Fiatalít, méregtelenít és szuper gyulladáscsökkentő: mindent, amit a kurkumáról tudni akarsz

Indiában nem telik el nap nélküle

Gyulladás van a szervezetedben? Táplálkozási szakértőnk a kurkumát ajánlja. De mi mindenre jó még ez a különleges fűszer?

A kurkuma az indiai ételkülönlegességek fő fűszere. Sokak szerint a bolygó legerősebb gyógynövénye, amely harcba száll sok betegséggel azáltal, hogy csökkenti a szervezetedben már kialakult gyulladást. Tulajdonképpen nem is fűszerről van szó, hanem egy rendkívül sokoldalú gyógynövényről. A leghasznosabb növények között tartják számon a fokhagymával, a fahéjjal, a ginzenggel, a gyömbérrel és a máriatövissel együtt. A rikító sárga színű kurkuma a Curcuma longa növényből származik, amely Indiában és más délkelet-ázsiai országokban honos. A növény szárított, sárga gyökerét porrá őrlik, így használják fel a leggyakrabban. A kurkuma legfontosabb hatóanyaga a kurkumin.

A kurkuma egészségügyi előnyei:

  • csökkenti a depresszió tüneteit
  • gyulladáscsökkentő – mivel a kurkumin a leghatásosabb gyulladáscsökkentő hatóanyag
  • antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
  • felgyorsítja a sebgyógyulást
  • pikkelysömör fellángolása esetén is alkalmazható
  • rákellenes hatással rendelkezik
  • segíthet a cukorbetegség kezelésében
  • gátolja az elhízás gyulladásos folyamatait
  • pozitív hatással van a koleszterinszintre
  • természetes fájdalomcsillapítóként működik
  • segít a méregtelenítésben 
  • tisztítja a pórusokat, fiatalítja a bőrt

Egy kísérlet során krónikus ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél hatékonyabbnak bizonyult, mint a betegséggel szemben alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Sőt, a hagyományos kínai orvoslás (HKO) és az Ayurvéda orvoslással foglalkozó szakemberek évezredek óta használják a kurkuma gyógyító erejét. Por és kapszula formájában is árulják, de a legjobb, ha minél többször használod a konyhában az ételek fűszerezésére. A kurkuma akkor fejti ki leginkább jótékony hatásait, ha egészséges zsírokkal (mint például a kókuszolaj) és fekete borssal együtt fogyasztod, ezek ugyanis nagymértékben növelik a curcumin felszívódását a szervezetben.

Nyitókép: Marcel Jancovic/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: