Melyik a legjobb időpont a vacsorához?

A vacsora szinte egy önálló univerzum az étkezés tekintetében, mert nemcsak az nem mindegy, hogy mit eszel (vagy mit nem), hanem az sem, hogy mikor.

Sokszor már arról is megoszlanak a vélemények, hogy lehet-e büntetlenül vacsorázni. Érdemes több oldalról is megközelíteni a témát, mert ez a valóságban sokkal összetettebb, minthogy igennel vagy nemmel lehessen rá válaszolni.

Enni vagy nem enni?

Alapvetően az kijelenthető, hogy közvetlenül lefekvés előtt nem szerencsés vacsorázni, főleg nem nehéz, zsíros ételeket. A szervezet ugyanis nem gép, ezért időre, és legfőbbképpen energiára van szüksége az elfogyasztott ételek emésztéshez. De az életmód és az életkor is hangsúlyos, hiszen például ha valaki éjszaka dolgozik, annak logikus, hogy máskor kell ennie, mint aki este tízkor már alszik.

A dietetikusok többsége általános elvként azt szokta javasolni, hogy ébredés után két órán belül reggelizzünk, napközben három-négy óránként együnk, a vacsorát pedig fogyasszuk el 19 óráig. Vanessa Rissetto dietetikus azonban azt tartja a legfontosabbnak, hogy napközben legyen rendszeres az étkezés. „Az a legjobb, ha ugyanannyira érezzük magunkat éhesnek, mint jóllakottnak, és ez 3-4 óránként ismétlődik.”  Mert hogy is működünk általában? Amikor végre kiszabadulunk az irodából ebédidőben, akkor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Ettől viszont lelassulunk, sokszor el is álmosodunk délutánra. A kreativitás és a hatékonyság ezáltal csökken, és az esti étkezésig kisebb-nagyobb nassolnivalókkal jól elvagyunk.

Hogyan találjuk meg a megfelelő időpontot vacsorára?

Ha egész napra elosztva, négyóránként eszünk valamit, akkor sokkal kevésbé leszünk éhesek estére, mintha csak a három fő étkezésre lennék ráállva. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy megszokásból, netán csak azért eszünk, mert olyankor van együtt a család, vagy valóban éhesek is vagyunk. Egy felmérés szerint nagyon sokan kisebb adagokkal is beérnék vacsorára, sőt van, akinek egyáltalán nem is esik jól már későn az evés, de az alkalmazkodás sokszor nagy úr a családi asztalnál.

A vacsora időpontjánál nagyon fontos tényező a gyógyszerszedés is, vagy a különböző egészségügyi problémák. A refluxra hajlamosaknál például sokkal nagyobb mértékben jelentkeznek a tünetek, ha az utolsó evés és a lefekvés között kevés idő telt el. De a vacsora időpontja a vércukorszint stabilitásában és az alvás minőségében is szerepet játszik.

hamburger és sült krumpli
Fotó: Oscar Wong / Getty

Hallgass a testedre!

A legjobb üzenet azonban mindig belülről jön, vagyis hallgass minden esetben a testedre! „Ha a nap folyamán kiegyensúlyozott volt az étkezésed, nem vitted túlzásba a cukros ételek fogyasztását, akkor a szervezeted pontosan jelezni fogja, hogy mikor jön el a vacsora ideje. Az éhségingerek segíthetnek megérteni, hogy mikor kell teljes értékű étkezést fogyasztani.”

Tiltólista

A pihentető alvás és a nyugodt ébredés a vacsorával kezdődik. Ha disznótorost vacsorázol, akkor ne lepődj meg, ha nem tudsz könnyen (vagy egyáltalán nem) elaludni! A zsíros ételek emésztése hosszú ideig tart, ezért ha ezeket túl későn fogyasztod, azok megterhelhetik a gyomrot. De a magas koffeint tartalmazó ételeket, italokat is kerülni kell, mert ezek alvászavart okozhatnak. Az alkohol sem túl jó választás, egyrészt mert a legtöbb mind cukros, másrészt szintén megzavarja az alvási ciklust.

Kivétel, ami erősíti a szabályt

Mivel a szervezet bármely napszakban képes megemészteni és metabolizálni az ételt, nem biztos, hogy rosszat teszel magadnak, ha későn vacsorázol. Vannak, akik érzékenyen reagálnak a túl késői evésre, míg mások számára előnyös is lehet, ha ehhez szoktatják hozzá a szervezetüket. Például, ha az alacsony vércukorszint kezeléséről és az aminosavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásáról van szó, a vacsoraidő késleltetése még akár hasznos is lehet.

Sőt, a sokat szidott késő esti nassolás sem feltétlenül ördögtől való, csupán arra kell odafigyelni, hogy ilyenkor mit eszel. A sós, zsíros chipsek helyett a sütőben sült zöldségek vagy a cukormentes rágcsálnivalók nem feltétlenül tesznek rosszat, sőt, néha még hasznosabbak is a szervezetnek, mint a túl késői időpont miatt semmit sem enni.

Nyitókép: Drazen Zigic/GettyImages

Forrás: vogue.it

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: