Sokat tanított nekünk a Netflix Szexoktatás című sorozata: itt van minden, amit a queer identitásról neked is tudnod kell

Van olyan, aki ne imádná a Szexoktatást? Hála a sorozatnak, visszamenőleg is megbocsátom a kamaszkori bénázásaimat, irigykedve nézek a mostani tinikre, és új kifejezéssel bővült a szókincsem. Íme minden, amit a queer kifejezésről megtudtam.

Gyakran töprengek azon, hogy lennék-e most, 2021-ben gyerek. Iskolás tanuló talán már nem, de kamasz határozottan igen. Kicsit irigykedve nézem ezt a korosztályt, hogy milyen bátrak, kreatívak, és nem riadnak vissza hangot (vagy inkább nagy hangzavart) adni saját identitásuknak. Talán a szexualitás kezdeti útvesztőiben is magabiztosabban mozognak, mint a 20 évvel ezelőtti önmagam, hála a mai felfogásnak, a világháló kimeríthetetlen információforrásának, na és az olyan sorozatoknak is, mint Szexoktatás. Bár ez utóbbi a Netflix egyik legjobb vígjátéksorozatának indult, azt gondolom, hogy egy abszolút hiánypótló műsor. Az évadok végén folyamatosan azt kérdeztem, hogy miért nem volt ilyen műsor az én tinikoromban is? Könnyebb lett volna a felnőtté válás, ha tudatában vagyok annak, hogy nem csak én bénázok ezen a pályán. Azt hiszem, hogy a sorozat harmadik évada a sorban a legkevésbé viccesebb, de a lelgondolkodtatóbb. Nem egyszer adódott úgy, hogy a telefonom után kaptam egy-egy szó hallatán. Így volt ez akkor is, amikor az egyik epizódban elhangzott a ’queer’ kifejezés, amit – szégyen ide vagy oda – akkor hallottam először.

Szexoktatás / Fotó: Netflix
Szexoktatás / Fotó: Netflix

A címkézés már a múltté

A ’queer’ olyan melléknév, amit azok az emberek használnak, akiknek szexuális irányultsága nem kizárólag heteroszexuális, vagy akik furcsának vallják magukat, a leszbikus, a meleg és a biszexuális kifejezéseket pedig túlságosan korlátozónak érzik. A ’queer’ szót olyankor is használják, ha a szexualitás és a nemiség meghatározása bonyolult, illetve idővel változhat, és nem feltétlenül illeszkedik a vagy-vagy identitásokhoz, mint például férfi vagy nő, meleg vagy hetero. Minél inkább elmélyülünk a témában, rájöhetünk, hogy ez a szó is ugyanannyi jelentéssel, érzéssel és történelmi nézőponttal van felruházva, mint ahány árnyalata létezik a szerelemnek. A kamaszkor és egyben a középiskolai évek lényege az, hogy megtaláljuk a saját identitásunkat, és beilleszkedjünk valamelyik címkével ellátott társadalmi halmazba. De mi van olyankor, amikor egyikkel se, vagy éppenséggel több csoporttal is tudunk azonosulni? Ilyenkor jön képbe a ’queer’ címke, amit szinte mindenki magáénak érezhet. Maga a kifejezés nemcsak (egy bonyolult) identitást határoz meg, hanem egyúttal egy közösség érzését is közvetíti. A queer-ség sokkal árnyaltabb, mint a szexuális vagy a nemi identitás. Dinamikus és képlékeny, túllépve a ciszneműség (születéskor kapott nemmel való azonosulás) és a heteronormativitás bináris rendszerén.

Szitokszóból erőteljes szimbólum

 A ’nem hetero’ szinonimájaként a ’queer’ nagyszerű gyűjtőfogalom a szexuális orientáció és a nemi identitás széles skáláján mozgó emberek számára. Van a kifejezésnek egy nagyon szerethető, befogadó jellege, bár az LMBTQ+ közösség idősebb generációja kerüli a használatát. Ők az a korosztály, akikben a szó ellenérzést vált ki, mert még emlékeznek a társadalmi diszkrimináció sötét időszakaira. Ugyanakkor ez is a történelem része és jól ábrázolja, hogy az elnyomásból hogyan lett elfogadás, a szitokszóból pedig egy erőt demonstráló szimbólum. A queer-ség ma már felszabadító, kreatív, és lehetővé teszi a közösségépítést azokkal, akik nem követik a társadalmi normákat. Megmutatja azt is, hogy a konvenciók közül kiszoruló élet is egészséges és értékes. A queer szemüvegén keresztül szemlélve a világot pedig újra értékelhetjük mindazt, amit a pszichológia, a kultúra és a média mond nekünk arról, hogyan kell szeretni, egymáshoz viszonyulni és önmagunkat kifejezni.

Nyitókép: Szexoktatás/Netflix

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: