének szentelték és évszázadokig visszatekintve feldolgozzák a nemzetközi történetét. Sőt, még a mosoly anatómiáját is megvizsgálták! „Tudtuk, hogy nem lesz sok vendégünk ezekben a napokban, de a világnak igenis szüksége van egy kicsit több boldogságra” – indokolta meg az indulás dátumát a Boldogságkutató Intézet vezérigazgatója és a Boldogság Múzeum alapítója, Meik Wiking. A The Happiness Research Institute szervezete egyébként főként azt tanulmányozza, hogy miért boldogabbak egyes társadalmak másoknál, azzal a céllal, hogy segítsen befolyásolni a politikai és társadalmi változásokat. „Arra gondoltunk, hogy miért ne teremtenénk egy helyet, ahol az emberek különböző perspektívákból tapasztalhatják meg a boldogságot” – mondta Wiking.

Fotó: Facebook/@The Happiness Museum

Az érdeklődőknek azonban semmiképpen sem szabad klisékre számítania a koppenhágai vidámságparadicsomban: az ötletgazdák szivárványok és kiskutyák helyett interaktív élményeken keresztül mutatják be azt, hogy egyes országok miként állnak a boldogság kérdéséhez: „Lehetünk dánok, mexikóiak, amerikaiak vagy kínaiak, de elsősorban és leginkább emberek vagyunk. Nem számít, honnan jöttünk, ugyanazok a dolgok tesznek minket boldoggá és reméljük, hogy az emberek meglátják ezt a kiállításon keresztül” – emelte ki az alapító, aki szerint az itt töltött idő után a látogatók könnyebben alakíthatják majd a saját boldogságukat és közelebb kerülnek annak a rejtélynek a megfejtéséhez is, hogy miért annyira örömteli az északi országok élete.

Ha viszont éppen nincs lehetőséged elutazni a koppenhágai múzeumba, akkor sem kell lemondanod a boldogság titkának kutatásáról, ugyanis Meik Wiking több könyvet (ilyenek például a Hygge vagy a Lykke címet viselő művek) is írt már a skandináv életérzésről – és ezek a Kossuth Kiadó jóvoltából magyarul is olvashatóak.

Kossuth Kiadó, 4500 Ft

Forrás: Travel + Leisure
Nyitókép: Instagram/@thehappinessmuseum

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: