Mi történik az agyaddal, ha abbahagyod a sminkelést?

Kifejezetten jót tesz a bőrnek és az agynak is, ha néha kihagyjuk a sminket, és csak natúr arccal létezünk.

Minden nő tudja, hogy egy jó smink csodákra képes. Hiszen általa nemcsak szebbnek és fiatalabbnak, de akár teljesen másnak is mutatkozhatunk. De miért van szükség arra, hogy állandóan az optikai tunninghoz folyamodjunk?

Amikor kitört a világjárvány, és korlátozott lett a mozgásunk, nagyon sokan felhagytak a sminkeléssel. Otthon, a négy fal között teljesen felesleges volt topformába kerülni, ha meg muszáj volt elhagyni a lakást, akkor azt csak maszkban lehetett megtenni, tehát nem volt jelentősége a napi rutin e részének. Emlékszem, hogy pár hónapja tartott a számunkra még ismeretlen helyzet, amikor az egyik barátnőm sírva hívott, hogy összeveszett a pasijával, aki azt kérte tőle, hogy sminkelje ki magát otthonra is. Teljesen fel volt háborodva a kérésen, hogy létezik, hogy élete szerelme nem tudja őt elfogadni a maga valóságában? A válaszon pedig még jobban kikészült, mert a párja azt mondta, rá sem ismer smink nélkül, és egyébként is ő a hibás, mert ehhez szoktatta hozzá…

Bizony, sok nő van, aki szinte meztelennek érzi magát smink nélkül. De vajon jót tesz a bőrnek, ha mindennap erősen eltömítjük a pórusainkat? És a lelkünknek, agyunknak, ha nem tudjuk fogadni magunkat?

Mi történik az agyaddal, ha minden nap sminkelsz?

Amikor sminkelünk, akkor azt az üzenetet küldjük a tudatalattinknak, hogy hibásak vagyunk, és ezeket a hibákat el kell rejtenünk. Vagyis úgy leszünk csak boldogok, hogy megváltoztatjuk a megjelenésünket. Viszont egy idő után már csak ezzel az énképpel tudunk azonosulni. Emiatt van az, hogy ha meglátjuk magunkat smink nélkül, akkor arra gondolunk, hogy Úristen, ez nem én vagyok!, hiszen az agyunknak teljesen más elképzelése van arról, hogy nézünk ki, mivel a „javítottverzióhoz kötődik – mondja Jennifer Pepper holisztikus pszichoterapeuta.

A sminkelés általában ugyanúgy a napi rutin része, mint az, hogy reggelizünk vagy fogat mosunk. A rutin pedig sokszor egy igazodási pont is, és ha ez felborul, akkor hiányérzetünk lehet, vagy kevésbé érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak.

És mi van akkor, ha kihagyod a sminket?

Ha nem azért történik, mert elaludtál és a reggeli rohanásba már nem fér bele, hanem tudatos a döntés, akkor az agyad fel fogja ismerni, hogy kihagytál egy lépést. De minél többször kihagyod, annál kevésbé fog hiányozni, és egy ponton túl már nem fog érdekelni az sem, hogy mit szólnak a natúr arcodhoz mások.

Egy nőnek se legyen illúziója, ez a döntés, bár nem tűnik nagy horderejűnek, mégsem megy majd egyik napról a másikra. Bizony, kell ahhoz idő, amíg az agyad újrakalibrálja az új énképedet. Amikor úgy döntesz, hogy smink nélkül maradsz, és csak bizonyos alkalmanként nyúlsz a festékeid után, akkor kezded majd megérteni a sminkkel való kapcsolatodat is. Nevezetesen, hogy a smink milyen és mekkora szerepet játszik az életedben? Magadnak sminkelsz, vagy másoknak?

Míg saját magunkat smink nélkül képesek vagyunk rút kiskacsának látni, addig mások szemében a természetességünk kifejezetten vonzó is lehet. Erre is van jó példám: egy kedves ismerősöm, aki minden nap olyan mutatós sminkben közlekedett, mintha bármikor be kéne ugrania egy divatbemutatóra, éveken át volt magányos. Hiába volt tökéletes az összkép, a férfiak hosszú ideje maximum egy-egy estére szerettek volna vele közelebbi kapcsolatba kerülni. Aztán egyszer otthon elcsúszott a fürdőszobában, s mikor érezte, hogy nem tudja mozdítani a lábát, szerencsére annyi ereje még volt, hogy a mentőket kihívja. Fekvőgipsz és több hetes kórházi tartózkodás várt rá, ami a kellemetlenebb részét illeti a dolognak, és egy nem tervezett szerelem egy jóképű orvossal. Vagyis a szerelem az folyamatosan tervben volt, de az, hogy a natúr valóságot valaki, valaha szépnek fogja találni, az minden elképzelését felülírta.

Nem kell végletekbe esni

Természetesen nem az a cél, hogy a hosszú ideje gyarapodó, anyagilag is komoly kiadást jelentő sminkkészletedtől végleg búcsút vegyél! Hanem az, hogy engedd meg magadnak néha a valóságot. Ne rejtsd el magad állandóan, egy kicsit szeresd magad úgy is, ahogy kinézel. A sminkszünet segíthet a bőrödnek tisztulni azáltal, hogy levegőt biztosít a pórusoknak, és így fel is tud egy kicsit lélegezni.

Nem véletlen, hogy ma már világviszonylatban is nagy kultuszát éli a no make up mozgalom, és népszerű sztárok is rendszeresen posztolnak magukról smink nélküli fotókat. Pamela Anderson nemrég a divatheteken is megmutatta valódi arcát, sőt, van, aki annyira merész, hogy kifejezetten ragaszkodik hozzá, felejtsék el a retusálást a címlapfotóján.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: Rafa Elias/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: