Megvan közöttetek az a bizonyos „kémia”? Vajon minek köszönhető?

Mi kell ahhoz a bizonyos összhanghoz?

Működik a kémia, hatalmas az összhang közöttünk - szinte mindig ezzel magyarázzuk, ha a megismerkedést követően elsöprő vonzalmat és különös kötődést érzünk a partnerünk iránt. De valójában mi váltja ki belőlünk ezt a mély szimpátiát?

Le sem tudjuk venni egymásról a szemünket. Nincs közöttünk kínos csend. Megértjük egymást, nincs szükség magyarázkodásra. Szinte rohan az idő, ha együtt vagyunk. Jól mutatunk egymás mellett.” Általában ilyen és ehhez hasonló mondatok hagyják el a szánkat, amikor megpróbáljuk kifejezni a nagy egymásra találást az új párunkkal a barátainknak vagy ismerőseinknek. Az óriási összhangot, vagyis azt a bizonyos kémiát (az erős szimpátiát, a szexuális vonzalmat, a másik iránti sóvárgást) a fentieknél mélyebben szinte sosem magyarázzuk, nem keresünk konkrétabb indokokat, pedig valójában elég jól kielemezhető, hogy miért pont a kiszemeltünk hozott minket lázba. Ugyan személyenként eltér, hogy mit keresünk a másikban, de meghatározható néhány kategória, ami jó magyarázatot ad a hirtelen jött és elsöprő szerelemre.

Hasonló a hasonlóval

Könnyebben kialakulhat a szikra, ha úgy érzed, sok közös van bennetek a partnereddel. Azt sejtve, hogy megért téged, könnyebb megnyílnod neki. Ez a közlékenység és a személyiségbeli egyezések pedig remek alapot biztosítanak a kötődés kialakulásához. A tudományt segítségül hívva még világosabb a helyzet: könnyen vonzódunk azokhoz, akiknek hasonló a DNS-ük, ezáltal egyezést mutatnak bizonyos arcvonásaink, személyiségbeli tulajdonságaink vagy akár a beszédstílusunk.

A hasonló a hasonlóval elv viszont tudatos párválasztási stratégiaként is szolgálhat: miután elmúlik a lángolás, kevesen képesek megbirkózni a felek közötti nagy különbségekkel, így inkább olyan társra vágynak, akivel az összecsiszolódás nem követel áldozatos kompromisszumokat, ha a személyiségükről, életfelfogásukról van szó.

Az ellentétek vonzásában

Nem hasonlítotok a pároddal külsőre, de még a tulajdonságaitok is igencsak eltérőek? Más közegből érkeztetek, de mégis megőrültök egymásért? Ha ez a helyzet, akkor valószínűleg kiegészítitek egymást. Ez akkor működik különösen jól, ha mindketten ritkább személyiségtípusokhoz tartoztok.

Egyes személyiségtesztek meglepően jól meghatározzák azt, hogy milyen típusú karakterekkel találjuk meg az összhangot. Némelyikből azt is le lehet szűrni, hogy milyen faktorok szükségesek leginkább a kémia kialakulásához. Vegyük például a Nagy Ötök személyiségtesztet, amiről már mi is írtunk korábban. 5 fő kategóriát különböztet meg: a nyitottságot, a lelkiismeretességet, a barátságosságot, az extrovertáltságot és az érzelmi stabilitást. Míg a baráti összhangot az első három kategóriába tartozók élik át a leggyakrabban, úgy tűnik, hogy a szerelmi kapcsolatoknál ez nem kulcsfontosságú. Ez megmagyarázza, hogy miért vonzódunk időnként olyanokhoz, akik nem kimondottan szimpatikusak számunkra.

Szexuális feszültség a tetőfokon

Igen-igen, ez az egyik legnyilvánvalóbb oka annak, ha le sem tudjuk venni a szemünket a másikról és erotikus gondolatok kísértenek minket. A szerelem kémiája a szexuális vonzalomból is táplálkozik.

De mivel magyarázható az, hogy kiért lángolunk? A vizuális ingerekre tagadhatatlanul nagy hangsúly kerül, de az olyan tényezők is fontos szerepet játszanak, mint az illatok, a hangsúly, sőt, maguk a körülmények és a külső behatások is. Az alkohol például köztudottan lelkesít, ha az ismerkedésről van szó.

A fentieken túl van még valami, ami nagyot dob az izgalmon, ez pedig a kiszámíthatatlanság. Sokszor vonzóbb az, aki TALÁN vevő ránk, mint az, akiről tudjuk, hogy mindent megtenne azért, hogy velünk lehessen. A bizonytalanságból fakadó izgalmat sokszor a másik iránti vonzalomnak tudjuk be, ezért mozgatja meg a fantáziánkat, ha különösen nehéz megkapni valakit egy kapcsolat kezdeti stádiumában.

Amikor elkap a nosztalgia

Tedd a kezed a szívedre: emlékeztet téged valakire a párod a múltadból? Van olyan személy, akivel gyakran összeméred őt? Ha igen, akkor nagy eséllyel az a történik veled, amit a pszichológia pozitív érzelemátvitelnek nevez, vagyis érzelmeket vetítesz ki tudattalanul a másik félre. Ilyenkor olyan tulajdonságokkal ruházhatod fel őt, amiket egy korábbi tapasztalatod során értékesnek találtál, mondjuk az exedben. Ez általában akkor derül ki, amikor lekerül a rózsaszín szemellenző, és reálisan kezded látni a párod. Ha ez történik veled, ne ostorozd magad: mindannyian elkövettük már ezt a hibát, sokszor a saját vágyainkat, elvárásainkat vetítjük ki a másikra. Annyira vágyunk a szerelemre, hogy néha még a valóságot is elferdítjük, csakhogy megélhessük azt. Egy jó tanács: a szerelem nem az észérvekről szól, viszont ha tartós párkapcsolatra vágysz, jól jön az objektivitás.

Amikor kísért a múlt

Sajnos megeshet, hogy olyan személy felé közeledsz, aki fájó emlékeket ébreszt benned, például hasonlít valakire, aki korábban összetörte a szíved. Az is lehet, hogy csupán egy beteljesületlen románc emlékét idézi fel benned. Abban az esetben, ha még mindig a múltad egyik szereplője iránt táplálsz érzéseket, és továbbra is az ő elismerésére és elfogadására vágysz, nem jó ötlet belevágni egy új párkapcsolatba. Ez a szituáció remekül alátámasztja, hogy miért fontos megértenünk, mi áll a kémia hátterében. Ha egy fájó emlékhez köthető a vonzalmad, két dolog biztos: még nem sikerült feldolgoznod a múltat, ebből adódóan pedig rossz irányba halad a szerelmi életed.

Olyannak akarod látni magad, mint ő téged?

Biztos veled is előfordult már, hogy olyan férfi felé húztál, aki elkápráztatott az elismerésével. Vigyázz, mert ez önbizalomhiányból is fakadhat! Sokszor kimondottan élvezzük azok társaságát, akik megerősítik a saját vélekedéseinket magunkkal szemben. És hát ki ne szeretné hallani, hogy mennyire vonzó, humoros, intelligens vagy épp sikeres? Ha viszont önértékelési problémákkal küzdesz, hiába veszed körül magad olyan emberekkel, akik odáig vannak érted – nagy valószínűséggel nem fogod elhinni, amit mondanak. Az, hogy reálisan lásd és megbecsüld magad, csakis belső folyamat eredménye lehet.

Nyitókép: Jovanmandic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: