Xenösztrogén – Mi ez és miért fontos tudnod róla?

Mesterséges anyagok, amelyek negatívan befolyásolják a szervezet működését

A hormonháztartásunk egyensúlyára sok minden hatással van. Léteznek olyan szintetikus anyagok, amelyek képesek utánozni a hormonokat, ezáltal beleavatkoznak a hormonrendszer normál működésébe. Ráadásul az életünk számos területén találkozunk velük!

A hormonok olyan hírvivők, amelyek a testünk különböző szerveinek szállítják az üzeneteket arról, hogy azok hogyan lássák el a feladatukat. Ha túl sok vagy túl kevés van valamelyik típusból, akkor a testünk optimális működésébe hiba csúszik. A női szervezet számára az ösztrogén és a progreszteron a két legfontosabb nemi hormon. Bár eltérő szerepük van, egyaránt fontosak, dinamikus egyensúlyuk a női működés egyik alapköve.

Mi az a xenösztrogén?

A xenoösztrogének olyan szintetikus anyagok, amelyek az ösztrogén funkcióit és hatását képesek utánozni. Ugyanakkor a természetes ösztrogénnel ellentétben, amelyet a szervezetünk eltávolít miután ellátta feladatát (általában körülbelül 12 óra elteltével), a xenoösztrogének felhalmozódnak a zsírsejtekben, ahol megzavarhatják a reproduktív (szaporodási) szerveink és rendszerünk megfelelő működését, továbbá növelik a mell- és petefészek megbetegedéseinek kockázatát.

Miben lehetnek xenösztrogének és hogyan kerülnek a szervezetünkbe?

Sajnos nem kell extrém szituációra gondolni, ha arról van szó, hogy hol és hogyan kerülhetünk kapcsolatba ezekkel a szintetikus hormonutánzatokkal. Teljesen hétköznapi élethelyzetekben és forrásokból is juthat a szervezetünkbe belőlük. Lássuk, mik ezek!

Nagyüzemekből származó hús- és tejtermékek

A konvencionális állattartásban az állatok takarmányában is megtalálhatóak ezek az ártalmas, szintetikus hormonok, amelyek felhalmozódnak az állat szervezetében és a vágást követően sem ürülnek ki. Ha ilyen állat húsát vagy az abból származó tejterméket fogyasztjuk akkor egyúttal a xenoösztrogének is bekerülnek a szervezetünkbe. Többek között ezért is érdemes ökológiai gazdaságból és/vagy szabadtartásból származó termékeket választani! Utóbbi esetben az állatok szabadon legelhetnek, fő táplálékforrásuk a fű és széna. 

Nem csak az állatokkal teszel jót, ha a szabadtartásos gazdaságokat támogatod Fotó: Bett Jordan /Unsplash

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók mind szintetikus hormonokat tartalmaznak. A kombinált típusú tablettákban ösztrogén és progeszteron is van, de a csak progeszteront tartalmazó készítmények is beleavatkoznak a hormonháztartásunk természetes működésébe, hiszen így tudják kifejteni hatásukat, ez a működésük alapja. A megemelt ösztrogénszint további hormonális ingadozáshoz és változatos panaszokhoz vezethet, emellett a májat is nagyon megterheli.

A fogamzásgátló tabletták természetüknél fogva változtatnak a hormonháztartásodon Fotó: PHENPHAYOM/Shutterstock

Kozmetikai termékek

Számtalan kozmetikai termékben, samponokban, haj- és testápolókban vannak olyan illatanyagok, amelyek több száz vegyületből állnak, és növelhetik a máj- és vesekárosodás, illetve a rák kockázatát. A mesterséges illatanyagok endokrinkárosító (hormonrendszert megzavaró) hatásúak is lehetnek. Amikor ezeket a készítményeket használjuk, belélegezhetjük ezeket a káros anyagokat, de a bőrön keresztül is képesek felszívódni.

Vezetékes víz

A hozzánk érkező vezetékes víz csírátlanításon esik át, eltávolítják belőle a káros baktériumokat és egyéb szennyezőanyagokat, ugyanakkor számos olyan káros anyag létezik, amelyeket a szűrőrendszereken keresztül nem tudnak eltávolítani. Ilyenek azok a hormonok is, amelyek például a fogamzásgátlót szedők vizeletéből nem szűrhetők ki. Az EWG környezetvédelmi nemzetközi munkacsoport 45 féle hormonrendszert megzavaró vegyi anyagot azonosított az ivóvízben. Sokan, hogy megoldják a csapvízzel kapcsolatos problémát, inkább ásványvizet fogyasztanak. De ez sem tökéletes megoldás, hiszen a műanyag palackokból ugyanúgy kioldódhatnak hasonló hatású anyagok. A lehető legjobb alternatíva, ha beruházol egy magas minőségű vízszűrő berendezésre vagy – nem műanyag palackba csomagolt – forrásvízből oldod meg a folyadékbevitelt.

A hormonokat sajnos a vízművek szűrőrendszere sem tudja eltávolítani Fotó: kaboompics/Pixabay

Műanyagok

A műanyagszennyezés olyan mértékűvé vált, hogy az egész bolygónkat veszélyezteti. A műanyagfélékből ráadásul kimosódnak olyan hormonszerű vegyi anyagok, amelyek utána az ételbe, az ivóvízbe, vagy a levegőbe kerülnek. Még a sokat emlegetett BPA mentes műanyagok is bocsátanak ki egy kevés ösztrogén hatású kemikáliát. Válassz inkább üveg- vagy rozsdamentes acél ételhordókat és sose tárold az uzsonnádat műanyagban!

Növényvédő szerek és ételek

A növényvédő szerek bővelkedhetnek olyan vegyi anyagokban, amely megrongálhatják a reproduktív rendszerünket. A jó tanács itt is az, hogy ökológiai gazdaságból származó, azaz bio élelmiszert válassz!

A növényvédőszer maradékok között is gyakoriak a xenoösztrogének Fotó: Canetti/Shutterstock

Bizonyos növények rendelkezhetnek ösztrogénszerű hatással, ezeket hívjuk fitoösztrogéneknek. Hasonló felépítésűek és hatásúak, mint a természetes hormon, azonban jóval gyengébbek mint a mesterséges xenoösztrogének. Ez a visszafogott hatás csökkentheti az ösztrogén aktivitást, ezáltal hasznos lehet az ösztrogén-dominancia gyógyításában is. Fitoösztrogént tartalmaz a zab, a lucerna, a lencse, az árpa, az alma, az édesburgonya, a sárgarépa, a szezámmag, az édesgyökér, a vörös lóhere és szójatermékek is.

Kiegészítés az „endokrin károsítókról”:
Az endokrin károsító anyagok olyan vegyi anyagok, amelyek mind az emberek, mind pedig az állatok hormonháztartásában változást idéznek elő. A tudományos közösség és a hatóságok egyaránt egyre többet foglalkoznak a vegyi anyagok ilyen tulajdonságával és a mérgező hatások feltérképezésével. Az Európai Unióban kidolgoztak egy jogszabályi keretrendszert, amelynek segítségével szűrik és szabályozzák az olyan termékek forgalmazását, amelyek ilyen tulajdonsággal rendelkeznek, legyenek akár csomagolóanyagok, kozmetikumok, növényvédő szerek vagy egyéb termékek. Mivel ez egy olyan terület, ami rengeteg további vizsgálatot igényel, ezért az erről szóló sztenderdek kapcsán folyamatos tárgyalás és finomhangolás zajlik.

Nyitókép: Yoann Boyer/Unsplash

(thechalkboardmag.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: