Ezekre figyelj, hogy időben észrevedd, ha melanomád van

Az időben felismert bőrrák gyógyítható!

Mit éreztem, amikor megtudtam, hogy rosszindulatú bőrdaganatom van? Mi az, amit megtanultam a kezelések ideje alatt? Ma van a rákellenes világnap, e kapcsán elmesélem neked a személyes történetemet.

A szűrővizsgálat legyen az éves rutinod része!

Harmincéves korom után elkezdtem komolyan venni a megelőzést, legyen szó bőrápolásról vagy orvosi vizsgálatokról, így azóta rendszeresen járok szűrővizsgálatokra is. Voltam már tüdőszűrésen, vérvételeken és végre az endokrinológiai zavaraimat is elkezdték kezelni. 

Tavaly, amikor elsétáltam a SOTE Bőrklinikája mellett, rájöttem hogy egy dolog viszont eddig kimaradt: anyajegyszűrésen már évek óta nem jártam. Mivel egy ideje már aggasztott az egyik anyajegy a kézfejemen, azonnal kértem is egy időpontot. Az, hogy esetleg bármilyen komoly problémát diagnosztizálhatnak, meg sem fordult a fejemben…

Dermatoszkópos vizsgálat

Egy hónap múlva a doktornő dermatoszkóppal – az anyajegyek, bőrdaganatok nagyítós vizsgálatára szolgáló eszközzel – ellenőrizte a bőrfelszínemet. Ez egy teljesen fájdalommentes szűrés, sőt a szakember még azt is megengedte, hogy belenézzek a készülékbe. Sajnos, mint sokan mások, korábban én is beleestem a fiatalkori felelőtlen napozás és szolizás csapdájába, mert imádtam napbarnított lenni – szépnek és egészségesnek éreztem magamat tőle, de valójában csak roncsoltam a bőrömet.

Ugyan már öt éve egyáltalán nem napozom, és télen-nyáron magas faktorszámú fényvédővel kenem a bőröm, a káros UV-sugárzás hatásai nem múltak el nyomtalanul: sokkal több anyajegyem lett, így volt mit megvizsgálnia a doktornőnek. A konzultáció végén két gyanúsabb lencse (orvosi nevén: lentigo maligna – a szerk.) levételét javasolta sebészi úton, majd kimondta a rettegett szót: szövettan. Először nem értettem, hogy ez miért szükséges, de az orvosom elmagyarázta, hogy ez minden ilyen beavatkozás után kötelező, ne aggódjak. Biztosat csak ezután tud mondani.

A dermatoszkópos vizsgálat során az anyajegyeket a bőrgyógyász egy speciális nagyítóval vizsgálja

A levétel során legfeljebb az érzéstelenítő injekciók beadása fájdalmas, a tízperces műtét alatt már semmit nem éreztem. Varratszedésre 14 nap múlva került sor, addig nem érhette víz a sebeket.

Kérdezz bátran!
A legfontosabb, hogy mindig kérdezz utána pontosan az orvos diagnózisának, így rengeteg kellemetlenséget előzhetsz meg. Ne félj beszélni a kétségeidről, a szakember azért van ott, hogy téged a lehető legjobb tudása szerint lásson el!

Amikor megtudtam, hogy melanomám van

A műtét és a varratszedés időszaka után szinte már el is feledkeztem a szövettanról, majd éppen egy megbeszélésre igyekeztem hétfő délután, amikor felhívtak, hogy sajnos gond van az eredményemmel, és a lehető leghamarabb menjek be a doktornőhöz. A kórházig vezető úton forgott velem a világ, azonnal a legrosszabbra, a kemoterápiára gondoltam. Az orvosom közölte, hogy melanomám van. Sírtam és nem akartam elhinni, hogy mindez velem történik. Megnyugtattak, hogy a bőrrák kezdeti szakaszában vagyok, így a betegségem egy egyszerű sebészeti beavatkozással kezelhető. Innentől felgyorsultak az események: a diagnózis megállapításától számított 48 órán belül már a SOTE Bőrklinikáján feküdtem, és eltávolították a rosszindulatú daganatot a bőrömről.

A kórházban szerencsére csak egy éjszakát kellett töltenem, másnap, a kötözés után haza is mehettem. Mostantól háromhavonta kell majd kontrollra járnom és rendszeresen önvizsgálatot kell tartanom.

Ez utóbbit neked is ajánlom, mert az idejében felismert melanoma nagyon jó eséllyel gyógyítható! Ha már régen voltál vizsgálaton, keresd fel a területi bőrgyógyászati rendelést és kérj időpontot az éves anyajegyszűrésre! 

Minden évben látogass el anyajegyszűrésre!

Mire figyelj?

Ha az anyajegy:

  • növekedett
  • nemrég jelent meg a bőrödön
  • sötéten pigmentált
  • megváltoztatta az alakját, esetleg aszimmetrikus
  • vérzik, váladékozik

akkor mindenképpen mutasd meg bőrgyógyász szakorvosnak. Ne csak az újonnan megjelenőeknek tulajdoníts jelentőséget, a régi anyajegyeket is érdemes felülvizsgáltatnod. Jelezd az orvosodnak, ha az anyajegyeden a fenti tünetek valamelyikét észlelted, mert ez megkönnyíti a diagnosztizálást.

Ha szeretnél odafigyelni a bőröd egészségére, a fényvédelem elengedhetetlen!

Naptej nélkül egy lépést se!

A fényvédelem elengedhetetlen – már nincs olyan nap az évben, hogy ne kenném fel az ötvenes faktorszámú fényvédőmet. Hosszú évek óta betartom ezt az aranyszabályt, az orvosaim pedig megerősítettek abban, hogy jól teszem. A fizikai szemcséket tartalmazó készítményeket (cink-oxid, titánium-dioxid) jobban szeretem, mert kevésbé irritálják a bőrömet, mint a kémiai naptejek.

A szűrővizsgálatokkal számos betegség időben felderíthető, kezelhető. Okulj a történetemből és légy sokkal elővigyázatosabb az egészségedet illetően! Én sem gondoltam volna, hogy a bőrömön megjelenő, ránézésre ártalmatlannak tűnő foltocska egy ilyen komoly probléma jele.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: