Mi a különbség a vegán és a cruelty-free között?

Minden, amit az erőszakmentes szépségről tudnod kell!

Tudod, hogy pontosan milyen összetevőket tartalmaznak a sminktermékeid? Nem kell vegánnak lenned ahhoz, hogy vegán kozmetikumokat vásárolj!

Tudtad, hogy előfordulhat, hogy halpikkelyek vannak a szempillaspirálodban és összezúzott rovarok a szájfényedben? Lehet, hogy a kedvenc ajakbalzsamod olyan zsíros összetevőt tartalmaz, amely igazából egy juh gyapjújából származó kivonat. És akkor még nem is beszéltünk a kozmetikai célú állatkísérletekről! Eme sorokat olvasva rosszul érzed magad és viszolyogsz?

Te tudod, hogy milyen összetevőkből álló sminktermékeket kensz magadra?

Az állati produktumok használata több ezer éve bevett dolog, azonban a cruelty-free mozgalom ennek a gyökeres megváltoztatásán dolgozik. Kezdenek jelentős mértékben teret hódítani a vegán kozmetikumok: például egy augusztusi amerikai kutatás szerint 2025-re a vegán szépségipar 20,8 milliárd dolláros üzletág lesz. Úgy tűnik, hogy 2019-ben ez lesz a legnagyobb őrület, holott már körülbelül 3 éve kezdődött ez a hullám. Több cég bejelentette, hogy megreformálják termékeiket, és felhagynak az állatkísérletekkel. Így tett például a Milk Makeup, ami ezáltal már 100 százalékosan állatkísérlet-mentesnek mondható. Az Unilever Dove márkája pedig elnyerte a PETA cruelty-free minősítését. Az USA több állama fontolgatja, de Kalifornia állam már jogszabályban is szentesítette, hogy 2020-tól tilos olyan kozmetikumot és annak összetevőjét forgalomba hozni, amelyet állatokon teszteltek.

Organikus? Naturális? Melyiket érdemes választani?

Már szinte mindenhol láthatod ezeket a kiírásokat – organikus! naturális! zöld! –, de a vegán kozmetikumokat sokan félreértelmezik, avagy sokan még vitatkoznak azon, hogy mi is tartozik ide pontosan. Egy biztos: a vegán nem egyenlő az organikussal, a naturálissal és a cruelty-free (állatkísérlet-mentes) márkákkal sem. Nézzünk pár példát!

  1. Léteznek olyan sminktermékek, amelyek naturálisak, organikusak, nem veszélyesek a környezetre, de tartalmaznak például méhviaszt és lanolint (tisztított gyapjúzsírt), tehát nem vegán kozmetikumok.
  2. Egy szájfény ugyan lehet, hogy egyáltalán nem tartalmaz állati összetevőket (vagyis vegán), azonban előfordulhat, hogy a termék fejlesztése során állatokon tesztelték, így nem cruelty-free.
  3. Tegyük fel, hogy abszolút vegán egy szájfény, és egy cruelty-free márka készítette, de az a bizonyos márka egy állatkísérleteket végző cég tulajdonában van. Így mennyiben tekinthető cruelty-freenek a kozmetikum?
  4. Hogy még tovább bonyolítsuk a dolgot, az is előfordulhat, hogy ez a nagy cég teljesen cruelty-free, azonban olyan országban is árulják a produktumaikat, mint Kína és Brazília, ahol a kormány rendeletei alapján kötelező állatkísérleteket végezni azokon a termékeken, amelyek külföldről érkeznek.

Természetesen lehetne még ragozni a kérdést. Az igazán elkötelezett vegán-pártiak csak bizonyos helyekről vásárolnak, és még véletlenül sem dőlnek be pár, magukat vegánnak színlelő cégnek. Ez azonban sok kutatást és odafigyelést igényel. Mindenesetre mindenkinek szíve joga, hogy olyan kozmetikai termékekre költse a pénzét, amilyenre szeretné.

Legyél körültekintő, ha organikus és naturális kozmetikumokat vásárolsz!

A technológia fejlődésével már nem kell attól tartani, hogy nem elég tartósak ezek az újfajta sminkek, ugyanis úgy fejlesztik ki őket, hogy az eredményesség és a hosszan tartó hatás szempontjából megfeleljenek az állati összetevőket tartalmazóknak. Így ha csak ez tartott volna vissza eddig, érdemes beleásnod magad a témába. Úgy válhatsz profi vásárlóvá – vagy szakértővé, ha úgy tetszik –, ha gondosan elmélyedsz az összetevők listájában – nem lehetetlen küldetés!

A természetes szépségápolás a legbiztosabb módszer!

Gyakran előforduló, nem vegánra utaló szavak:

  • kármin (állati eredetű színezék)
  • szkvalén: Nem árt tudni, hogy a legtöbb növény, valamint az állatok teste is bizonyos formában tárolja ezt a természetes olajat. Létezik pár olyan kozmetikai cég, amely cápák májából vonja ki a szkvalént. A vegán cégek ezzel szemben kizárólag növényi eredetű szkvalénolajat használnak fel.
  • olajsav (oleinsav): Telítetlen zsírsav, amely szintén megtalálható állati és növényi formában is, így érdemes tájékozódnod, hogy az adott cég melyiket alkalmazza.
  • glicerin: Nedvességmegkötő hatásáról ismert szerves vegyület, amely állati és növényi zsírokban is megtalálható, emellett szintetikus módon is előállítható. Alapanyagként szolgál a különböző kozmetikumokhoz.
  • kollagén (az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje)

Nem kell vegánnak lenned ahhoz, hogy vegán kozmetikumokat vásárolj! Érdemes értékelni azokat a törekvéseket, amelyek az állatok jólétét segítik elő.

Vanessa Hong vegán influenszer több ízben kampányolt már a cruelty-free világ érdekében:

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: