Minden, amit a „blue beauty”-ról tudnod kell

A környezettudatos szépségápolás új irányzata

Szeretnél tenni valamit bolygónk védelme érdekében miközben szépülsz? Akkor csatlakozz te is a „blue beauty mozgalomhoz”!

Biztosan te is sokat hallottál már a green beautyról, de nemrég megjelent egy újabb szépségápolási trend, a „blue beauty, amire szintén érdemes odafigyelni, hiszen ez is a környezetvédelemről szól.

Egy kezdeményezés a „kékebb” Földért

Vagyis az óceánok és a tengerek védelméért. Rengeteg olyan káros kozmetikai termék létezik, amelynek összetevői károsítják a vizek minőségét, környezetét és élővilágát. Az óceánok elképesztő mértékű szennyezettségnek vannak kitéve, amely ellen te is tehetsz, ha a tudatos szépségápolást választod.

Tudtad, hogy az óceánokat mérgező szennyeződés 80 százaléka tőlünk, emberektől származik?

A  „blue beauty projekt Jeannie Jarnot nevéhez fűződik, aki korábban már több óceáni szemétgyűjtést is szervezett. A legnagyobb célkitűzése a zéró hulladékmennyiség elérése, környezetbarát csomagolások- és összetevők használatával.naptejekben előforduló oxybenzone és octinoxate is káros vegyi anyagnak számítanak, melyek használatával a nyári fürdőzések során sajnos az élővizeket is szennyezzük. Ezek felhasználását Hawaii-n már be is tiltották a korallvédelem érdekében.

Mi a különbség a „green és a „blue beauty” között?

Az alaptézisek elég közel állnak egymáshoz: arra ösztönzik az embereket, hogy vásárlás előtt tanulmányozzák a kozmetikai termékek összetevőit, hiszen ezek nemcsak a szervezetünkre, hanem a környezetünkre is hatással vannak. Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel ápoljuk a bőrünket, ahogyan az sem, hogy mit juttatunk a vizekbe. Tudatos életmóddal, jelen esetben a tudatos szépségápolással nemcsak önmagunknak, hanem az egész bolygónak kedvezünk.

Míg az úgynevezett „green beauty a termékek összetevőinek minőségéről, gyártási módjáról, előállított formulákról, forrásokról szól, a „blue beauty ennek egy kisebb szegmense, amely szorosan összekapcsolható az óceánok védelmével.

Miért károsak az egyes szépségápolási termékek a vizeinkre?

A pazarló és újrahasznosíthatatlan csomagolások, dobozok nagy mértékben károsítják a vizek ökoszisztémáját. Ugyanígy veszélyesek a különböző kémiai anyagokat tartalmazó krémek és naptejek is, amelyeket úszás során juttathatunk a vízbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól ne használj fényvédőt a parton, de fontos, hogy olyan terméket válassz, ami nem tartalmaz oxybenzone-t és egyéb káros összetevőket. Keress olyan naptejet, ami titanium-dioxid vagy cink-oxid hozzáadásával készült.

Védd a bőröd és a környezeted megfelelő, minőségi termékekkel!

Mit tesznek a tudatos kozmetikai márkák a környezet- és óceánvédelem érdekében?

Sok márka törekszik a környezetbarát termékek előállítására, de ahhoz még el kell telnie egy kis időnek, hogy a legtöbb kozmetikai cég teljesen átálljon erre az irányvonalra. A „Love Sun Body” és a „Babo Botanicals” márka például kizárólag olyan naptejeket készít, amelyek óceánbarát anyagokat tartalmaznak.

Mindig van választásod!

Mindenki eldöntheti, milyen krémeket és sminktermékeket szerez be magának. Élj környezettudatosan, és fokozottan figyelj oda arra, hogy mit kensz a bőrödre! Ez a minimum, amit megtehetsz nemcsak a bolygóért, magadért is!

Fotó: Shutterstock

(popsugar.co.uk)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: