Michael Phelps és 12 másik élsportoló is mesél az olimpia után jelentkező depresszióról egy hamarosan debütáló dokumentumfilmben

Az HBO legújabb, Az arany súlya című dokumentumfilmjében Michael Phelps, Shaun White és más amerikai olimpikonok mesélnek arról, milyen sok sportoló küzd mentális problémákkal.

A világon több millió sportoló a gyerekkora óta azért küzd, hogy ő is tagja lehessen annak a nagyjából 10 ezer fős csoportnak, aki beköltözhet az olimpiai faluba, azaz a négykarikás játékokon képviselhesse hazáját. Emberfeletti teljesítményük elkápráztatja a nézőket, akik közül sokan bele sem gondolnak abba, hogy ehhez nemcsak elképesztő fizikai teljesítményre, hanem mentális erőre is szükségük van. Gondoljunk csak bele, néhány sportolónak kevesebb mint egy perc, 10-20 másodperce adatik meg arra, hogy a legjobb formáját mutassa és büszkén távozhasson a sporteseményről. Ha ez nem sikerül, akkor újabb 4 év kemény munka vár rá, hogy még egy esélyt kaphasson. Azonban sokaknak nem ez jelenti a legnagyobb kihívást – nem számít, hogy éremmel vagy érem nélkül fejezi be valaki a karrierjét -, mert amikor az olimpiai falu kapui bezáródnak akkor megszűnik minden, amiért egész életükben dolgoztak.

Az HBO holnap debütáló dokumentumfilmjében 13 amerikai olimpikon, köztük a huszonháromszoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps és a háromszoros snowboard aranyérmes Shaun White is mesél arról, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie az olimpiai játékok után. A The Weight of Gold, azaz Az arany súlya című produkció a post-Olympic (=olimpia utáni) depresszió jelenségét mutatja be és július 20-án a hozzá készített ízelítőt is kiadták. Az előzetest eredetileg a 2020-as olimpia megnyitója előtt néhány nappal tervezték közzétenni, de a világjárvány miatt a tokiói játékokat elhalasztották és 2021 nyarán rendezik meg. Az HBO viszont úgy döntött, nem késlelteti a dokumentumfilm bemutatóját.

„40 másodperc határozza meg az egész életünket” – hangzik el a rövid kisfilmben. „Teljesen elveszettnek érezzük magunkat.” – magyarázza Phelps, milyen gondolatai voltak a sportesemény után. „A sportolók 80 százalékának vagy talán még többüknek meg kell küzdenie az olimpia utáni depresszió valamilyen formájával.” Az interjúalanyok sikereiről sokat elárul, hogy összesen 46 érmet gyűjtöttek össze. Phelps és White mellett 11 másik élsportoló tűnik fel a képernyőn: Apolo Ohno – gyorskorcsolyázó, Katie Uhlaender – skeletonversenyző, Jeremy Bloom – síző, Lolo Jones – gátfutó, Bode Miller – alpesi síző, Gracie Gold – műkorcsolyázó, Jonathan Cheever – snowboardos és David Boudia – műugró. A dokumentumfilm egy archív interjút is tartalmaz, amelyben Steven Holcombról emlékeznek meg. Az olimpiai bajnok bobversenyző 2017-ben egy edzőtáborban lett öngyilkos. Emellett Linda Peterson, Jeret “Speedy” Peterson édesanyja is feltűnik a filmben – az ezüstérmes olimpiai síző 2011-ben vettet véget életének. 

Forrás: Rolling Stone Australia
Nyitókép: Richard Heathcote/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: