A világ különböző tájairól származó levesek mindegyike egyedi történetet és hagyományt hordoz. Bármelyik levest is választjuk, ezek az ételek nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is felmelegítik és egy távoli kultúra ízeivel ajándékoznak meg minket
Semmi sem hoz jobban össze embereket és kultúrákat, mint egy tál gőzölgő, melengető leves. A levesek az emberiség egyik legősibb ételei közé tartoznak, és minden kultúrának megvan a maga kedvelt változata. Ezek az ízletes, tápláló fogások a gyomor és a lélek barátai, legyen szó családi összejövetelekről, ünnepi alkalmakról, vagy egy egyszerű, borongós napról. Minden tájegység saját jellegzetes alapanyagait és fűszereit ötvözi, hogy egyedi ízvilágot teremtsen. Fedezzük fel a világ legfinomabb leveseit, és merüljünk el ezeknek az ételeknek a gazdag történetében és ízeiben!
1. Pho – Vietnam
A pho egy vietnámi marhahúsleves, amely nemcsak Ázsiában, de világszerte népszerűvé vált. Az alapja egy ízgazdag, fűszeres marha alaplé, amelyet különféle fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel – főznek.
Hozzávalók:
- 1 kg marhacsont
- 500 g marhahús (pl. lábszár)
- 2 hagyma, félbevágva
- 1 darab gyömbér, hámozatlanul, félbevágva
- 1 fahéjrúd
- 4-5 szegfűszeg
- 2 csillagánizs
- 2 evőkanál halszósz
- 200 g rizstészta
- Zöldfűszerek (koriander, bazsalikom)
- Lime, csili, babcsíra a tálaláshoz
Elkészítés:
- A marhacsontot és a húst hideg vízben megmossuk, majd felforraljuk és lehabozzuk.
- A hagymát és a gyömbért serpenyőben megpirítjuk, hogy enyhén megbarnuljanak.
- Hozzáadjuk a fűszereket, a halszószt és a pirított hagymát a leveshez, majd legalább 3 órán át gyöngyöztetjük.
- A végén leszűrjük, a rizstésztát kifőzzük, majd a tányérban felöntjük a forró levessel. Korianderrel, babcsírával és lime-mal tálaljuk.
2. Minestrone – Olaszország
Az olasz minestrone egy zöldségleves, amely szinte bármilyen friss, szezonális zöldségből készülhet. Általában paradicsomalapú, és tészta vagy rizs is kerül bele, így rendkívül laktató.
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 2 szár zeller, felaprítva
- 1 konzerv paradicsom
- 1,5 l zöldségleves alaplé
- 100 g tészta (pl. kagylótészta)
- 1 konzerv bab (fehérbab vagy vörösbab)
- Friss bazsalikom, petrezselyem, parmezán
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, répát és zellert olívaolajon megpároljuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és az alaplevet, majd közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Beletesszük a tésztát, és addig főzzük, míg megpuhul.
- Végül a babot és a friss zöldfűszereket adjuk hozzá. Parmezánnal megszórva tálaljuk.
3. Borscs – Oroszország és Ukrajna
A borscs egy híres céklaalapú leves, amely jellegzetes élénk színéről és savanykás ízéről ismerhető fel. Általában húsos változatban készítik, de vegetáriánus változatban is népszerű.
Hozzávalók:
- 2 közepes cékla, meghámozva és lereszelve
- 1 sárgarépa, lereszelve
- 1 fej hagyma, aprítva
- 500 g marhahús vagy sertéshús
- 1 babérlevél
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál ecet
- 2 gerezd fokhagyma
- Tejföl és kapor a tálaláshoz
Elkészítés:
- A húst hideg vízben felteszük főni, és hozzáadjuk a babérlevelet.
- A céklát, sárgarépát és hagymát egy serpenyőben megpároljuk, majd a paradicsompürével és ecettel összekeverjük.
- Hozzáadjuk a leveshez, és még 30 percig főzzük.
- Fokhagymával ízesítjük, és tejföllel, valamint friss kaporral tálaljuk.
4. Tom Yum – Thaiföld
A Tom Yum egy fűszeres, savanykás leves, amely Thaiföld egyik legismertebb étele. Általában garnélával készítik, de csirkehúsos változatban is kedvelt. A citrusos ízért a lime és a citromfű felel.
Hozzávalók:
- 10-12 nagy garnéla
- 1,5 l csirke- vagy zöldségleves alaplé
- 2 citromfű szál
- 3-4 kaffír lime levél
- 1 darab galangal gyökér (vagy gyömbér)
- 3 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál lime lé
- 1 evőkanál cukor
- Friss koriander, csili
Elkészítés:
- A citromfüvet, galangalt és kaffír lime leveleket a forró alapléhez adjuk.
- Hozzáadjuk a halszószt, lime levét és cukrot, majd 10 percig főzzük.
- A garnélákat beletesszük, és addig főzzük, amíg rózsaszínűek lesznek.
- Korianderrel és friss csilivel tálaljuk.
5. Sopa de tortilla – Mexikó
Ez a mexikói leves tortilla csíkokkal, avokádóval, sajttal és csípős paradicsomalappal készül. Gazdag, ízes leves, amely tökéletesen egyesíti a mexikói konyha ízeit.
Hozzávalók:
- 4 kukorica tortilla, csíkokra vágva
- 1 fej hagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 paradicsom, aprítva
- 1 liter csirke alaplé
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 avokádó, felkockázva
- 100 g reszelt sajt
- Friss koriander, lime
Elkészítés:
- A tortillát olajban ropogósra sütjük.
- A hagymát és fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a köményt, majd felöntjük az alaplével.
- Hagyjuk felforrni, majd a tortillacsíkokkal, avokádóval, sajttal és korianderrel tálaljuk.
6. Erdélyi csorba – Románia
Az erdélyi csorba egy savanykás, húsos leves, amelyet Romániában különféle változatokban készítenek. A leves jellegzetes ízét a bors hozzáadása és a kovászos lé (borș) adja. Húsos és zöldséges változatai egyaránt népszerűek, a fűszeres, savanykás ízvilág pedig igazi kuriózum.
Hozzávalók:
- 500 g csirkehús (comb vagy mell)
- 1 sárgarépa, felkarikázva
- 1 zeller, felkockázva
- 1 hagyma, aprítva
- 2 evőkanál rizs
- 1 csokor lestyán vagy petrezselyem
- 1,5 liter borș (vagy citromlé, ha nem elérhető)
- 2 tojás
- Só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- A csirkehúst hideg vízben felteszük főni, és hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát és zellert.
- Miután felforrt, hozzáadjuk a rizst, és lassú tűzön főzzük, amíg a rizs és a zöldségek megpuhulnak.
- Hozzáöntjük a borșt (vagy citromlevet), sózzuk, borsozzuk, majd a felvert tojást lassan belecsorgatjuk a forró levesbe, hogy szép csíkokat képezzen.
- A végén friss lestyánt vagy petrezselymet szórunk rá, és tejföllel tálaljuk.
Nyitókép: Nathan Congleton/NBC/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Íme Stanley Tucci csodalevesének receptje
- Ezek a reggeli levesek a legjobb napindítók
- 3 vegán recept, ami a nem vegánokat is leveszi a lábukról