Mi a különbség a vegán és a cruelty-free között?

Minden, amit az erőszakmentes szépségről tudnod kell!

Tudtad, hogy előfordulhat, hogy halpikkelyek vannak a szempillaspirálodban és összezúzott rovarok a szájfényedben? Lehet, hogy a kedvenc ajakbalzsamod olyan zsíros összetevőt tartalmaz, amely igazából egy juh gyapjából származó kivonat.

És akkor még nem beszéltünk a kozmetikai célú állatkísérletekről. Az állati produktumok használata több ezer éve bevett dolog, éppen ennek megelőzése céljából indult el a cruelty-free mozgalom. Mindemellett egyre nagyobb tért hódítanak a vegán kozmetikumok: például egy augusztusi amerikai kutatás szerint 2025-re a vegán szépségipar 20,8 milliárd dolláros üzletág lesz.

Nagyon úgy fest, hogy 2019-ben ez lesz a legnagyobb őrület, holott már körülbelül 3 éve elindult a hullám. Azóta több cég bejelentette, hogy megreformálja termékeit, és felhagy az állatkísérletekkel. Így tett például a Milk Makeup, ami ma már százszázalékosan állatkísérlet-mentes. Az Unilever Dove márkája pedig elnyerte a PETA cruelty-free minősítését. Az USA több állama fontolgatja, de Kalifornia állam már jogszabályban is szentesítette, hogy 2020-tól tilos olyan kozmetikumot és annak összetevőjét forgalomba hozni, amelyet állatokon teszteltek.

Mi a különbség?

Már szinte mindenhol láthatod ezeket a kiírásokat – organikus, naturális, zöld –, de a vegán kozmetikumokat sokan félreértelmezik és sokan még vitatkoznak azon, hogy mi is tartozik ide pontosan. Egy biztos: a vegán nem egyenlő az organikussal, a naturálissal és a cruelty-free (állatkísérlet-mentes) márkákkal sem. Nézzünk pár példát!

  1. Léteznek olyan sminktermékek, amelyek naturálisak, organikusak, nem veszélyesek a környezetre, de tartalmaznak például méhviaszt és lanolint (tisztított gyapjúzsírt), tehát nem vegán kozmetikumok.
  2. Egy szájfény ugyan lehet, hogy egyáltalán nem tartalmaz állati összetevőket (vagyis vegán), azonban előfordulhat, hogy a termék fejlesztése során állatokon tesztelték, így nem cruelty-free.
  3. Tegyük fel, hogy abszolút vegán egy szájfény, és egy cruelty-free márka készítette, de az a bizonyos márka egy állatkísérleteket végző cég tulajdonában van. Így mennyiben tekinthető cruelty-freenek a kozmetikum?
  4. Hogy még tovább bonyolítsuk a dolgot, az is előfordulhat, hogy ez a nagy cég teljesen cruelty-free, azonban olyan országban is árulják a produktumaikat, mint Kína és Brazília, ahol a kormány rendeletei alapján kötelező állatkísérleteket végezni azokon a termékeken, amelyek külföldről érkeznek.

Természetesen lehetne még ragozni a kérdést. Az igazán elkötelezett vegán-pártiak csak bizonyos helyekről vásárolnak, és még véletlenül sem dőlnek be pár, magukat vegánnak színlelő cégnek. Ez azonban sok kutatást és odafigyelést igényel. Mindenesetre mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen kencét választ.

Melyek a nem vegán összetevők?

  • kármin (állati eredetű színezék)
  • szkvalén: nem árt tudni, hogy a legtöbb növény, valamint az állatok teste is bizonyos formában tárolja ezt a természetes olajat. Létezik pár olyan kozmetikai cég, amely cápák májából vonja ki a szkvalént. A vegán cégek ezzel szemben kizárólag növényi eredetű szkvalénolajat használnak fel.
  • olajsav (oleinsav): telítetlen zsírsav, amely szintén megtalálható állati és növényi formában is, így érdemes tájékozódnod, hogy az adott cég melyiket alkalmazza.
  • glicerin: nedvességmegkötő hatásáról ismert szerves vegyület, amely állati és növényi zsírokban is megtalálható, emellett szintetikus módon is előállítható. Alapanyagként szolgál a különböző kozmetikumokhoz.
  • kollagén (az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje)

Nem kell vegánnak lenned ahhoz, hogy vegán kozmetikumokat vásárolj! Érdemes értékelni azokat a törekvéseket, amelyek az állatok jólétét segítik elő.

Nyitókép: July Prokopiv/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: