A megújuló Colosseum hamarosan újra előadások és koncertek helyszíne lehet

2023-ra befejeződnek a Colosseum felújítási munkálatai, ezután számos színházi előadást, koncertet terveznek rendezni az ősi amfiteátrumban. Az ókori építmény padlózatának újjáépítésével talán az aréna is visszanyeri egykori ragyogását.

A Colosseum Régészeti Park, valamint az olasz Kulturális Örökség és Idegenforgalmi Minisztérium tervei között szerepel, hogy az aréna alagsora felett a padlózatot újraépítsék a modern kor elvárásainak megfelelően. Az amfiteátrum fénykorában a földalatti terek felett fapadló húzódott, ami az elmúlt évszázadok alatt folyamatosan korhadt, végül szinte teljesen eltűnt. A helyreállításra sajnálatos módon sosem került sor, egészen mostanáig.

A Colosseum aréna rekonstrukciója egy olyan nagyszerű ötlet, ami bejárta a világot” – nyilatkozta a Dezeen-nek Dario Franceschini, a tárcavezető miniszter. „Ezzel a nagyszerű technikai beavatkozással lehetőséget nyújtunk majd a látogatóknak, hogy ne csak az alagsort tekinthessék meg, hanem az aréna közepéről is megcsodálhassák az építmény szépségeit.”

Colosseum
Nicholas Hartmann/Wikimedia Commons

A mozgatható padlózat lehetővé teszi majd, hogy az amfiteátrum terében élő koncerteket és előadásokat rendezzenek, így a látogathatók ízelítőt kaphatnak a hajdani Colosseumból. A helyreállítást követően a nyilvánosság még közelebb kerülhet ahhoz, hogy megértse az ókori világ ikonikus épületének valódi funkcióját. A megújult arénát egységes padlózattal kell elképzelni, magas technológiai tartalommal, ami lehetővé teszi a turisták számára, hogy jobban megismerjék a föld alatti terek jelentőségét és kapcsolatát a Colosseum többi részével. A felújítások várhatóan két éven belül befejeződnek.

Forrás: Dezeen
Nyitókép: David Köhler / Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: