Mi a közös Marie Antoinette-ben és Lady Dianában?

Az uralkodócsaládok tagjainak öltözködésére igencsak szigorú szabályok vonatkoznak. Ám az igazi stílusikonokat még ez sem gátolja meg abban, hogy diktálják a divatot. Összegyűjtöttük a legtrendibb előkelőségeket, akik mai napig inspirálóan hatnak.

Marie Antoinette már a 18. században diktálta a divatot, mindenki oda volt stílusos szettjeiért, Grace Kelly számos tervezőt ihletett meg, míg Diana kegyeiért versengtek a designerek. Katalin wales-i hercegnő maga a megtestesült elegancia, Margit hercegnő pedig kimondottan stílusikon volt. Az alábbi nők nemcsak rangjukkal, öltözködésükkel is kitűntek a tömegből.

Marie Antoinette, a történelem első divatdiktátora

A Bécsben született osztrák főhercegnő biztos nem maradhat le listánkról. Tizenhárom évesen XVI. Lajos, „A Napkirály” arájaként került be a francia udvarba. Marie Antoinette már gyerekkorában is többet foglalkozott az öltözködésével és megjelenésével, mint a tanulással, így nem meglepő az sem, hogy ruhatárát a legnevesebb európai szabók darabjaiból állította össze. A kezdeti népszerűsége Párizsban is emiatt a szenvedély miatt kopott meg. A „Madame Déficit” elnevezést sem véletlenül aggatták rá, hiszen szó szerint szórta a pénzt. Nem ismert határokat sem a luxusban, sem a pazarlásban. Hetente több új cipőt rendelt és kétszer nem viselte ugyanazt a ruhát. Utóbbi mértékét az is növelte, hogy az akkori szokások szerint egy királyné legalább háromszor kellett, hogy egy nap átöltözzön, így hamar össze is gyűlt az a legendás ruhatár, mely több szobát is elfoglalt a versailles-i kastélyban. Képletesen és konkrétan is a divat iránti szenvedélye okozta fejvesztését. A francia forradalomban guillotine pengéje vágta el azt a vékony nyakat, melyre oly büszke volt.

Fotó: Getty Images

Grace Kelly, az Oscar-díjtól Monaco hercegségéig

Egy mesebeli történet mit sem ér kiforrott stílusérzék nélkül, főleg, ha hercegnőkről van szó. Grace Kelly élete modellként indult, majd ünnepelt színésznő lett, aki 1954-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart vehette át, majd a következő esztendőben, mint főszereplő is megkapta az arany szobrot. Miután mint művész mindent elért, 1956-ban férjhez ment III. Rainer herceghez, aki Monaco uralkodója volt. Stílusa kifinomult volt, egyszerű és nagyszerű. Grace Kelly olyan neves divatházakat ihletett meg életében, mint a Gucci és a Hermés. Előbbi legendássá vált „Floral print”-jét is neki köszönhetjük.

Miután egy bamboo baget vásárolt a márka egyik üzletében, Rodolfo Gucci az olasz illusztrátort, Vittorio Accornerot kérte meg, hogy hálája jeléül egy személyre szabott mintával ellátott sál részleteit tervezze meg. Accornero egy 43 virág, növény és rovar kombinációjából álló, 37 élénk színnel megfestett printet álmodott meg. A „Floral” fantázianévre keresztelt mintát és annak részleteit később is számos alkalommal használták fel az évtizedek során. Ugyanígy sokat tett egy másik ikonikus darab népszerűségéért is, ez a Hermés Kelly bagje. Ezt ugyan nem az ő tiszteletére tervezték, de egy filmforgatáson beleszeretett a brandbe és annyit mutatkozott az említett táskával, hogy 1970-ben átkeresztelték azt. 

Margit hercegnő, a divatikon

Ha a brit királyi családból kéne megneveznünk egy abszolút stílusikont, gondban lennénk. Biztos sokan említenék Diana hercegnőt vagy Katalin hercegnét, de Margit hercegnő lehet, a dobogóra sem férne fel azon a listán. A miénken viszont kiemelt helyet kap, hiszen bőven akadt neki is stílustörténeti pillanata. Gyermekkorában természetesen az udvari etikettnek száz százalékban megfelelő darabokat viselt, azonban testvére trónra lépését követően elkezdte felrúgni a szigorú szabályokat. Megjelenése mindig igazodott az aktuális trendekhez, a híres divatházak legújabb kreációiban tündökölt. Rajongott Christian Diorért és a „new look“-irányzatáért, meglepő módon, de a trópusi minták is kedvenceivé váltak. Szettjei úgy igazodtak a divathoz, hogy inkább diktálta azt, mintsem követte.

Fotók: Hulton Archive/Getty Images; Victor Blackman/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images; Tim Graham Photo Library via Getty Images

Lady Diana

Lady Diana legendás kis fekete ruhájáról már írtunk, de „a szívek királynője“ még sok-sok emlékezetes szettet vonultatott fel életében. A legegyszerűbb darabokat is tudta úgy viselni, mintha a legnevesebb divatházak új kollekcióiból származnának. Stílusikon mivolta a mai napig megkérdőjelezhetetlen és napjainkban is szép számmal akad, aki rekreálja egy-egy lookját. Személyiségének és életének változását tökéletesen tükrözi stílusának evolúciója is. A romantikus fodroktól és csipkéktől egészen a trendi, glamúros szettekig mindent felvonultatott. Számos alkalommal reformálta meg a királyi udvar szokásait, például nem hordott kesztyűt, többször nadrágban jelent meg és feketét is rendszeresen hordott. A divattervezők imádták őt és a kezdeti szégyenlősségét (ami miatt „Shy Di“-ként is emlegették), és ő is rajongni kezdett értük. Bármit viselt, azt nők ezrei akarták maguknak. A divatra gyakorolt hatása vitathatatlan, bizonyítja ezt az is, hogy pár éve ruháit Londonban „Her Fashion Story“ címmel állították ki.

Katalin hercegné, a megtestesült elegancia

Vilmos wales-i herceg feleségeként Katalin hercegné már tizenkét éve kápráztat el minket hibátlan stílusával. Az egykori Kate Middletonról talán nem is él bennünk olyan emlékkép, amikor hibázott volna az öltözködés terén. Gyakran viseli ugyanazokat a darabokat és olykor inkább biztonsági játékos, hiszen gardróbjában számos, egymásra kísértetiesen hasonlító ruha is megtalálható. Kedvenc tervezői között olyan neves brit divatházak szerepelnek, mint az Alexander McQueen vagy Jenny Peckham, de előszeretettel hord akár olyan, mindenki számára elérhető darabokat is, mint a Zarában megvásárolható ruhák. Stílusa maga az elegancia, ehhez az is rengeteget tesz hozzá, hogy remekül játszik a kiegészítőkkel, egy brossal, övvel vagy táskával egészen új színt visz akár már korábban viselt szettjeibe is.

Fotók: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: