Miből készül a növényi sajt, és tényleg olyan az íze, mint az eredetinek?

Nagyon sok vegetáriánus épp a sajtszeretete miatt nem vált vegán életmódra. De a növényi sajtok növekvő kínálatából arra következtethetünk, a jövőben egyre kevesebbszer fog elhangozni a ‚‚Sosem tudnék lemondani a sajtokról’’ kezdetű mondat.

Évekkel ezelőtt sokan csak egy újabb trendi diétaként tekintettek a veganizmusra, ám az azóta eltelt idő alaposan megcáfolta ezt: a növényi alapú étrend továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend, követőinek száma folyamatosan növekszik. A diétával egy időben robbantak be a köztudatba a különböző magtejek, amelyek remek alternatívát nyújtottak a tehéntejre. A laktózérzékenyek és a vegánok között tavaly a mandulatej volt a sláger, idén pedig a zabtej viszi a prímet, ám még számos más változat közül válogathatunk, hiszen a kesudiótól egészen a kendermag-tejig minden megtalálható a boltok kínálatában. Hasonlóan sikeres jövőt jósolnak a legújabb vegán fenoménnak, a növényi alapú sajtoknak. Az első tejmentes sajtot az 1980-as években dobták piacra, de ekkor még közel sem volt akkora kereslet iránta, mint napjainkban. Ma már egyre több cég specializálódik azokra a sajtkészítményekre, amelyeket nem tehén-, kecske- vagy juhtejből, hanem vegán alapanyagokból állítanak elő. A parmezántól egészen a lágy sajtokig mindenre találunk már alternatívát. De pontosan miből is készülnek ezek a termékek és valóban egészségesebbek, mint hagyományos társaik? Ennek jártunk utána.

Miből készül a vegán sajt?

Szója: Az összetevők listája attól is függ, milyen sajtféléről vagy melyik cégről beszélünk. Általánosságban elmondható, ahogyan a legtöbb növényi eredetű élelmiszer, úgy a sajtok is gyakran készülnek szójából. A növényi eredetű fehérjeforráshoz olajokat, ízesítőszereket és egyéb összetevőket adnak, ezzel utánozzák a hagyományos sajtok textúráját, illetve ízét. A szójaalapú sajtoknál fontos megjegyezni, hogy néhány termék kazeint, azaz tejfehérjét is tartalmaz – ezzel próbálják elérni, hogy a termék úgy olvadjon, mint a rendes sajt. Amennyiben vegán diétát követsz, ezt érdemes mindig ellenőrizni. Ha a laktózintolerancia miatt keresel alternatívát, ez a fajta szójasajt ugyanolyan jó választás.

Magvak: A különböző típusú magfélékből nemcsak ízletes tejek, hanem isteni sajtok is készülhetnek. Ezek közül a legnépszerűbbek a makadámia dió, a kesudió, a mandula, a pekándió, a fenyő-, a napraforgó- és a tökmag. A magvakból előállított vegán sajt nagy előnye, hogy azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyek a szójára. Valamint azt is lehetővé teszik, hogy bárki sajtgyártásba kezdjen saját otthonában. 

Kókusz: A kókusztej, -tejszín és -olaj szintén kedvelt alapanyaga a vegán sajtkészítésnek. Ezekkel a hozzávalókkal krémes, lágy textúrát lehet elérni, de mellette valamilyen sűrítőanyagra is szükség van: például agar-agar porra, karrageenre, kukorica-, tápióka- vagy burgonyakeményítőre. Emellett a kókusz jellegzetes íze miatt valamilyen természetes ízfokozót (sót, citromlevet, fokhagymaport) is adnak hozzá.

Egyéb összetevők: A termékek címkéjét olvasgatva ne lepődj meg, ha valamilyen liszttel, gyökérzöldséggel vagy aquafabával (csicseriborsó leve) találkozol. Ezek mind azt szolgálják, hogy a vegán alternatíva íze és állaga a lehető legjobban emlékeztessen az eredetire.

A lényeg: tényleg olyan íze van, mint a sajtnak?

A sajtok ízére és textúrájára nem lehet panasz – az élelmiszeripar modern technológiáinak köszönhetően egy jó minőségű vegán termékkel még a legnagyobb sajtsznobokat is könnyű megtéveszteni. Általában akkor szembetűnő a differencia, amikor a sajt megolvad. A növényi alapú termékek között találhatók olyanok, amelyeket direkt erre a célra gyártanak, de (egyelőre) még ezektől sem érdemes azt a folyós állagot várni, amit a forró trappista sajtnál megszoktunk.

Valóban egészségesebb, mint a klasszikus sajt?

A vegán sajtkészítmények kevesebb zsírt, fehérjét és kalciumot tartalmaznak, mint a tejből készült változatok és a kalóriatartalmuk is alacsonyabb. De a növényi sajtokat is csak mértékkel ajánlott fogyasztani – ennek egyik legfőbb oka, hogy feldolgozott élelmiszerek. Néhány típus nagy mennyiségben tartalmaz finomított olajokat (például pálmaolaj), tartósítószereket, színezéket és nátriumot, miközben a tápértéke alacsony. Tehát, nem jelenthetjük ki, hogy a vegán sajt olyan egészséges, mint a hüvelyesek vagy a friss zöldségek. De arra tökéletes, hogy néhány tésztaételt vagy pizzát ízesítsünk vele.

Vegán mozzarella recept

Fotó: @mijanou_dominique/Instagram

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 100 g kesudió
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 400 ml víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint só, bors, egyéb fűszerek

Elkészítés:

  1. A kesudiót tedd egy tálba. Önts rá annyi meleg vizet, hogy ellepje és áztasd két órán keresztül.
  2. Közben egy másik tálban keverd össze az útifű maghéjat és a vizet. Ezt is pihentesd két óráig, amíg zselés állagú lesz.
  3. A lecsepegtetett kesudiót, az útifű maghéjas zselét és a citromlevet öntsd egy turmixgépbe, ízesítsd és keverd addig, amíg teljesen homogénné válik.
  4. Ezután öntsd át egy tálba – érdemes több kisebb méretűbe szétoszlatni, mert így ‚‚mozzarellásabb’’ lesz az állaga – és pihentesd a hűtőben minimum egy órát.

Tipp: ezt a receptet inkább szendvicsekbe, salátákba vagy caprese salátához ajánljuk. Amennyiben pizzához, lasagnához vagy más sült ételekhez szeretnél sajtot készíteni, akkor a következőt ajánljuk. A második verzió textúrája kevésbé hasonlít az eredeti mozzarellához, de jobban elolvad az ételekben.

Vegán mozarella recept 2.0

Fotó: @minimalistbaker/Instagram

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 120 g kesudió
  • 60 ml kókuszjoghurt
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • 120 ml cukrozatlan mandulatej
  • fél teáskanál só
  • 6-8 g élesztő vagy porélesztő
  • 28 g tápióka keményítő

Elkészítés:

  1. A kesudiót tedd egy tálba. Önts rá annyi meleg vizet, hogy ellepje és áztasd két órán keresztül.
  2. A lecsepegtetett kesudiót a többi hozzávalóval együtt turmixold össze. Ha szükségesnek érzed, ízesítsd tovább.
  3. Öntsd egy kisméretű lábasba és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd. 4-5 perc alatt a sajt összeáll.
  4. Vedd alacsonyabb fokozatra a gázt, és formázz a sajtból egy gömb alakot.
  5. Fedd le, hagyd hogy kihűljön és felhasználás előtt a hűtőben tárold.
  6. Ezután egy kanál segítségével könnyen kis mozzarella golyókat szedhetsz ki belőle és ezekkel ízesítheted az ételeidet.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: