Mi az, amit minden héten takarítanod kell(ene) a lakásban?

Az a bizonyos lista, amit sokan nem szeretnénk látni

Egy fárasztó munkanap után semmi kedved az ajtón beesve azzal foglalkozni, hogy épp rohan a lakás. Csak legyintesz és azt mondod: „A takarítás megvár.” Ha te is azok közé tartozol, akik halogatják a házimunkát, akkor itt az ideje változtatni!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban vár a meleg otthon esténként, amikor egy hosszú nap után hazaérkezel. Eláruljuk, melyik helyiségben mi az, amit heti szinten takarítanod kellene! Készülj fel, mert a lista hosszú!

A hálószobádban

A lepedőt

Sokkal gyakrabban kellene mosnod az ágyneműhuzatot és a lepedőt, mint azt elsőre gondolnád! Képzeld, minden éjjel izzadunk, és amennyiben te az a reggeli fürdős/zuhanyzós típus vagy, egy csomó koszt és bacit beviszel esténként az ágyadba, ami az ágyneműdre kerül. Még inkább ajánlott heti szinten bevezetni a cserét, ha a kedvenc kisállatoddal egy ágyban alszol!

A padlót

A laminált padlón nagyon hamar meglátszik a por és más kosz is, amit esetleg a talpunkon beviszünk a szobába, így a legjobb, ha heti szinten felporszívózol és felmosol. Adj a felmosóvízhez néhány csepp citrom, vagy levendula illóolajat – ezzel meghitt légkört teremthetsz. Ja, és ne feledkezz meg a takarítás során a sarkokról és az ágy alatti részről sem!

Az éjjeli szekrényeket, a polcokat és az ablakpárkányt

Te is észrevetted, hogy néhány nap alatt mennyi por tud összegyűlni a sima felületeken? Jobb egy nedves kendővel áttörölgetni hetente, mielőtt még túlságosan észrevehető nem lesz. Ne hagyd ki az éjjeli szekrényeket, a polcokat és az ablakpárkányt sem!

A fürdőszobádban

Hetente cseréld le a törölközőket és tisztítsd ki a fürdőszobai szőnyeget!

Ha nem is cseréled minden használat után a törölköződet, legalább heti egyszer mindenképp válts tisztára. Lehet, hogy első ránézésre nem tűnik túlzottan koszosnak, hidd el, valójában nagyon sok szennyeződést rejt. Közvetlenül azután, hogy megtörölközöl vele, magába szívja a sok-sok bacilust, ami aztán a vizes szövetben tenyészni kezd.

A padlót

A fürdőszobai padlón is rengeteg baktérium telepedhet meg, ezért jó döntés, ha hetente felmosol. Első lépésként porszívózz fel, majd padlótisztítóval töröld át az egészet, befejezésként pedig jöhet a száraz törlés!

A tükröt

A koszos tükör a legbiztosabb jele annak, hogy a fürdőszobánkra ráfér egy nagytakarítás. Nincs olyan ember, aki fogmosás közben véletlenül ne juttatna vízcseppeket a tükör felületére. Használj ablak- vagy üvegtisztító folyadékot, hogy eltüntesd a szennyeződéseket és a port.

A csapot és a kádat

Nem arról van szó, hogy hetente vízkőtelenítsd a csapot és a kádat, de érdemes egy-egy alkalommal áttörölgetni.

A WC-t

Kell bárkinek is magyarázni, hogy ez miért került fel a listára?

A konyhádban

A padlót

Csakúgy, mint a lakás több részén, itt is érdemes heti szinten felmosni. A főzések során ugyanis jócskán kerülhet a padlóra néhány csepp például a szószokból, vagy az ételek előkészítése során az alapanyagokból.

A konyhapultot, a tálalót, az elektromos készülékeket

Senki sem tud egy jóízűt enni olyan konyhában, ahol halomban áll a mosatlan és bárhová néz az ember por és kosz van. Éppen ezért szánj hetente 10 percet arra, hogy egy kendővel áttörölgesd például a pultot, az ebédlőasztalt, a vitrineket és az olyan elektromos készülékeket, mint a kávéfőző vagy a kenyérpirító.

A mikrohullámú sütőt

A sütő belsejét is érdemes heti szinten takarítani, beleértve a forgó tányért is, mivel a rendszeres használat során nagyon sok ételmaradék kerülhet a felületekre. Ha a természetes tisztítószerek közül választanál, érdemes bevetni a citromot vagy az ecetet!

A hűtőt

Heti egyszer nézd át a hűtőt és válogasd ki azokat az ételeket, amelyeknek lejárt a szavatossága. Ne hagyd, hogy a romlott kajaszagot átvegye a hűtőd. Használd ki az alkalmat és töröld át a polcokat is egy nedves kendővel, így a tejfoltokat és az edények aljáról az üvegre került koszt is eltávolíthatod.

A mosogatót

Tanulmányok bizonyították, hogy a konyha egyik legszennyezettebb része a mosogató. Éppen ezért minimum heti egyszer mindenképp súrold ki, hogy megszabadulj a baktériumoktól. Használj hozzá forró vizet és befejezésként ecetet! Ha végeztél, alaposan öblítsd ki!

A nappalidban

A padlót

Igen, igen – heti egyszer mindenhol érdemes felmosni a lakásban! Csak gondolj bele abba, hogy mennyit járkálsz mezítláb és milyen borzalmas az, amikor valamilyen szösz vagy piszok a talpadra tapad. A nappaliban ráadásul általában sokan megfordulnak, ott fogadod a vendégeket is, ezért nagyon fontos, hogy mindig tisztán tartsd!

A polcokat és a dohányzóasztalokat

Nemcsak a hálószobában érdemes heti szinten letörölgetni, hanem a nappalidban is! Ha üveg dohányzóasztalod van, győződj meg arról, hogy jó tisztítószert választottál a takarításához. És persze ne feledkezz meg az ablakpárkányokról sem!

Az ablakokat

Engedd be a napfényt! De ez csak úgy fog működni, ha időközönként áttörlöd az ablakokat! Oké, ezt azért nem muszáj hetente megcsinálnod, de ha nálad sok ablak és erkélyajtó van, akkor nem árt odafigyelni, mert a poros üvegek rendkívül kiábrándító látványt nyújtanak!

A kanapéhuzatot és a plédeket

A párnák átforgatásával megakadályozhatod, hogy az egyik oldal túlságosan hamar elhasználódjon és a kanapéd így hosszabb ideig megőrzi újszerűségét. Viszont, ha lehúzható huzatod van, akkor érdemes bizonyos időközönként kitisztítani, így sokkal jobb lesz ledőlni és a tiszta lakásban megnézni a kedvenc mozid!

Nyitókép: Colin Anderson Productions pty ltd/Getty Images
Forrás: theverygirl.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: