Miben segít a Vagus kezelés?

Nem városi legenda, hanem valóság. Létezik egy módszer, amely fájdalommentesen veszi fel a harcot a stresszel és az azzal járó testi-lelki tünetekkel is.

Amikor rossz passzban ébredünk, valahol fáj, húzódik, vagy görcsöl, akkor általában a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodunk, vagyis bekapunk egy fájdalomcsillapítót. Ez a leggyorsabb lehetőség a fájdalom csökkentésére, esetleg megszüntetésére, azt azonban tudnunk kell, hogy ez csupán instant megoldás.

Üzenet belülről

A fájdalommal ugyanis a szervezetünk belülről üzen, és jelzi, hogy valami gond van. Természetesen nem az a cél, hogy fájdalommal éljünk, de egy pillanatig nem árt elgondolkodni azon, hogy honnan és miért jön a kellemetlen érzés. Sokszor nem is kell nagyon mélyre ásnunk, hiszen a stressz a mai életforma szinte egyértelmű „kiegészítője”, kisebb vagy nagyobb mértékben mindenkinek jelen van az életében. S bár azt is mind tudjuk, hogy a megoldáshoz sokszor elég lenne, ha kevesebbet stresszelnénk, ez csak elméletben hangzik jól, a gyakorlatban nem feltétlenül állunk nyerésre.

A stressz egy komoly feszültségforrás a szervezet számára, ami nem csak ránk telepszik, sokszor agyon is nyom bennünket. Ez a tartós nyomás a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részét nyomja el, amiből szépen lassan kialakulnak a testi és lelki problémák. Az egész helyzet egy ördögi kör, hiszen amikor a tartós feszültség átveszi az életünk felett az irányítást, akkor nehezebben, vagy egyáltalán nem megy az alvás, ettől fáradtabbak leszünk, amitől gyengül az immunrendszer. De a rendszertelen és nem tudatos táplálkozás sem segít, mert ártunk az emésztőszerveinknek, nő a súlyunk, ami egy ponton már jóval több lesz, mint „csupán” esztétikai probléma. Ezzel együtt ugyanis emelkedik vagy ingadozik a vérnyomás, ami befolyásolja a keringést, és ezek a mindennapi hangulatunkra és a teljesítményünkre is komoly hatást gyakorolnak.

Stressz kikapcs

Bármennyire is fejlődik a világ, sajnos a stressz kikapcsolására, még nincsen olyan lehetőség, ami egy gombnyomásra megszüntetné a kellemetlenségeket. Külső segítség viszont szerencsére van, ráadásul még csak fájdalommal sem jár: ez a vagus kezelés.

Bathó Kinga, fotó: naturasziget.hu

A vagus, vagyis a bolygó ideg, létfontosságú koponyaideg a szervezet számára. Segít szabályozni a test számos önkéntelen funkcióját azáltal, hogy jeleket küld az agy és az emésztőrendszer, a szív és más szervek között. A vagus ideg aktivitása felel a nyugalomért, az ellazulásért, és a test tökéletes működéséért. Nem ez az egyetlen ideg, amivel csökkenthető a stressz, de hatásai miatt ez a legfontosabb” – mondja Bathó Kinga természetgyógyász, reflexológus, bioenergetikus.

Én nem csak a legkisebb fájdalommal nem tudok együtt élni, gyógyszert sem vagyok hajlandó szedni, és még az orvosoktól is félek. Emiatt minden lehetséges alternatív megoldást képes vagyok felkutatni, Kingára, és a módszereire is így találtam rá. Nála sikerült saját tapasztalást nyernem, hogy nem városi legenda, hanem valóság, hogy a vagus kezelés egy kifejezetten lazító, nyugtató hatású terápia. Ráadásul ruhában történik, ezért azoknak is kifejezetten ajánlott, akik nem érzik magukat komfortosan, ha esetleg meg kell válni a textiltől egy idegen előtt.

A kezelés során a vagus ideg kötőszövetes környezetére hat a szakember, ezáltal pedig közvetetten tudja befolyásolni az ideg működését. Bár szerintem kisebb csodával is felér a kezelés, abban a hitbe senki ne ringassa magát, hogy egy-egy alkalom megoldást nyújt az összes, akár évek óta fennálló problémájára. Fontos a rendszeresség, hogy az ideg is „értse” a helyzetet, és a szervezet nyugalmi állapota tartósan is helyreálljon. Ráadásként pedig a szervezet beindítja az öngyógyító folyamatait is, sőt, Kinga még „leckét” is adott, mert a változásért bizony magunknak is tennünk kell!

A vagus kezelések hatására nagymértékben csökken a stressz, javulnak az alvásproblémák, rendeződik a vérnyomás, jobb lesz az emésztés, és a szervezet gyulladásos folyamatai is csökkennek. Műtét vagy betegség utáni felépülésnél is nagyon nagy segítség, mivel támogatja a szervezet regenerációs folyamatait. A sok pozitív változás hatására pedig szinte magától értetődően jobb lesz a hangulat, hiszen a fizikai közérzet javulása egyértelműen kihat a lélekre is.

Nyitókép: Jordi Mora Igual/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: