Mi történik a testedben, ha túladagolod a koffeint?

Sokunk számára a reggeli rutin nem is az igazi a jó kis fekete nélkül. De mi van akkor, ha egy kis extra energialöket reményében túltoljuk a koffeint?

Mindannyiunknak máshol van a tolerancia határa – lelkileg és testileg, s a koffein kérdésében is. Én például hatalmas kávés vagyok, s úgymond meg is engedhetem ezt magamnak, mert az átlagnál alacsonyabb a vérnyomásom. Ismerőseim körében azonban bőven akad olyan, akiket már a napi egy kávé túllépése is a földhöz vág, s azon túl, hogy kölcsönösen ufónak nézzük egymást emiatt, egyaránt fontos tisztába lennünk azzal, hogy mit érdemes tudni a koffein túladagolásáról. 

Mert tisztán emlékszem az első alkalomra, amikor fiatalos hévvel túltoltam a kávét – ha leírnám azt a mennyiséget, amit elfogyasztottam, sokan valószínűleg szívszédülést kapnának már csak a sorok olvasása közben is. A remegő kéz, a bizsergő ujjak, az az ijesztő belső zsizsegés, persze, az én életemből sem hiányzik, úgyhogy attól a pillanattól én is komolyabban vettem azért a korábban oly’ távolinak tűnő kérdéskört.

Azóta persze utána is néztem annak, mit mond a tudomány a fenti jelenségről. S hamar kiderült számomra, hogy koffeinmérgezésről akkor beszélhetünk, amikor veszélyesen magas szintet (nyugi, ezt még kicsit pontosítjuk) ér el szervezetünkben a koffein. Ez pedig kellemetlen – és veszélyes! – tünetek széles skáláján mutatkozhat meg, köztük a nehéz légzés és a görcsrohamok, de súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Miközben ez egy extrémnek számító végkifejlet, sajnos valós veszélyt hordoz magában, ha felelőtlenül fogyasztjuk a feketét. Vagy akár a koffein-tartalmú üdítőket is, hiszen nem csupán a kávé okozhat problémát a szervezetünk számára, de kóla és értelemszerűen az energiaital is. A tünetek és a kiváltó okok megismerése azonban csökkentheti az esélyét annak, hogy komoly károsodást szenvedjünk.

Mennyi az annyi?

A koffeinmérgezés túlmutat a fejfájáson, amit akkor érzel, ha eggyel több kávét ittál a kelleténél. A mérgezéshez azért számottevő mennyiség elfogyasztására van szükség. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ezt a határt 400 milligramm koffeinben határozta meg az egészséges felnőttek számára, ami 4-5 bögre amerikai kávéval egyenértékű. Erin Palinski-Wade, a New Jersey-i EKP Dietetikai Szövetség tanácsadója szerint, ha ezt a limitet túllépjük valamivel, az nem jelenti azt, hogy kapásból az életünket kockáztatjuk vagy tartós következményekkel kell számolnunk. Egy átlagos ember először szorongással szembesülhet ilyen esetben. Igazán súlyos tünetek jelentkezhetnek azonban, ha jelentősen átlépjük ezt a határt, amit a dietetikus 1200 milligrammban, vagyis 12 bögrében határoz meg.

Fotó: Getty Images

A kellemetlen tünetektől az életveszélyes szituációkig

Ahogy említettük, a koffeintúladagolás tüneteinek és következményeinek a skálája igencsak széles. Nima Majlesi, a Staten Island Egyetem Kórházának toxikológiai igazgatója szerint a koffein stimuláló hatása megzavarja a normál szívműködést, ami szívritmus-problémákhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Palinski-Wade pedig hozzáteszi, hogy egyes esetekben emésztési zavarok, hasmenés, hányás is felléphetnek.

Mivel a kávé vízhajtó hatású, Majlesi szerint a magas koffeinfogyasztással azt is kockáztatjuk, hogy olyan hasznos és szervezetünk számára elengedhetetlen tápanyagokat húzunk le felelőtlenül a vécén, mint a kálium. Az alacsony káliumszint, azaz a hipokalémia viszont súlyos esetben bénulásig is károsíthatja az izmainkat, ami akár légzési nehézségekhez és a vesék elégtelenségéhez is vezethet.

Számos tünet érinti azonban a neurológiai területeket is. Dokumentált esetek bizonyítják, hogy a koffeinmérgezés mellékhatásai között szerepelhet a szorongás, a hallucináció, a migrén, de még az agyi duzzanat és görcsök is. Bár ez a szakértők szerint önmagában igen ritka, a koffeinmérgezés halálos kimenetelű is lehet. A legtöbb ilyen tragédia mögött más társbetegségek vagy nagy dózisú, koffeintartalmú gyógyszerek túladagolása áll. Ezeknek a koffeintartalma ugyanis nem szabályozott, így a dózisok márkánként eltérőek lehetnek. 

Mit tegyél, ha koffeinmérgezésre gyanakszol?

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, s jó okod van feltételezni, hogy a koffein lesz a ludas, irány a sürgősségi! Majlesi ugyanis elmagyarázza, hogy az orvosok ilyen esetben hemodialízist alkalmaznak, amivel ki tudják szűrni a vérből a koffeint. De aktív szenet is beadhatnak a páciensnek, amely megköti a koffeint és megakadályozza, hogy felszívódjon a bélben. Gyógyszerek is léteznek az állapot stabilizálására és a súlyos tünetek kezelésére, például béta-blokkolók és benzodiazepinek, amiket gyakran írnak fel olyan neurológiai problémákra, mint az egyik mellékhatásként előforduló hallucináció vagy a görcsrohamok.

Hogyan kerüljük el a koffein túladagolását?

Majlesi és Palenski-Wade is kutatja, hogy mennyi koffein elfogyasztása biztonságos az emberi szervezet számára. Bár a kávé az egyik legnépszerűbb formája a koffeinbevitelünknek, nem ritka, hogy az üdítők, zöld teák és a kakaó is rápakol az állapotunkra. Majlesi éppen ezért arra figyelmeztet, hogy tartózkodjunk az energiaitalok és egyéb koffeinkészítmények használatától, ugyanis ezek jóval magasabb dózisban juttatják szervezetünkbe a koffeint, ráadásul magas a cukortartalmuk és a hozzáadott ízfokozók aránya is.

Palinski-Wade szerint kifejezetten fontos, hogy ha koffeintartalmú italokat fogyasztunk, mellé elegendő mennyiségű vizet is bejuttassunk a szervezetünkbe. A megfelelő hidratálás ugyanis segít ellensúlyozni a koffein vízhajtó hatását, s megőrizni a vízben oldódó vitaminokat a testünkben. Nagy hangsúlyt kell fordítani a táplálkozásra is, a magas fehérje- és rosttartalmú ételek ugyanis hosszú távon hozzájárulnak a koffein feldolgozásához. „Sokkal kevesebb tünetet és mellékhatást észlelsz, ha nem éhgyomorra fogyasztod a koffeint“ – teszi hozzá Palinski-Wade. 

Mindent egybevetve, a koffeintúladatolás és a koffeinmérgezés egy kis odafigyeléssel elkerülhető. A legfontosabb, hogy odafigyeljünk a testünk jelzéseire, megismerjük, mi az a határ, amit elbír. S ha legközelebb újra a kávéscsésze után nyúlsz, gondold végig, valóban kell-e egy újabb löket koffein, vagy megelégszel esetleg egy mentes verzióval is. Tudod, csak az íze végett. 

Forrás: cnn.com
Nyitókép: Lena Ivanova / EyeEm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: