Melengető levesek a világ körül

A világ különböző tájairól származó levesek mindegyike egyedi történetet és hagyományt hordoz. Bármelyik levest is választjuk, ezek az ételek nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is felmelegítik és egy távoli kultúra ízeivel ajándékoznak meg minket

Semmi sem hoz jobban össze embereket és kultúrákat, mint egy tál gőzölgő, melengető leves. A levesek az emberiség egyik legősibb ételei közé tartoznak, és minden kultúrának megvan a maga kedvelt változata. Ezek az ízletes, tápláló fogások a gyomor és a lélek barátai, legyen szó családi összejövetelekről, ünnepi alkalmakról, vagy egy egyszerű, borongós napról. Minden tájegység saját jellegzetes alapanyagait és fűszereit ötvözi, hogy egyedi ízvilágot teremtsen. Fedezzük fel a világ legfinomabb leveseit, és merüljünk el ezeknek az ételeknek a gazdag történetében és ízeiben!

1. Pho – Vietnam

A pho egy vietnámi marhahúsleves, amely nemcsak Ázsiában, de világszerte népszerűvé vált. Az alapja egy ízgazdag, fűszeres marha alaplé, amelyet különféle fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel – főznek.

Hozzávalók:

  • 1 kg marhacsont
  • 500 g marhahús (pl. lábszár)
  • 2 hagyma, félbevágva
  • 1 darab gyömbér, hámozatlanul, félbevágva
  • 1 fahéjrúd
  • 4-5 szegfűszeg
  • 2 csillagánizs
  • 2 evőkanál halszósz
  • 200 g rizstészta
  • Zöldfűszerek (koriander, bazsalikom)
  • Lime, csili, babcsíra a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A marhacsontot és a húst hideg vízben megmossuk, majd felforraljuk és lehabozzuk.
  2. A hagymát és a gyömbért serpenyőben megpirítjuk, hogy enyhén megbarnuljanak.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket, a halszószt és a pirított hagymát a leveshez, majd legalább 3 órán át gyöngyöztetjük.
  4. A végén leszűrjük, a rizstésztát kifőzzük, majd a tányérban felöntjük a forró levessel. Korianderrel, babcsírával és lime-mal tálaljuk.

2. Minestrone – Olaszország

Az olasz minestrone egy zöldségleves, amely szinte bármilyen friss, szezonális zöldségből készülhet. Általában paradicsomalapú, és tészta vagy rizs is kerül bele, így rendkívül laktató.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 szár zeller, felaprítva
  • 1 konzerv paradicsom
  • 1,5 l zöldségleves alaplé
  • 100 g tészta (pl. kagylótészta)
  • 1 konzerv bab (fehérbab vagy vörösbab)
  • Friss bazsalikom, petrezselyem, parmezán

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, répát és zellert olívaolajon megpároljuk.
  2. Hozzáadjuk a paradicsomot és az alaplevet, majd közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. Beletesszük a tésztát, és addig főzzük, míg megpuhul.
  4. Végül a babot és a friss zöldfűszereket adjuk hozzá. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

3. Borscs – Oroszország és Ukrajna

A borscs egy híres céklaalapú leves, amely jellegzetes élénk színéről és savanykás ízéről ismerhető fel. Általában húsos változatban készítik, de vegetáriánus változatban is népszerű.

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla, meghámozva és lereszelve
  • 1 sárgarépa, lereszelve
  • 1 fej hagyma, aprítva
  • 500 g marhahús vagy sertéshús
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Tejföl és kapor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A húst hideg vízben felteszük főni, és hozzáadjuk a babérlevelet.
  2. A céklát, sárgarépát és hagymát egy serpenyőben megpároljuk, majd a paradicsompürével és ecettel összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a leveshez, és még 30 percig főzzük.
  4. Fokhagymával ízesítjük, és tejföllel, valamint friss kaporral tálaljuk.

4. Tom Yum – Thaiföld

A Tom Yum egy fűszeres, savanykás leves, amely Thaiföld egyik legismertebb étele. Általában garnélával készítik, de csirkehúsos változatban is kedvelt. A citrusos ízért a lime és a citromfű felel.

Hozzávalók:

  • 10-12 nagy garnéla
  • 1,5 l csirke- vagy zöldségleves alaplé
  • 2 citromfű szál
  • 3-4 kaffír lime levél
  • 1 darab galangal gyökér (vagy gyömbér)
  • 3 evőkanál halszósz
  • 2 evőkanál lime lé
  • 1 evőkanál cukor
  • Friss koriander, csili

Elkészítés:

  1. A citromfüvet, galangalt és kaffír lime leveleket a forró alapléhez adjuk.
  2. Hozzáadjuk a halszószt, lime levét és cukrot, majd 10 percig főzzük.
  3. A garnélákat beletesszük, és addig főzzük, amíg rózsaszínűek lesznek.
  4. Korianderrel és friss csilivel tálaljuk.

5. Sopa de tortilla – Mexikó

Ez a mexikói leves tortilla csíkokkal, avokádóval, sajttal és csípős paradicsomalappal készül. Gazdag, ízes leves, amely tökéletesen egyesíti a mexikói konyha ízeit.

Hozzávalók:

  • 4 kukorica tortilla, csíkokra vágva
  • 1 fej hagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 paradicsom, aprítva
  • 1 liter csirke alaplé
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 avokádó, felkockázva
  • 100 g reszelt sajt
  • Friss koriander, lime

Elkészítés:

  1. A tortillát olajban ropogósra sütjük.
  2. A hagymát és fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a köményt, majd felöntjük az alaplével.
  3. Hagyjuk felforrni, majd a tortillacsíkokkal, avokádóval, sajttal és korianderrel tálaljuk.

6. Erdélyi csorba – Románia

Az erdélyi csorba egy savanykás, húsos leves, amelyet Romániában különféle változatokban készítenek. A leves jellegzetes ízét a bors hozzáadása és a kovászos lé (borș) adja. Húsos és zöldséges változatai egyaránt népszerűek, a fűszeres, savanykás ízvilág pedig igazi kuriózum.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkehús (comb vagy mell)
  • 1 sárgarépa, felkarikázva
  • 1 zeller, felkockázva
  • 1 hagyma, aprítva
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 csokor lestyán vagy petrezselyem
  • 1,5 liter borș (vagy citromlé, ha nem elérhető)
  • 2 tojás
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A csirkehúst hideg vízben felteszük főni, és hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát és zellert.
  2. Miután felforrt, hozzáadjuk a rizst, és lassú tűzön főzzük, amíg a rizs és a zöldségek megpuhulnak.
  3. Hozzáöntjük a borșt (vagy citromlevet), sózzuk, borsozzuk, majd a felvert tojást lassan belecsorgatjuk a forró levesbe, hogy szép csíkokat képezzen.
  4. A végén friss lestyánt vagy petrezselymet szórunk rá, és tejföllel tálaljuk.

 

Nyitókép: Nathan Congleton/NBC/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)