A tavasz a friss zöldek ideje. Ha már alig várod, hogy valami igazán különlegeset varázsolj a tányérra a segítségükkel, ezt a galette receptet ki kell próbálnod!
Össze sem tudnám számolni, hány percet ácsorogtam már teljes tanácstalanságban a bolt hűtőpultja előtt, ahol a friss salátákat és egyéb zöldeket tartják. Nagyon szerettem volna ezekből úgy bevásárolni, hogy valami különleges tavaszi ebéd vagy vacsora készüljön a szerzeményekből, de ez egészen mostanáig sosem sikerült: pár bamba perc után elkullogtam onnan, nem vettem semmit. Nemrég viszont megszállt valami kreatív ihlet és a bébispenótot meg a friss medvehagymát látva kijelentettem: én bizony galette-et fogok sütni. Sok sajttal… ahogy kell! A megvalósítás nem váratott sokáig magára, a végeredmény pedig olyan finom lett, hogy a vendégségbe érkező barátnőim mind a tíz ujjukat megnyalták. Már mondom is, hogyan lett az ötletből valóság.
Egyszerű és nagyszerű: galette recept mindenkinek!
Hozzávalók a tésztához, 2-3 személyre:
180 gramm liszt (70 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt, 110 gramm sima búzaliszt)
110 gramm vaj
60 gramm tejföl
1 szűk evőkanál citromlé
1 teáskanál só
Ezekre lesz szükséged a feltéthez:
200 gramm trappista sajt
50 gramm kecskesajt vagy feta
2 csomag bébispenót
3-4 kisebb gerezd fokhagyma, ízlés szerint
pici só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
1 kisebb tojás a kenéshez
pici olaj
néhány szál apróra vágott medvehagyma a díszítéshez
Hozzávalók a mártogatóshoz:
1-2 szál apróra vágott medvehagyma
egy kis tejföl (150 gramm)
pici só, frissen őrölt bors
Minden megvan? Így készítsd el!
A tészta elkészítését a liszt és a vaj összemorzsolásával kezdd, majd add hozzá a tejfölt, a pici citromlét és a sót. Ha úgy érzed, felvenne még egy kis nedvességet, adj hozzá először egy evőkanál vizet, majd ha nem elég, még egyet (ennél több biztosan nem fog kelleni). A kis bucit lapítsd le egy kicsit, majd tedd hűtőbe 35-40 percre. Utána tedd egy sima, sütőpapírral bélelt tepsire. Külön süteményforma nem kell neki, mert a süti széleit vissza fogod hajtani, ez adja majd a formáját.

A tésztát nyújtsd el szép vékonyra, nagyjából kör alakúra, és tedd félre pár percre. Jöhet a feltét! A bébispenótokat pár percig fonnyaszd pici olajon, a zúzott fokhagymával. Ha van olyan serpenyőd, amire fedőt tudsz tenni, 2-3 perc biztosan elég lesz. Közben reszeld le a sajtot, és nagyjából a felét szórd a tésztára. Ezzel ágyazol meg a spenótos feltétnek, amit önts rá még melegen.
Fontos: a tészta széleinél, körben hagyj üresen egy kb. 3 centis részt, mert miután a spenótot ráöntötted, elegyengetted, ezt fel kell hajtanod.
Ha megvagy, a tetejére jöhet a maradék reszelt sajt és feta vagy kecskesajt. Körbe a szélét egy felvert tojással kend meg, majd 180 fokon, nagyjából félóra alatt aranybarnára sül.
A medvehagymát csak a végén szórd rá, mert ha a sütés előtt ráteszed, elveszíti az ízét. A mártogatóst pedig pillanatok alatt össze tudod dobni, ha az apróra vágott medvehagymát elkevered a tejföllel és sózod-borsozod. Utána nem marad más hátra, mint tálalni, kóstolni, és bezsebelni a bókokat – mert hidd el, bőségesen fogsz belőlük kapni!
Fotó: AI