Merész, bátor és feltölt lendülettel: a Viva Magenta lesz 2023-ban az év színe

Rendhagyó árnyalat egy rendhagyó időszakhoz, egy új vízió – így jellemezte a Pantone 2023 színét.

A színek befolyásolják az érzéseinket, a gondolkodásunkat, sőt még a fogyasztási szokásainkat is. A 2023-as év Pantone színét a vállalat „merésznek, viccesnek és befogadónak” minősítette. A Viva Magenta egy erős árnyalat, ami azt az erőt és lendületet képviseli, amire szükségünk van ahhoz, hogy egy szebb, boldogabb jövő felé nyissunk, hiszen jelenleg sok kulturális és társadalmi probléma vesz minket körül.   

Hideg-meleg játék

A Viva Magenta színkódja: 18-1750. Ez a különleges árnyalat meleg és hideg tónusokat egyaránt magában foglal, így a kontrasztokat is bemutatja. A szín eredete a természetben gyökerezik, kirobbanó árnyalata pedig a valós és a virtuális világban egyaránt megtalálható, így illusztrálja modern világunk sokszínűségét. Mindeközben életerőt és lendületet is sugároz, az erőt képviseli. A Pantone Institute immár 23. alkalommal választotta ki az év színét. A választás során figyelembe vették a nehézségeket, amelyekkel az utóbbi időben szembesültünk, például a COVID-19 világjárványt, és azt, hogy a nehézségek hogyan befolyásolták az emberek nézőpontját, értékrendjét és hozzáállását.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PANTONE (@pantone) által megosztott bejegyzés

Az elmúlt évek bizonytalanságában inkább olyan színeket választottak, amelyek megnyugtatnak vagy felemelnek. Idén viszont egy vibráló színre esett a választás. Laurie Pressman, a Pantone Color Institute alelnöke szerint „a világjárvány közepette a Viva Magenta megnyugvást, magabiztosságot és kapcsolatot jelent egy olyan világban, amely megpróbál talpra állni.” Ez egy határokat feszegető szín, lelkesedése reményt és izgalmat táplál, merész és bátor. Erős, erőt adó árnyalat, amely kísérletezésre és félelmektől mentes önkifejezésre ösztönöz. 

Valós és virtuális világ kölcsönhatása

Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az árnyalatot a természetes vörös festék ihlette, amelyet kis rovarokból nyernek. Ihletet keresünk a természetből és a valós világból, miközben a virtuális világ egyre inkább áthatja mindennapjainkat. A Viva Magenta (…) a természet erőit hívja segítségül, és így inspirálja szellemünket és táplálja belső lelkierőnket.” – írta Eiseman a közleményében. A színhez egy vadonatúj kiállítást is létrehoztak Miamiban. A „Magentaverse” (Magentaverzum) interaktív szobáiban a Viva Magenta-val kapcsolatos vizuális, hang- és tapintási ingerekkel találkozhatunk. A kiállítás a „mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás közötti dinamikát” vizsgálja és azt, hogyan javíthatják a környezetünkben lévő élénk színek hozzáállásunkat.

Hangulatgyűrű

A Pantone Color Institute által készített válogatás célja, hogy megragadja a legújabb trendeket számos iparágban, beleértve a divatot, a szépségápolást, a technológiát, a dizájnt és a lakberendezést. Egyfajta hangulatgyűrűként is funkcionál, a pillanatnak, időszaknak megfelelő színekkel.

Forrás: Pantone
Nyitókép: Pantone

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: