Ahány ház, annyi szokás, de a virsli szinte mindenhol terítékre kerül szilveszter napján.
Az év utolsó napján azok is engednek a babonának, akik egyébként csak legyintenek az ilyen szokásoknak.
Ahogy a karácsonyi menünek is komoly tradíciója van, úgy a szilveszteri menü is kell, hogy tartogasson bizonyos nélkülözhetetlen ételeket. Babona ide vagy oda, mindenki tudja, akkor is ha esetleg nem hisz ezekben, hogy az év utolsó napján, illetve a következő év hajnalán mit lehet és mit nem lehet enni ahhoz, hogy szerencsésen induljon a következő év.
Az év utolsó napján csirkét, halat, vagy vadat ajánlott készíteni. A csirkéről úgy tartják, hogy elkaparja a magunk mögött hagyott év búját, baját, míg a hal elúszik ezekkel, a vad pedig elszalad. A malaccal viszont mindenképpen várjunk, éjfélig semmi esetre se együk, mert az balszerencsét hoz. Ha viszont elmúlt éjfél, akkor jöhet, és talán ez lesz az az év, amikor tényleg kikaparja a szerencsénket.
Szinte kötelező étel újévkor a lencse, ami a pénzt is szimbolizálja, tehát anyagi gondok esetén semmiképpen sem érdemes kihagyni. Sőt, minél többet eszünk belőle, annál jobb lehet a gazdasági helyzetünk.
Virsli, a szilveszter Jolly Jokere
És van egy olyan élelmiszer, amihez tulajdonképpen semmilyen babona vagy rituálé nem köthető, még csak elegánsnak sem nevezhető, mégis ikonikus lett, és ezt fogyasztjuk a legtöbbet az év utolsó, illetve első napján: a virsli. De vajon mitől ennyire népszerű, a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek többsége szerint lesajnált, pépesítéssel készült húskészítmény? Nem kell túlgondolni a jelentőségét, az oka inkább a praktikumhoz köthető, hiszen gyorsan elkészül, és még csak hosszas előkészületet sem igényel. Annyira egyszerű, hogy akár a gyerekekre is rá lehet bízni, ugyanis elrontani sem lehet. Hamar jóllakottság-érzést biztosít, és nem csak feltétként, önmagában is megállja a helyét. Az év utolsó napján egyetlen egy dologra kell figyelni a virslivel kapcsolatban, hogy nem mindegy, mikor, melyik állatból készültet fogyasztjuk. Az év utolsó napján a baromfi virsli a nyerő, de mihelyst elmúlt éjfél, már csak a sertés jöhet szóba. Ezért mindenképpen kalkuláld bele, hogy mikor fogjátok elfogyasztani.
Ha azonban túl snassznak érzed a pezsgő mellé a virslit, akkor legyél kreatívabb, és tekerd leveles vagy rétestésztába. Ezt érdemes már a nap folyamán, korábban elkészíteni, hogy este csak kisütni kelljen. Egyébként a tésztával is tehetsz a jóléted érdekében, mivel a nyújtás folyamata is az elhúzódó szerencsét jelképezi.
És még egy fontos dolog van, amit tanácsos az év utolsó napján megtenni: a legalapvetőbb alapanyagok, mint a cukor, a só, a bors, a pirospaprika, a liszt és a kávé tartóját tele kell tölteni! Ezek ugyanis a hiedelem szerint nagyban befolyásolják, hogy milyen év elé nézünk. Ha teli van, akkor jó évünk lesz, de ha üres, vagy csak félig van, akkor könnyen lehet, hogy szűkölködés vár ránk az új évben.
Forrás: bbcgoodfood.com
Nyitókép: Liudmila Chernetska/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Az egyetlen összetevő, ami soha ne hiányozzon az étrendedből
- 10 fehérjedús növény, ha kicsit hanyagolnád a húsevést
- Tényleg használ, ha a tojásból csak a fehérjét eszed meg?