Meredek sztorik a görög mitólógiából

Ha az ókori Görögországban élnénk, egy biztos, mi sosem szeretnénk az istenekkel találkozni. Cikkünket elolvasva biztosak vagyunk benne, hogy te is osztod majd a nézetünk.

Valahogy sosem volt jó vége, ha az istenek az emberek közé merészkedtek. Az még hagyján, hogy sohasem a jószándék vezérelte őket, hanem inkább egymás elleni különös játszmáik, a legnagyobb baj az, hogy szinte kivétel nélkül óriási zűrt hagytak maguk után. Miután pedig megunták kis játékaikat, mint akik jól végezték dolgukat visszatértek az Olümpuszra.

Zeusz, a családfő

A főistennek annyi gyereke van, hogy ember legyen a talpán, aki mindet megjegyzi, hiszen az istenek fejedelme nem kis nőfaló hírében állt. Mondhatnánk, hogy pozíciójával élt vissza, amikor hol bika, hol hattyú, vagy éppen fény képében ejtette meg partnereit. Gyermekei pedig gyakran érdekes körülmények között születtek meg. Azonban olyan is akadt, akit ő maga hozott a világra. Amikor szemet vetett Szemelére, a nő az együttlét után csak azt kérte tőle, hogy mutassa meg igazi alakját. A főisten ódzkodott ettől a nem éppen okos ötlettől, de tudjátok, ígéret szép szó. Zeusz hát villámmá változott és minden lángba borult, igen, a terhes Szemelé is. Az isten viszont kivette a magzatot a nő gyomrából és saját combjába varrta azt, nemsokára pedig megszületett Dionüszosz.

Pügmalion kívánsága

Pügmalion szobrász volt, aki úgy döntött, hogy ezen a világon nincs olyan nő, aki felérne hozzá. Ennek a megállapításnak kapcsán jött azon nagyszerű ötlete, hogy ugyan most nincs, de még lehet: majd ő elkészíti. Márványból faragta ki azt a fiatal, gyönyörű nőt, aki álmai asszonya lett volna. A probléma ott kezdődött, hogy a szobor éjszakánként nyilván nem tudta viszonozni Pügmalion szenvedélyes érintéseit, így Afroditét kérte meg, hogy kaphasson egy olyan feleséget, mint a szobra. A szerelem istennője nem is teketóriázott, gond nélkül teljesítette a férfi kérését és mérnöki precizitással megalkotott szobrát hús-vér nővé változtatta. Viszont Pügmalion szobra iránt érezett plátói szerelme abban a pillanatban elmúlt, amikor az öntudatra ébredt, hiszen a művésznek ekkor két álma is szertefoszlott.

Hádész feleséget keres

Az alvilág istene, Hádész egy tavaszi délutánon ráébredt, hogy jó lenne valaki mellett megállapodnia, így feleség után nézett. A pokol ura viszont görög istenhez méltón nem a klasszikus udvarlás mellett tette le voksát, inkább az elrablás és a fogva tartás ötlete tetszett meg neki. És ki mást válaszhatott volna nőjéül, mint a földművelés és termékenység istennőjének lányát? A turpisságra sokáig nem is derült fény, viszont Démétér lánya keresése közben teljesen elhanyagolta a Földet, nem volt termés és éhezés sújtotta a világot. Zeusz, aki egyébként lelkes szárnysegédje volt testvére tervének, ekkor realizálta, hogy ebből még baj is lehet. Azzal a feltétellel, hogy Perszephoné semmit sem evett odalent, végül megengedte, hogy visszatérjen az élők világába. Előbbiről viszont szegény lány mit sem tudott és búcsúzóul Hádész egy gránátalmamagot tett a szájába, így oda is lett az alku. Aztán sikerült egy új egyezséget kötni, miszerint Perszephoné az év egyharmadában Ereboszban uralkodik majd Hádész oldalán, a másik kétharmadban pedig élvezi a halhatatlanok földi létét.

Mikor Odüsszeusz hazaért

Odüsszeusz felesége, Pénelopeia pontosan húsz évig várt férje hazatérésére. Azonban mikor annak hajója elindult, azt az ígéretet tette, hogy ha fiúk felnő, újra férjhez megy, így a kérők rendre a palotájában lebzseltek. Az asszonynak nem igazán fűlt a foga egy újabb frigyhez, így ameddig tudta, odázta a döntést. Egyszer egy hajléktalan érkezett udvarába, aki azt tanácsolta neki, hogy állítsa próba elé udvarlóit. Pénelopeia így is tett, felállított tizenkét fejszét és azt mondta, hogy ahhoz megy nőül, aki férje íjával mind keresztül lövi. Nyilván ez csak egyetlen egy kérőnek sikerült, ez volt a hajléktalannak öltözött Odüsszeusz. A háborúkban edzett férj azonban nem állt meg a próba teljesítésénél, igazi vérfürdőt rendezett udvarában. Nemcsak a felesége kegyeit kereső urakat, hanem az azokkal háló rabszolgákat is azon nyomban kivégezte, persze csak azután, hogy eltakarították, ami gyilkosságok után maradt.

Nyitókép: deepdreamgenerator

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: