Mi történik a testeddel, amikor melltartót viselsz (és amikor nem)?

Sokan sok mindent mondanak a melltartó viselése kapcsán, de vajon mi történik igazából a testünkben, amikor ezt a ruhadarabot hordjuk?

A melltartó a legtöbb nő számára a szükséges rossz, amit nap közben visel ugyan (mert hát mégis csak szebben áll a póló vagy az ing), de hazaérve alig várja azt a felszabadító tépőmozdulatot, amellyel megszabadul tőle. És igyekszik egy olyan távoli sarokba hajítani, ahonnan lehetőleg másnap reggelig elő sem kell kotornia. De, ahogy az az élet fontos dolgai kapcsán lenni szokott, a melltartó kérdésben is van másik oldal: akik szeretik. Többek közt én is ide tartozom, és jó okom is van erre. Már kiskamaszként elég jól el voltam látva a dekoltázsszinten, de a családom tiltotta a melltartóviselést. Így nemcsak a csúfolódások és a bő, formátlan pólók, pulcsik előtt nyílt meg az út, hanem a görnyedt testtartás, na meg a lógós és formátlanabb mellek előtt is.

Belegondolva, egész más ember lennék, ha 10-11 évesen viselhettem volna melltartót (például talán egészségesebben görbülne a hátam). Az viszont csak a gimiben vált számomra nyilvánvalóvá, hogy az se mindegy, milyet hordok. De miután kitartó kísérletezéssel és rengeteg próbálgatással megtaláltam a méretem, ami nemcsak jól tart, de kényelmes is és ki is húzom magam benne, azt kell mondjam, szeretek melltartót viselni. Hogy egyetértesz-e velem vagy sem, az nyilván teljesen szubjektív, de azért fussuk át, mi történik a testeddel, amikor melltartót viselsz, illetve ha nemet mondasz rá.

Mivel járhat a melltartó viselése?

Ha a kérdésre egyből rávágtad, hogy fizikai fájdalommal, a kutatók közül is sokan igazat adnak neked. Egy amerikai felmérésben 1300 nőt kérdeztek meg arról, fáj-e a melltartóviselés, és a válaszadók több mint fele válaszolta azt a kérdésre, hogy szerintük a melltartóik a felelősek nyak-, hát- és vállfájdalmaikért. A nők szerint a kellemetlenségek fő okozói a pántok voltak, a második helyen pedig a melltartó alján lévő, gyakran bevágó gumis rész állt. Az irritációért pedig többségében a merevítőket és a rosszul illeszkedő kosárméretet okolták. Persze, nem biztos, hogy a felsőtestben tapasztalt fájdalmakért mindig a melltartó a felelős. De azt a szakemberek is kiemelik, hogy nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása: ne legyen túl szoros sem a körmérete, sem a pántja és a kosara is illeszkedjen pontosan.

Ezzel kapcsolatban egy megdöbbentő tény, hogy bár mi, nők olyan sokat teszünk azért, hogy jobban megismerjük magunkat, tízből nyolcan még mindig nem tudjuk a kosárméretünket.

És ha már a fájdalom szóba került, beszéljünk a lehetséges irritációról is. „A melltartó pántja alatt gombás kiütés alakulhat ki, ami elég gyakori a tavaszi hónapokban, és dörzsölés után eléggé irritálhatja a bőrt. Ezt tinea versicolornak (magyarul napgombának) hívják” – mondta Nava Greenfield bőrgyógyász a Well + Goodnak. Majd hozzátette, hogy a melltartó a mellek alatti izzadsággal szintén kiütést okozhat, aminek intertrigo a neve. A bőr kivörösödik, kipállik, ami rátesz egy lapáttal az amúgy is kellemetlen irritáció érzésére. Arról nem is beszélve, hogy az edzéseken vagy a nyári izzadás következtében jobban megizzadunk, ami egész testünkön pattanásokhoz vezethet, így a melleinknél is. De ezt gyakori mosakodással és tiszta melltartó viselésével el lehet kerülni. Így minden tekintetben magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat a napunk során.

Mi történik, ha nemet mondunk a melltartóra?

Ha C-kosaras, vagy annál nagyobb a méreted, de nem hordasz melltartót, a szakemberek szerint melleid súlya miatt is fájhat a hátad vagy a nyakad. Ezen viszont segíthet, ha megtalálod a megfelelő alátámasztást, egy jó melltartó „személyében”. Hogy ez mit jelent? A Spine Center of Louisiana szerint fontos, hogy mind a hátrész, mind a kosarak jól tartsanak. Ez segíthet a fájdalom enyhítésében és a testtartás javításában. A fodros, csinos melltartók, bármilyen csodadekoltázst ígérnek is, egész napra biztosan nem teszik majd a dolgukat, de estére nyugodtan bevetheted valamelyiket.

A legtöbben viszont azt a kérdést teszik fel inkább, hogy megereszkednek-e a melleik, ha nem hordanak melltartót. Ebben a tudósok részéről sincs egyetértés, de néhány dolog valószínűnek tűnik. Az egyik faktor, hogy milyen hosszú ideig mondunk le a melltartóviselésről. Mert ha pár nap mentességet szeretnél élvezni, annak szinte biztosan nem lesz döntő beleszólása a „lógni, vagy nem lógni” kérdésbe, hónapoknak vagy éveknek viszont már lehet. De ez sem fekete vagy fehér, ugyanis a megereszkedésben olyan tényezők is közrejátszanak – a mellméret, illetve a mellek súlya mellett –, mint a genetika vagy a gravitáció.

Aludjunk-e melltartóban?

A kutatók szerint röviden: inkább ne, mert valószínűleg sem a vérkeringésnek, sem az alvásciklusnak sem tesz jót. De ha te úgy érzed, megtaláltad az alváshoz legideálisabb melltartót, amiben kényelmesen és jól pihensz egész éjszaka, akkor ne hagyd magad eltéríteni a tudomány magyarázataival. Hiszen mindannyian mások vagyunk, nincs két egyforma kebel, és igen, tényleg van, aki szeret melltartót hordani (akár éjszakára is). Én már csak tudom.

Forrás: Glam.com
Fotó: Aleksey Tugolukov / EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: