A mérgező emberek kezelésére használd a Tom Cruise-módszert

Mindenkinek egy élete van, amelyben meg kell tanulni a mérgező embereket kezelni, mert minket is könnyen megmérgezhetnek.

Bölcs barátnőm szerint az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberekre vesztegessük az időnket, akik kártékonyak ránk nézve. Ezért, ahogy a lakásban a minket körülvevő dolgok között néha lomtalanítást tartunk, az emberi kapcsolataink terén sem árt bizonyos időszakonként rendet tenni. De bármennyire elszántak vagyunk is, nem mindig tudjuk ezt maradéktalanul kivitelezni, ugyanis egy családtagot, rokont vagy a főnököt nehéz „kiiktatni” ripsz-ropsz az életünkből. Ha sértéssel, bántással állunk szemben, akkor nincs sok időnk mérlegelni, és a pillanat hevében teljesen természetes, hogy ösztönösen, megfontolt döntés nélkül reagálunk. Ilyenkor általában rögtön visszavágunk, szintén sértéssel, vagy meghunyászkodunk. De vajon a kettőből bármelyik reakció elősegíti-e a megoldást? A szakemberek azt javasolják, hogy egy harmadik lehetőséget válasszunk: vessük be a Tom Cruise-módszert.

Honnan kapta a nevét a Tom Cruise-módszer?

Jó pár éve történt, amikor a vörös szőnyegen egy álriporter ugrott a népszerű színész elé, és egy álmikrofonon keresztül vizet spriccelt az arcába. A férfi célja az volt, hogy megalázza Cruise-t, aki majd ettől dühkitörésbe kezd. Ehelyett azonban a színész teljesen higgadt maradt, és több kérdést is feltett „támadójának”.

Ön szerint ez vicces? Szeretsz ilyen aljas dolgokat csinálni? Ez örömet okozott neked?” – záporoztak a kérdések a sztártól, az álriporter teljes megrökönyödésre. Ez a kis jelenet erősen elgondolkodtatta a szakembereket is, akik arra jutottak, hogy kiváló módszer a sértő vagy manipulatív emberek elleni küzdelemben. És ha Tom Cruise-nál működött, akkor bárki másnál is működhet.

Egyes mérgező emberek egyszerűen semmibe veszik az érzéseinket, míg mások arra gyúrnak, hogy kihozzanak valakit a sodrából. Sokszor még azt is feltételezik, hogy viccesek, és a szórakoztatás is a céljuk. „Pedig minden egyes ilyen megnyilvánulásnak az a célja, hogy a másik emberbe belerúgjon, megalázza vagy csökkentse az önbizalmát, önbecsülését. Onnantól kezdve pedig átveszik felette az irányítást, kedvükre szórakoznak és manipulálnak” – mondja Alyssa Mancao, pszichoterapeuta.

A Tom Cruise módszer gyakorlati alkalmazása:

Vegyél egy nagy levegőt, mielőtt reagálnál

Bár ilyenkor nem mindig könnyű, de lélegezz egy nagyot, és szedd össze magad. Nyugodj le egy kicsit, úgy tudsz higgadtan reagálni.

Ne emeld fel a hangodat

Az első reakció normál esetben az lenne, hogy kikiabálod magadból a dühödet, de ez biztos nem lesz célravezető. Ha nyugodtan, már-már szinte közömbösen reagálsz, a helyzet a másik felet is erre készteti.

Adj hangot a kíváncsiságodnak

Úgy is kiadhatod a dühödet, ha kérdés formájában fogalmazod meg, és ezzel meg is leped a másikat, mert ezzel tulajdonképpen egy tükröt is tartasz felé. A Jó ez neked? Jobban érzed így magad?  Segítesz megérteni, hogy ez mire volt jó? Jól vagy, minden rendben veled? –  kérdésekkel valószínűleg meg fogod lepni és még zavarba is jöhet.

Ne akard megoldani a konfliktust

Legalábbis abban a pillanatban, azonnal, semmiképpen se! Próbáld megérteni az álláspontját, de ne mentsd fel.

Húzd meg a határokat

Ha egy mérgező embert sikerült egy helyzetben leszerelned, az sajnos nem jelenti azt, hogy attól a ponttól kezdve minden gördülékenyen megy majd. Szabd meg a határokat, ne menj bele a harcba. Nem tudom ezt a vitát folytatni, csak akkor, ha nyugodtan megbeszéljük.

A szakemberek tapasztalatai alapján ez a módszer bár sok esetben képes segíteni, természetesen mindig nem. Mert amíg egy családtaggal vagy baráttal könnyebb a helyzet, a munkahelyi hierarchiában már jobban meg van kötve a kezünk. De ilyenkor is ügyeljünk a higgadtságra, a helyes légzésre, és mérjük fel, van-e értelme abban a pillanatban vitát nyitni. Mert ha az a későbbiekben a saját gátunk lesz, akkor érdemesebb az irodán kívül keresni egy nyugodt helyet és üvölteni egy nagyot. Már csak azért is, mert a ki nem mondott szavak és gondolatok is mérgezhetnek bennünket. Nincs az a főnök és munkahely, aki ennyit megér. Hiszen tudjuk, egyszer élünk!

Forrás: purewow.com
Nyitókép: Jelena Danilovic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: