A reggeli rohanásban a legnagyobb kihívás, hogy az iskolás gyerekek tízórais dobozába tápláló, de pikk-pakk elkészülő fogások kerüljenek.
Az egészséges táplálkozást nem lehet elég korán kezdeni. Minél kisebb korban érdemes hozzászoktatni a gyerekeket ahhoz, hogy a szupermarketek édességpolcain túl is létezik élelmiszer. Mi szülők rontjuk el őket, és adjuk nekik a sós és édes nassolnivalókat, így helyrehozni is nekünk kell ezt a kérdést. Az egészséges táplálkozás iskoláskorban különösen fontos, hiszen a megfelelő fejlődéshez, növekedéshez, az immunrendszer erősítéséhez, a közösségben összeszedett betegségek elkerülése miatt sem mindegy, hogy mit esznek ebben a korban.
Gyorsan egészségeset
Természetesen szülőként pontosan tudom, hogy a reggeli rohanásban sokszor okoz fejtőrést, hogy mit adjunk útravalóul aznapra a tízórais dobozba. Nem mindig sikerül előre okosnak lennem, pedig tudom, hogy praktikus ötlet egy hétre előre összeírni és a lista szerint vásárolni. Így biztos, hogy nem esünk abba a hibába, hogy azt kapja a kicsi, ami a félkómás kapkodásban elsőnek a kezünk ügyébe kerül. Persze, erre mondhatják az egészségguruk, hogy ha nincsen otthon egészségtelen étel, akkor ez a lehetőség nem is játszik, de a valóság és az ideális között azért tudjuk, hogy vannak különbségek. Ráadásul nem elég, ha csak egészséges, amit csomagolunk, hanem praktikusnak is kell lennie. Mert nem biztos, hogy meg tudja enni egyszerre, ne csöpögjön… stb.
Gyümölcsök, fehérjék előnyben
Részesítsük előnyben, a fehérjében gazdag fogásokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Az iskolai szünetekben leginkább egy gyors nassolnivalóra vágynak, erre ideálisak a cukormentes müzli szeletek, vagy a Buba Ball csomagolt finomságai és a liofilizált gyümölcsök is. Figyeljünk arra, hogy cukros termékeket ne vigyenek magukkal, mert a vércukor emelkedésével csak éhesebbek lesznek, ami elvonhatja a figyelmüket és csökkentheti a koncentrációs képességüket.
Akinek nem okoz gondot, hogy már korán reggel a konyhában tüsténkedjen, annak érdemes a reggelit nagyobb mennyiségben elkészíteni, hogy a tízórais dobozba is jusson. Például több zabkását főzni, és ha kihűlt dobozba rakni. Mehet rá szeletelt gyümölcs, olajos magvak, de kakaópor és fahéj is. Ízlés szerint, vagy mindennapra másképp elkészítve. A felkockázott gyümölcsökből kitűnő saláta készülhet joghurttal összekeverve. Az alma szeletek pedig mennyeiek cukormentes mogyorókrémmel.
Három gyors recept, amivel feldobhatod a gyereked napját, az unalmas szendvicsek helyett:
1. Spenótos muffin
Hozzávalók
- 20 dkg spenótlevél
- 10 dkg reszelt cheddar sajt
- 2 tojás
- 5 ek görög joghurt
- 300 g liszt (fele teljes kiőrlésű, fele sima)
- sütőpor
- ízlés szerint kakukkfű
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt. A spenótot tegyük aprítógépbe, vagy késsel vékonyan vágjuk fel. Tegyük egy tálba a sajttal. Egy másik tálba a tojásokat felütjük és elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk a liszteket és a sütőport, legvégül pedig a spenótos masszát. Alaposan összekeverjük az egészet, muffin formába tesszük és 25 perc alatt megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni és bedobozoljuk. Érdemes az alapanyagokat este elkészíteni és behűteni, reggel akkor már csak sütni kell.
2. Kókuszos gyümölcsgolyók
Hozzávalók
- 50 g aszalt sárgabarack
- 100 g datolya
- 100 g zabpehely
- 1 ek kakaó
- 2 kk kókuszolaj
- pirított szezámmag vagy kókuszforgácsok
Elkészítése: A gyümölcsöket (bármilyen lehet, amit a gyerek szeret), a kókuszolajat, a kakaót és a zabot aprítógéppel összekeverjük. Golyókat formázunk belőle, majd megforgatjuk a píritott szezámmagban vagy kókuszreszelékben. Ezt is praktikus előző este elkészíteni, de nagyob adagot is akár, hogy több napig kitartson.
3. Grillezett zöldséghasábok
Hozzávalók
- bármelyik zöldséggel elkészíthetjük, amit a gyerekünk jó szívvel fogyaszt: sárgarépa, cukkini, padlizsán, patisszon, stb.
- 2 ek olaj
- grillfűszer, só
- parmezánsajt reszelve
Elkészítése
Alaposan mossuk meg és vágjuk fel hasábokra a zöldségeket. Egy tálba keverjük össze az olajjal és a fűszerrel. Pár perc állás után mehet is a sütőbe, 20 percig süssük, majd a frissen reszelt parmezánnal szórjuk meg, és tegyük vissza még 5 percre. Fontos, hogy ne a bolti reszelt parmezánt használjuk, hanem frissen reszeljük rá, az fog neki igazán pikáns ízt adni.
Forrás: bbcgoodfood.com
Nyitókép: Westend61/GettyImages