Mi motivál minket igazán? Ezért nem elég ösztönzésnek a jó fizetés

Magas bér mellett is gyakori az elégedetlenség

Tudtad, hogy az anyagi megbecsülés csupán az elégedetlenségtől kímél meg minket? Ebből kiindulva gondoljuk csak végig, mi lehet az, ami valóban ösztönözhet minket a munkánk során.

A szakmai elégedettség vagy elégedetlenség mérése során az első felmerülő szempont a fizetés. Noha tudjuk, hogy a pénz önmagában még nem boldogít, elégedetlenséghez vezet, ha úgy érezzük, alulfizetik a munkánkat. A pénz hiánya demotiváló tényező, ami érthetően romboló hatással van a teljesítményünkre. Az ilyenkor bennünk munkálkodó negatív motiváció könnyen felismerhető, ha a hétköznapjainkra gondolunk: későn érkezünk a munkahelyünkre, korábban távozunk, úgy érezzük, kevesebb energiát teszünk a munkába? Ha te is tapasztaltál már hasonlót, azt azt jelenti, hogy nem vagy elkötelezett a cég és a munkád felé. Mit gondolsz, a fizetésemelés garantálná a lelkesedésed és növelné a teljesítményed? Sajnos a képlet nem ilyen egyszerű.

A pénz vitatott szerepe

Sok elmélet és kutatás külső ösztönzőként határozza meg a fizetést és a különböző bónuszokat, míg a belső ösztönzők között a munkából fakadó öröm, a megbecsültség és a magasabb rendű szakmai célokat szokás emlegetni. A Maslow piramiselvére épülő motivációs elmélet az úgynevezett higiénés tényezők közé sorolja a pénzt, azaz a keresetünk a létfenntartáshoz, a megszokott életszínvonalunk biztosításához szükséges alap. Ha ez adott, akkor a magasabb szinten lévő motivátorok is ki tudják fejteni hatásukat az életünkben. Vagyis, ha nem kell a kiadásaink miatt aggódnunk, a munkánk több lehet számunkra, mint puszta pénzkereseti forrás. Ezt a koncepciót erősíti Frederik Herzberg kétfaktoros elmélete is: ennek alapján a higiénés, azaz a létfenntartásunkhoz szükséges alap tényezők közé tartoznak a pénzen túl a munka tárgyi és személyi körülményei. Ezzel szemben a szakmai presztízs, az előléptetés, valamint a munka tartalmi része a motivátorok csoportjába sorolható. Előbbiek – azaz a higiénés tényezők – hiánya elégedetlenséget, utóbbiak – azaz a motivátorok – megléte elégedettséget vált ki, az ideális állapot az, ha egyikből sem szenvedünk hiányt.

Ezért baj, ha csupán pénzszerzésről szól a munka

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a pénzért dolgozunk, hiszen enélkül nem tudnánk megélni. Mit gondolsz, tényleg elegendő a jó fizetés ahhoz, hogy örömmel végezd a munkád? Képzeld magad elé a következő helyzetet: relatíve sokat keresel, nincs gondod az anyagiak tekintetében, mindened megvan, amire szükséged lehet. Megfelelő végzettséggel és kellő tapasztalattal rendelkezel, igényes vagy a munkádra. A munkakörnyezeted viszont lehangoló, a kollégáiddal nem találod meg a közös hangot, a feletteseidtől pedig nem érkezik visszajelzés a munkádról. Vakon tapogatózol, nem tudod, milyen elvárásoknak kellene megfelelned, így állandó a bizonytalanságod. Nem biztosítanak arról, hogy fontos tagja vagy a csapatodnak, és kezded azt érezni, talán nem is számítanak hosszú távon a munkádra. Így még a feladataid elvégzése sem szerez örömet, és érthető módon kilátástalannak látod az előmeneteled a cégen belül. Van mibe kapaszkodnod? Ugyan a fizetésed remek, de ez elég sovány vigasz.

A pénzen és a dicséreten túl mivel motiválhat még a munkáltató?

A pozitív megerősítés persze nem minden, az ösztönzésnek számos egyéb módját is ismerjük. A munkáltató tájékoztathat az előrelépési lehetőségekről, befektethet a továbbképzésünkbe, olyan egészségügyi juttatásokat biztosíthat, amivel azt érzékelteti, hogy hosszú távra tervez velünk, lehetőséget kínálhat a munkahelyi és az általános jólétünk, valamint a személyes fejlődésünk elősegítésére. De milyen formában lehetséges ez?

A különböző kuponokon, utalványokon, tiszteletjegyeken túl, a hagyományos pénzbeli kifizetés remek alternatívája lehet például a SZÉP-kártya is. Jelenleg ez az egyetlen lehetőség arra, hogy bérnél kedvezőbb közterhek mellett kapjunk különböző juttatásokat. Ennek köszönhetően úgy díjazhatja az erőfeszítéseinket a munkáltató, hogy közvetett módon ugyan, de élményeket nyújt. Attól függően, hogy melyik alszámlára érkezik a jutalom, ösztönözhet arra, hogy látogassunk el a kedvenc színházunkba, egy színvonalas étterembe, egy gyönyörű wellness hotelbe vagy váltsunk havi bérletet a konditerembe. Nem költhetjük el bármire a pénzt, és ennek van egy komoly előnye is: kénytelenek vagyunk a feltöltődésre és a kikapcsolódásra fordítani az összeget, amikre valljuk be őszintén, a hétköznapi rohanásban elég kevés fókusz kerül.

Ugyan ez esetben is pénzben mérhető juttatásról van szó, viszont remekül kombinálható valós motivációval is. Gondolj csak bele: ha a főnököd személyesen tájékoztat téged a jutalmadról, megköszöni a munkádat, esetleg ajánlj is egy remek belföldi szállodát, ahol fel tudod használni a SZÉP-kártyádat, az anyagi megbecsültségen túl a belső motivációs tényezőidre is hat. A dicséret, a munkád jelentőségének elismerése és a főnököd részéről való odafigyelés remek teljesítménynövelő, persze ehhez az is szükséges, hogy munkáltatói részről is felismerjék, a számlánkra utalt összeg önmagában nem elég ahhoz, hogy lelkesen végezzük a feladatainkat.

Ekkora összegre vonatkozik a kedvezményes adózási feltétel 2019-ben:
Szálláshely: legfeljebb évi 225 ezer forint
Vendéglátás: legfeljebb évi 150 ezer forint
Szabadidő:  legfeljebb évi 70 ezer forint támogatás
Nyitókép: Klaus Vedfelt/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: