Megnő a melled menstruáció előtt? Eláruljuk, mi áll a háttérben

A korábban kényelmes cicifixed a piros betűs napok előtt hirtelen elkezd szorítani? Ne lepődj meg, ez a jelenség teljesen természetes, a PMS egyik legjellemzőbb tünete.

A tökéletes melltartót megtalálni legalább annyira fantasztikus érzés, mint váratlanul gazdátlan pénzre akadni az utcán, éppen ezért mindenkinek azonnal feltűnik, ha ez a ruhadarab hirtelen mégsem passzol annyira, és szorítani kezd. Veled is előfordult már ilyesmi? Nos, amikor legközelebb azt tapasztalod, hogy a melltartód minden ok nélkül kényelmetlenül feszes és bevág, érdemes vetned egy pillantást a naptáradra: jó eséllyel azt látod majd, hogy hamarosan menstruálni fogsz.

A melled ugyanis a menzeszt megelőző napokban megduzzadhat – a „furcsa jelenség” mögött pedig egészen egyszerű okok állnak. Tudnod kell, hogy a piros betűs napok előtt a mellszöveted különösen érzékennyé válik a hormon háztartásod egyensúlyának változására, ami a fent említett szilikonhatást eredményezheti. (A PMS jellegzetes tünetei a ciklussal összefüggő nemi hormonok, vagyis az ösztrogén- és a progeszteronszinted változásával hozhatók kapcsolatba. De az alacsony D-vitamin-, kalcium-, és magnézium szint is kihatással lehet a a premenstruációs szindrómára.) Aggodalomra (vagy éppen éljenzésre?) viszont semmi ok, hiszen amint elkezdődik a vérzésed, a cicid visszanyeri korábbi formáját és méretét, és újra komfortosnak érezheted a melltartóidat.

Viszlát, fájdalom!

A növekedéssel járó érzékenység ennél jóval kellemetlenebb hozadéka a PMS-nek, de szerencsére felveheted ellene a harcot. A szakemberek szerint ezekben a napokban kerülnöd kell a sót, a koffeint és a zsíros ételeket, továbbá nem árt, ha inkább bő, lágy esésű ruhákat kapsz magadra. De az sem árthat, ha beszerzel erre az időszakra egy nagyobb méretű melltartót, ami jobban passzol rád ilyenkor: ezzel is csökkentheted a kellemetlen, feszítő érzést. (Akár dobhatod is egy időre a cicifixet!)

Azt azonban ki kell emelnünk, hogy ha a duzzanat és az érzékenység tartósan fennáll, esetleg kimarad a menstruációd, érdemes elvégezned egy terhességi tesztet, vagy felkeresned a nőgyógyászodat. Ha pedig a fájdalom súlyosbodik, illetve csak az egyik melledre koncentrálódik, mindenképpen szükséged van egy orvosi konzultációra.

Forrás: PopSugar
Nyitókép: Laura Tancredi/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: