Gyulladás van a szervezetedben? Táplálkozási szakértőnk a kurkumát ajánlja. De mi mindenre jó még ez a különleges fűszer?
A kurkuma az indiai ételkülönlegességek fő fűszere. Sokak szerint a bolygó legerősebb gyógynövénye, amely harcba száll sok betegséggel azáltal, hogy csökkenti a szervezetedben már kialakult gyulladást. Tulajdonképpen nem is fűszerről van szó, hanem egy rendkívül sokoldalú gyógynövényről. A leghasznosabb növények között tartják számon a fokhagymával, a fahéjjal, a ginzenggel, a gyömbérrel és a máriatövissel együtt. A rikító sárga színű kurkuma a Curcuma longa növényből származik, amely Indiában és más délkelet-ázsiai országokban honos. A növény szárított, sárga gyökerét porrá őrlik, így használják fel a leggyakrabban. A kurkuma legfontosabb hatóanyaga a kurkumin.
A kurkuma egészségügyi előnyei:
- csökkenti a depresszió tüneteit
- gyulladáscsökkentő – mivel a kurkumin a leghatásosabb gyulladáscsökkentő hatóanyag
- antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
- felgyorsítja a sebgyógyulást
- pikkelysömör fellángolása esetén is alkalmazható
- rákellenes hatással rendelkezik
- segíthet a cukorbetegség kezelésében
- gátolja az elhízás gyulladásos folyamatait
- pozitív hatással van a koleszterinszintre
- természetes fájdalomcsillapítóként működik
- segít a méregtelenítésben
- tisztítja a pórusokat, fiatalítja a bőrt
Egy kísérlet során krónikus ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél hatékonyabbnak bizonyult, mint a betegséggel szemben alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Sőt, a hagyományos kínai orvoslás (HKO) és az Ayurvéda orvoslással foglalkozó szakemberek évezredek óta használják a kurkuma gyógyító erejét. Por és kapszula formájában is árulják, de a legjobb, ha minél többször használod a konyhában az ételek fűszerezésére. A kurkuma akkor fejti ki leginkább jótékony hatásait, ha egészséges zsírokkal (mint például a kókuszolaj) és fekete borssal együtt fogyasztod, ezek ugyanis nagymértékben növelik a curcumin felszívódását a szervezetben.
Nyitókép: Marcel Jancovic/Shutterstock