Méhek segítsége nélkül készül az állat- és környezetbarát vegán méz

A kaliforniai MeliBio startup a méhek helyett innovatív technológiával készít mézet, így a termelés nem károsítja az állatokat vagy a természetet. Vagyis az általuk kínált méz a vegán diétába is beilleszthető.

Egy kaliforniai startup, a MeliBio nemrég mutatta be a világ első igazi, méhek bevonása nélkül készült mézét. Ugyanis a vállalat kifejlesztett egy olyan eljárást, amely tökéletes pontossággal állítja elő az alapanyagot, de a gyártás során a rovarok életében és a természetben sem tesz kárt. „A MeliBio küldetése, hogy olyan módon készítsen élelmiszereket, amellyel megmenthetjük a Földet. Megszüntetve a méhek kiszolgáltatottságát a méztermelésben, ezzel világszerte elősegítve a méhek biológiai diverzitásának helyreállítását” – mondta Darko Mandich, a startup vezérigazgatója. „A tudományos fejlődés nagyon izgalmas helyzetet teremtett, hiszen az emberek végre elkészíthetik kedvenc ételeiket az állatok kihasználása nélkül.”

A MeliBio vegán mézét először egy kaliforniai klímavédelmi eseményen kóstolhatták meg a vendégek, ahol egy különleges baklava válogatás elkészítéséhez használták fel. A termék pozitív visszajelzéseket kapott, így a startup készen áll arra, hogy innovatív édesítőszerét 2021 végén/2022 elején minél több ügyfélhez eljutassa. A MeliBio méhmentes méze hatalmas változást hozhat több iparágba is, hiszen azok a vállalatok, amelyek korábban mézzel készítették a termékeiket – például az édességeket/müzliket gyártó cégek, vagy akár a szépség- és kozmetikai márkák – fontolóra vehetik, hogy állat- és környezetbarát alternatívára váltsanak.  „A méz szinte minden termékkategóriában – az élelmiszerektől kezdve az italokig és a kozmetikumokig – fontos összetevő. Ezekhez a MeliBio most növényi alapú opciót kínál” – mondta Mandich. „Azzal, hogy ízletes, tápláló és méhek bevonása nélkül készült mézet dobunk a piacra, úgy alakítjuk jelenünket és jövőnket, hogy a méheknek és az embereknek is jobb legyen.”

Miért nem vegán a méz?

Mindenki számára egyértelmű, hogy a tojás, a túró vagy a sajt miért nem fér bele a növényi alapú étrendbe, azzal viszont jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a méz miért tiltólistás a vegánok körében. A válasz az, hogy az ipari méhészet ugyanúgy kizsákmányolja a méheket, mint a húsipar a teheneket, a sertéseket vagy a tyúkokat. A dolgozó méhek rövid, mindössze négy-öt hetes életük során folyamatosan munkában vannak és keményen dolgoznak azért, hogy előállítsák elsődleges szénhidrátforrásukat, a mézet. Naponta akár 10 ezer virágot is meglátogathatnak a pollengyűjtő utak során, hiszen a méz energiát biztosít a repüléshez, a méhtelepek fenntartásához és az általános napi tevékenységekhez. 

A kereskedelmi méztermelés során a méheket olyan területekre szállítják, ahol csak monotápanyagokat képesek elfogyasztani. A méhkirálynőt gyakran mesterségesen termékenyítik meg, és eltávolítják a szárnyait, nehogy elhagyja a kaptárt, és egy másikat telepítsen. Az általuk megtermelt mézet ezután elveszik tőlük, és cukros vízzel pótolják (ami nem tartalmaz tápanyagokat). Emiatt a méhek gyakran szárnybetegségekben szenvednek, illetve a méz begyűjtése során gyakran megsérülnek, elveszítik szárnyaikat, lábaikat.

Habár az emberek számára a méz nem nélkülözhetetlen táplálékforrás, a méhek elengedhetetlenek a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly fenntartásához. Szerencsére a MeliBio innovatív megoldása mellett számos más vegán mézmárka is azon dolgozik, hogy a méhek ne azért dolgozzanak egész életükben, hogy a mi szükségleteinket elégítsék ki. Míg sok vegán agave szirupot használ a méz helyett, egyre reálisabbnak tűnik, hogy hamarosan a datolyából, almából és más növényekből készült méz is alternatíva lehet. 

Forrás: VegNews, PETA Kids
Nyitókép: ROMAN ODINTSOV/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: