Mi lehet a mesterséges intelligencia szerepe a mindennapokban?

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek egyöntetűen arra számítanak, hogy az AI egyre nagyobb befolyást fog gyakorolni a mindennapi életünkre. Ez a tény pedig sokakban ébreszt reményeket és kelt aggodalmakat is egyszerre.

A mesterséges intelligencia életünk minden területén segítséget nyújthat, akár e-mailjeinket olvassuk, útbaigazítást szeretnénk, esetleg zenét vagy filmet keresünk. A tudósok és mérnökök folyamatosan vizsgálják az AI-ban rejlő lehetőségeket a felfedezések és a technológia előmozdítására. Az intelligens technológiák közvetlenül befolyásolják a mindennapi életünket is, hiszen egy ideje már meggyőző eredményekkel használják az ügyfélszolgálat, a hadiipar, az orvostudomány és egyesi gyártási folyamatok területén.

Mégis a mesterséges intelligenciát sokan tisztes távolságtartással figyelik és inkább félnek tőle, minthogy a közelébe merészkedjenek, legalábbis én a saját környezetemben így tapasztalom. Nem teljes mértékben ért ezzel egyet Villányi Balázs, online marketing tanácsadó, akinek kurzusain egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a téma iránt.

Balázsnak egy évtizeddel ezelőtt nem „csak” az oktatás volt a célja, amikor létrehozta a II. kerületben a csoportos képzéseit, döntésének hátterében a lokálpatriotizmus és a közösségépítés is komoly szerepet játszott. „Szerettem volna, ha van egy olyan csoport, hely és lehetőség, ahol tudunk egymásról, segítjük és támogatjuk egymást, miközben valami újat is tanulunk. Mert a személyes kapcsolatok a mai, felgyorsult világban különösen nagyon fontosak.

A tanfolyamok az alapoktól indultak, és ahogy a csoportok és a világ haladt előre, természetesen a mesterséges intelligencia is terítékre került. „A ChatGPT két évvel ezelőtti berobbanása óta próbálok naprakész lenni a témában, ami nyilván nem egyszerű, hiszen szinte naponta jelennek meg az új alkalmazások. Abban teljesen egyértelmű a konszenzus a marketingesek körében, hogy használni kell. Amikor a 16 éves fiamnak mondom, ő még húzza a száját, de szerintem nem kell már sok idő, hogy az AI egyértelműen megkerülhetetlenné váljon az életünkben” – mondja Balázs.

Fotó: AI Image Editor

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért kezeli az emberek többsége fenntartással a mesterséges intelligenciát, amikor minden fenntartás nélkül élünk együtt az okoseszközökkel és próbáljuk a lépést tartani a technológia fejlődésével a mindennapjaikban.

Nem tudom, hogy félünk-e tőle, de kár abban a hitben ringatni magunkat, hogy még messze van. Olyan sok feladat van a világban, gondolj bele, a történelem folyamán az iparban hányszor volt korszakváltás? A munkahelyek nem szűntek meg akkor sem attól, hogy gépesítés lett vagy nem szekérrel vontatták már az árut. Nem gondolom, hogy ne lenne benne veszély, de én például azt nagyon valószínűnek tartom, és várom is, hogy a gyógyászat hatalmas léptekkel haladjon előre és jól ki lehessen használni a mesterséges intelligenciát. Például korszakalkotó lehet a megelőzésben, ami óriási lépés lenne az életminőségünkben” – érvel Balázs.

A napi munkában Balázsnak főleg a szövegírásban van segítségére a mesterséges intelligencia, és minden túlzás nélkül azt gondolja, hogy egyszerűen luxus nem kihasználni a lehetőséget. A szövegek mellett kampánytervezésben és ötletelésben is jól használható, nyugodt szívvel ajánlja bárkinek.

Kérhetünk tőle ötleteket, amiből majd mi kiválasztjuk, hogy melyik az, amelyik nekünk tényleg jó. Mert nem egy választ ad, hanem egy listát a választási lehetőségekből. És nem is az irányítást veszi ki a kezünkből, hanem a döntésben segíthet.

Az életünkben előbb-utóbb akkor is jelen lesz (sőt, már jelen van!) a mesterséges intelligencia, ha próbálunk elmenekülni előle. Mert attól, hogy a személyes kompetenciáink, fejlődésünk érdekében nem tudjuk vagy merjük használni, még a világ ebbe az irányba halad. Az  egyre gyakrabban bevetett önvezető közösségi közlekedés mellett, egyes értesülések szerint a Boeing is azon dolgozik, hogy teljesen a mesterséges intelligencia által irányított repülőgépeket gyártsanak. Ehhez képest a Chatbottal kommunikálni, képet szerkeszteni vagy zenei ajánlásokat keresni, laza, délutáni matinénak tűnhet.

Nyitókép: demaerre/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: