Mesterséges intelligencia segítségével alkotják újra Gustav Klimt tűzben elpusztult remekműveit

1945-ben a festő három ikonikus képe a tűz martaléka lett. Mindössze néhány fekete-fehér fotó és hiányos leírások maradtak fent róluk. A mai technológiának hála újra felfedik azokat a színeket, amiktől ezek a festmények elsöprően hatásosak voltak.

Egy évszázad telt el a híres festőművész halála óta, de képei ugyanúgy ámulatba ejtik a 21. század emberét is. Bármekkora Klimt rajongók vagyunk, van három festmény, amit eddig csak fekete-fehérben láthattunk. Ez nem azért van, mert a festő a szürke árnyalatait használta a munkája során. Szinte minden egyes művére jellemzőek a gazdag és ragyogó színek, amik közül talán az egyik legjelentősebb festmény A csók (1908), ahol a látványos színvilág mellett, a művész valódi aranyat is használt a kép befejezéséhez.

Sokkoló festmények, prűd megrendelő

Ezt megelőzően ennél sokkal ambiciózusabb műveket fejezett be, a bécsi egyetem nagytermébe rendelt festménysorozatot, ami azokat a tudományos területeket hivatott ábrázolni, amikről a címüket is kapták: a filozófiát, az orvostudományt és a jogtudományt. Ezeket a festményeket a kor kritikusai akkoriban ’perverz túlzásként’ tartották számon. Az ilyen jellegű vádak egyáltalán nem voltak ismeretlenek Klimt számára, akinek a festészetében a szemérmetlen erotika és a valóság szubjektív szemlélete alapvető művészi elveket képeztek. Ezek azonban a 20. századi bécsi intézményekben egyáltalán nem voltak divatosak. Végül maga a festő vásárolta vissza az egyetem megrendelésére készült képeket, amik a második világháború végére a nácik kezébe kerültek. Mivel vereség fenyegette őket, inkább felgyújtották, mintsem átadták volna azt az osztrák kastélyt, amiben rengeteg műalkotást, köztük Gustav Klimt három festményét is rejtegették.

A modern technológia diadalma

Az egyetemre készült képekből mindössze néhány fekete-fehér fotó és hiányos leírások maradtak fent, a Klimt rajongók nemzedékeinek pedig a fantáziájukra kellett hagyatkozniuk, és képzeletben kiszínezni a tűzben elpusztult alkotásokat. Nemrég azonban a Google Arts & Culture és a bécsi Belvedere Múzeum összefogott, hogy a művek alapos elemzése és mesterséges intelligencia segítségével meghatározzák, hogy Klimt milyen színeket alkalmazott a filozófia, az orvostudomány és a jogtudomány megfestésében.


„Ez a három festmény Klimt legnagyobb műalkotásai közé tartozott, és a szimbolista festészet területén Klimt remekműveit képviselik” – írta Dr. Franz Smola, a Belvedere kurátora. „A színek elengedhetetlenek voltak a festmények elsöprő hatásához, és Klimt kortársai körében nagy feltűnést keltettek. Ezért a színek rekonstrukciója egyet jelent e kiemelkedő műalkotások valódi értékének és jelentőségének felismerésével.” A projekt része Az ellentmondások embere című online retrospektív kiállításnak, amely a művész több mint 120 művét mutatja be, amelyek a valóságban is megtekinthetők, akárcsak A csók című kép ultranagy felbontású példánya is. Klimt festményei talán már nem sokkolnak minket, de még mindig sokat tudnak mutatni az emberi érzelmekről.

Forrás: openculture.com
Nyitókép: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: