Mennyi ideig bírod a mobilod nélkül?

Óvatosan az okostelefonokkal, mert észrevétlenül veszik át az irányítást az életünk felett. Adunk 4 tippet, amivel hatékonyan csökkenthető a mobilfüggőség.

Bár hajlamosak vagyunk rengeteg tevékenység, feladat kapcsán az időhiányra hivatkozni, valójában az igazság az – ahogy a bölcs mondás is tartja – , hogy „arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen”. Egy nemzetközi felmérés azonban egészen elképesztő számokat ismertetett: átlagosan 20 órát töltünk hetente a telefonunkkal, az interneten vagy a közösségi platformokon. Valóban ez az, amire időt akarunk fordítani?

Egy kis matek

Akkor, számoljunk egy kicsit!

Ha alapnak a napi 8 órás munkavégzést vesszük, az a hét 5 napján 40 óra. Azaz 20 óra egy teljes munkahét fele, vagyis ez olyan, mintha fél műszakban csak a mobillal foglalkoznánk.

És akkor vegyük sorba azt is, hogy mi mindenre mondjuk, hogy nincs rá időnk: olvasni, meglátogatni a nagyszülőket, találkozni régen látott barátokkal, vagy az egészségünk érdekében ajánlott heti legalább 3×1 óra testmozgásra. Ezekre simán azt mondjuk, hogy nem tudjuk beiktatni a zsúfolt mindennapjainkba.

Vitathatatlan tény, hogy az okostelefonok rengeteg dologban vannak a segítségünkre. De vajon jó-e az, ha teljesen átveszi a készülék az irányítást felettünk? Praktikus, hogy pillanatok alatt meg lehet rendelni rajta az ebédet, egy új ruhát, vagy lefoglalni a nyaralást. De a mobilozás nagy részét nem ezek a hasznos ügyintézések teszik ki. Szinte észre sem vesszük, hogy megy az idő, amikor belefeledkezünk valakinek a posztjaiba vagy videókat nézünk a YouTube-on.

Lefagy a mobil, lefagy az agy?

Teljesen a mobilra hagyatkozni, már csak azért is kétélű fegyver, mert persze nagyon jó, hogy leegyszerűsíti az életünket, de a kreativitásunkat és a gondolkozásunkat sem használjuk így eléggé. A napokban az egyik kereskedelmi televízió vetélkedő műsorában a résztvevő csapatoknak el kellett jutni a város egyik pontjából a másikba. Ez önmagában nem tűnt akkora mutatványnak, igen ám, de térkép alapján kellett volna megoldani a feladatot. Így rögtön kiderült, hogy az okostelefonok navigációs világában a fiatalabb korosztály nem tudja a papír térképet használni. De volt olyan ismerősöm, akinek azért borult az egész napja, mert lefagyott a telefonja – ami nyilván a naptára is – és fogalma sem volt, hogy mikor, hol és kivel van megbeszélt találkozója.

Ahogy az élet sok más területére is igaz, a mobillal kapcsolatban is jó lenne a megtalálni az arany középutat. Mert teljesen egyértelmű, hogy nem lehet teljesen letenni – bár sokan bizonyították már, hogy mobil nélkül sem áll meg a világ – , de az azért mégiscsak túlzás, hogy minden kapcsolatunk, szociális tevékenységünk, ügyintézésünk csak a mobilra korlátozódik.

szex, párkapcsolat
A lefekvés előtti mobilozás a párkapcsolatra is negatívan hat. fotó: Cravetiger / Getty

Napi fél óra elég

Szakértők szerint a mobiltelefonunkra valójában napi fél órára van szükségünk. Ugyanis, ha végigvesszük, hogy mi mindenre használjuk, abból jól látszik, hogy azokhoz nem feltétlenül van szükség a mobilra. Reggelente felébredni, zenét hallgatni, fotózni, naptárt vezetni, számolni vagy jegyzeteket írni ugyanis bármilyen furcsa, nem csak a telefonnal lehet. S bár hajlamosak vagyunk magunkat is megtéveszteni, és a függés szótól a hideg futkos a hátunkon, a kutatásokat végző szakemberek szerint nemcsak a fiatalok, rengeteg felnőtt is függ a mobiljától.

Önkritikát és önfegyelmet a legnehezebb gyakorolni, ezért jó egy önismereti gyakorlat. Ha egy átlagos napon reggeltől estig felírod, hogy mennyi ideig mobiloztál, a nap végén meg fogsz lepődni, hogy a telefonbeszélgetések idejének levonása után is­ milyen nagy szám jön ki.

4 tipp, hogy csökkentsd a függőségedet:

1. Ne töltsd fel teljesen

Ha valóban szeretnéd csökkenteni a telefonhasználatot, akkor ne töltsd fel teljesen. Fontos hívásokat és üzeneteket így is tudsz intézni, de biztos, hogy unalmadban nem fogsz a telefonodon lógni. A mobiltelefon nem az ellenséged, de azt se hagyd, hogy uralkodjon feletted. Ha tömegközlekedéssel utazol, vigyél magaddal könyvet vagy egy jó magazint, de az sem árt néha, ha csak nézed a tájat és elmerülsz a gondolataidban.

2. Vegyél ciki telefontokot

Néha nem árt szokatlan eszközökhöz folyamodni a jó célok érdekében. Manapság az okos telefonokra gyártott tok ugyanolyan óriási iparággá nőtte ki magát, mint maga a készülék, hiszen adott volt a piaci rés: legféltettebb kincsünket muszáj védeni. Jó ötlet a felesleges mobilozás csökkentésére, ha egy ultra ciki tokot választasz, amit nem szívesen mutogatsz. Magadon is meg fogsz lepődni, amikor a villamoson inkább az utcákat nézed, mintsem hogy elővedd a szörnyű tokodat.

3. Ne használd ébresztőórának

A mobilozás csökkentésének legjobb módja, ha nem a telefonodra, hanem ébresztőórára kelsz reggelente. Számos felmérés jutott arra a következtetésre, hogy akik a reggeli ébredéskor rögtön a kezükbe veszik a telefont, azok gyorsan át is pörgetik a híreket, a közösségi médiát és a céges leveleiket. Azaz a napot már a mobil fogságában kezdik. Ez azért sem szerencsés, mert ha kapsz egy olyan mailt, ami kellemetlenül érint, vagy egy barátod insta bejegyzése veri ki a biztosítékot, akkor garantáltan rosszul indul a napod. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos telefontöltő használat az alvásminőségedet is rontja.

4. Ne tegyél fel mindent egy lapra

Gyakran előfordul, hogy azért töltünk le mindent a mobilunkra, hogy csak arra kelljen vigyázni. Viszont ha minden adatod, kódod rajta van, akkor emiatt is többször elő kell venned naponta. Ha már a boltban elővetted, mert mindjárt fizetsz vele, akkor egyértelmű, hogy rá is nézel, amíg rád kerül a sor a pénztárnál. Egy nagyon kedves, vezető pozíciót betöltő barátom fogalmazta meg számomra legtalálóbban a dolog lényegét: „A mobiltelefon egy szükséges rossz, ami mindig velem van, de ha nincs térerő, vagy lemerül, akkor sem érhet semmiben hátrány. Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy a telefonom nélkül félembernek érezzem magam. Ezért nem mobilon vezetem a határidőnaplómat és bankkártyaként sem használom. Már csak azért sem, hogy ne legyek minden tekintetben lenullázva, ha elvesztem vagy ellopják”.

Forrás: instyle.de

Nyitókép: The Good Brigade/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: