Mi az a pegán diéta és mit kell tudni róla?

Vegán + paleo = pegán

Adott két teljesen ellentétes elven alapuló diéta, amelyeknek ötvözéséből egy harmadik születik. De mégis hogyan lett a vegán és a paleo étrendből pegán? És mit érdemes tudni róla?

A pegán diéta ötlete az ismert amerikai orvos, Dr. Mark Hyman fejéből pattant ki. Dr. Hyman elmondása szerint a pegán diéta gondolata azután fogalmazódott meg benne, hogy egy eseményen egy vegán és egy paleo étrendet követő orvos közé ültették. Az először csak viccként megemlített pegán diéta koncepciója felkeltette érdeklődését, majd bele is kezdett a kutatásokba, amelyek alapján összeállította az új, forradalmi étrendet. Hogyan sikerült a teljesen különböző étkezési szokásokat egyesítenie? A pegán diéta erre ad választ.

Vegán vs. paleo vs. pegán

Mint tudjuk, a vegánok kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak és minden állati eredetű terméket kizárnak az étrendjükből. Tehát nem kerül a tányérjukra hús, tojás, méz illetve semmilyen tejtermék. Amíg ez a típusú diéta kifejezetten kedvező hatással van a környezetre és nagyon etikus opciónak számít, addig nehézséget is okoz. Mivel néhány vitamin (mint például a vas és a B12-vitamin) kevés növényi eredetű ételben található meg, vagy csak nagyon kis mértékben. Így a vegánoknak kifejezetten figyelniük kell arra, hogy ezekből elegendő mennyiséget juttassanak a szervezetükbe, mert hiányuk különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

A paleo diéta ezzel szemben egy teljesen más koncepcióra épül: alapját a paleolitikum, az őskorszak alatt élő emberek táplálkozása adja. Ez azt jelenti, hogy tilos a cukor, a gabona, a tej és a hüvelyesek, de húsfélék bátran fogyaszthatók. A paleo diétát sokan azért bírálják, mert könnyedén túlzásba lehet esni a húsfogyasztással és sokan bele is esnek ebbe a hibába. A „húst hússal evés” elősegítheti a különböző betegségek kialakulását – a túlzott fehérjebevitel például a cukorbetegeknél határozottan megnöveli a vesekárosodás veszélyét, de a vörös húsok fogyasztása a köszvény kialakulásának esélyét is fokozza.

A pegán diéta valójában egy olyan paleo étrend, ami azt támogatja, hogy csak mértékkel fogyasszunk húst.

Mit ehet egy pegán?

Mivel az előbb említett diéták mellett is fel tudunk sorolni pro és kontra érveket, ezért Dr. Hyman számára azt tűnt a logikus lépésnek, ha mindkét étrend egészséges szokásait összeolvasztja. A pegánok minden étkezése növényi alapú hozzávalókra épül. A tányér 75 százalékának zöldségekből és gyümölcsökből kell állnia és a maradék 25 százalék tartalmazhatja a zsírokat, az állati fehérjéket és minden más extrát. A húsfélék csak mértékkel fogyaszthatók és fontos a minőségük – a legjobb, ha zöldtakarmányon nevelt állatok húsa kerül a tányérra és nem feldolgozott formában.

A pegán diéta a paleoval ellentétben nem tiltja a gabonafélék fogyasztását, de fontos, hogy csak a gluténmentes fajták (például a quinoa) jöhetnek szóba. Az alacsony keményítőtartalmú hüvelyesek sem szerepelnek a tiltólistán, de ezeknél is fontos a mértékletesség. Ami a tejfogyasztást illeti, a növényi alternatívák számítanak a legjobb választásnak, de kis mennyiségben a kecske- és a juhtej is engedélyezett, viszont a tehéntej fogyasztásával a diéta alatt teljesen fel kell hagyni.

Mi az, ami tilos?

Az új diéta elvei szerint minden olyan étel kerülendő, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Így a fent említett tehéntej mellett a cukor, a finomított szénhidrátok és a glutén fogyasztása sem megengedett. Hasonló a helyzet a napraforgó-, a kukorica-, a szőlőmag- és a szójaolajjal, illetve a más magvakból préselt olajok is csak mértékkel fogyaszthatók. A legtöbb embernél ötéves korban megáll a laktáz enzimek termelése, ami a tejtermékek megemésztésében játszik fontos szerepet. ‚‚A laktáz enzim hiányában megnő az elhízás, a puffadás, az ekcéma, az allergiák és az akné esélye’’ – jegyezte meg Erica Zellner, a Parsley Health diatetikusa. ‚‚A szervezetben kialakuló gyulladások pedig súlyos betegségek, rák és cukorbetegség kialakulásához vezethetnek.’’ – tette hozzá.

Még egy fontos információ a pegán diétáról: feldolgozott ételek sem kerülhetnek a tányérra. Ezzel elég sok étel kiesik az étrendből, de a mirelit élelmiszerek között vannak teljesen ártalmatlanok. A fagyasztott brokkolival például semmi probléma, de minden élelmiszernél érdemes elolvasni a hozzávalókat a vásárlás előtt. ‚‚Vegyünk például egy üveges szószt. Ha az összetevők között csak olívaolaj, paradicsom, só, bors és fokhagyma szerepel, akkor belefér a diétába. De ha bármi mesterséges alapanyag, például színezék is feltűnik a listán, akkor már más a helyzet.’’ – állítja Zellner.

Pegán vagy nem pegán?

Mint a legtöbb diétának, úgy a pegán étkezésnek is megvannak a maga támogatói és kritikusai. Stacy K. Leung diatetikus kifejezetten aggódik, hogy néhány ember túlkomplikálja az étkezéseket, ettől ugyanis elindulhat a sanyargatás-túlevés-bűntudat megállíthatatlan körforgása, amelynek következménye akár egy étkezési zavar kialakulása is lehet. ‚‚A pegán diéta valóban nagy elhivatottságot igényel és a szabályainak betartása hosszútávon kihívást jelenthet.’’ – ért egyet kollégájával Zellner. ‚Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy az alapjai tökéletes példát mutathatnak az egészséges táplálkozás kialakításához. Fontos a tudatos választás, a feldolgozott élelmiszerek, a glutén, a cukor, a tej és más gyulladáskeltő ételek fogyasztásának kerülése, ahogyan a minőségi húsfélék adagjainak a mérete is. Az első számú szabály pedig az, hogy favorizáljuk a növényi eredetű alapanyagokat.’’ – jelentette ki a diatetikus.

Nyitókép: martin-dm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: