Meseszép aszfaltrajzok, amik nemcsak szépek, de 50%-kal csökkentik a közlekedési balesetek számát is

A művészetet ma már nem csak a múzeumokban élvezhetjük. Egyre több helyen fedezhetünk fel kis szépségeket az utcán is: festményeket, rajzokat, színeket. De gondolnád, hogy a festéssel díszített aszfalt a közlekedést is biztonságosabbá teszi?

A Bloomberg Philanthropies és a Sam Schwartz Consulting közös kutatásában rájött arra, hogy ha színes aszfaltrajzokat festenek a járdákra és a gyalogátkelőkhöz, akkor a balesetek száma jelentősen csökkenthető. A kutatás során 17 aszfaltdekorációt vizsgáltak, amelyek már több mint két éve az utcák díszei. Az elmúl két év adatait összehasonlították a korábbi évekkel, és az eredmény még a kutatókat is meglepte. Kiderült ugyanis, hogy amióta színes motívumok díszitik az utat, a gyalogosokat és a biciklisiket érintő balesetek 50%-kal, a sérüléseket okozó ütközések pedig 37%-kal csökkentek.

Utcai művészet, aszfaltrajzok a biztonságért

Öt helyszínen videós vizsgálatot is végeztek, ami bizonyította, hogy az aszfaltművészeti alkotások ténylegesen „megvédik” a közlekedésben résztvevő gyalogosokat és autósokat. Ahol festéssel díszítették az utcákat, ott 27%-kal gyakrabban jeleztek, kiáltottak az autósok a gyalogosoknak az átkelőnél és a veszélyes gyalogos-autós interakciók is 25%-kal csökkentek.

A Bloomberg „Aszfaltművészeti Kezdeményezésének” (Asphalt Art Initiative) legfontosabb célja, hogy reklámozza a dekoratív aszfalt biztonsági előnyeit. Szerencsére hamar népszerű lett a mozgalom, és már 42 nyilvános művészeti alkotást hoztak létre az USA-ban és Európában a felhívás apropóján. Habár a központi útfelügyeleti szervek még nem kaptak rá az ötletre, a kutatás alapján állíthatjuk, hogy a színek és a különböző minták segítenek a sofőröknek jobban figyelni. Arról nem is beszélve, hogy a közös alkotás a közösségek számára is jó lehetőség arra, hogy együtt tegyék szebbé a környezetüket.

Ha megnézed az alábbi videót, biztosan te is azonnal ecsetet ragadsz és kidíszíted a járdátokat!

Szerző: Hegyesi Zita

Forrás: My Modern Met, Bloomberg.org
Nyitókép: Bloomberg Philanthropies

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: