Miért akarunk önmagunk retusált változatává válni? A szépségfiltereknek hála sosem látott magaslatokban a szépészeti beavatkozások száma

A beauty filterek és a különböző appok segítségével eltüntethetők a szépséghibák, sőt akár az arc szerkezete is átformálható. De jót tesz ez a mentális egészségünknek? A válasz egyszerű: határozottan nem.

Gyakran mondják, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró. Én azt is hozzátenném, hogy elég jó a humora. Ugyanis a sors iróniája, hogy mielőtt belekezdtem volna ebbe a cikkbe egy üzenet érkezett a telefonomra: „itt írj majd, mert Insta detoxot tartok” – értesített egy kedves barátom, akivel általában a képmegosztó platformon szoktunk csevegni. Egy rövid beszélgetés után kiderült, hogy előző este úgy döntött, átmenetileg kikapcsolja a fiókját, és már ma reggel boldogabbnak érezte magát. „Megkönnyebbültem. Szerintem sokszor tudat alatt szorongtam miatta.”mesélte, és teljesen együttéreztem vele. Ugyanis az elmúlt 5-6 év alatt a Snapchat, az Instagram, a különböző appok és filterek használatából csak azt a következtetést vontam le, hogy jobban nézek ki animált kutyaként, mint a való életben. És tudom, nemcsak az én önbizalmamnak adtak egy gyomrost a social media platformok. 2000 óta több mint 70 %-kal emelkedett meg a kozmetikai beavatkozások száma. És ezért az Instagramot is okolhatjuk. Jogosan. 

A Zoom Boomnak hála idén nagyot kaszál a szépségipar

Ha elég hosszú ideig görgetünk lefelé az influenszerek, a hírességek vagy néhány ismerősünk tökéletesre retusált és/vagy filterezett képei között, akkor előbb-utóbb elkezdjük saját adottságainkat kielemezni. Természetesen elég kritikusan. Azon gondolkodunk, hogyan néznénk ki hangsúlyosabb áll- vagy arccsonttal, illetve mennyivel szebbek lennénk feszesebb bőrrel vagy kisebb orral. Ráadásul a karantén alatt eddig sosem látott népszerűségre tettek szert a közösségi média oldalak. Márciusban 60 %-kal nőtt a screen-time, vagyis az appokon eltöltött idő. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy több tanulmány is bizonyította, a közösségi média használat és az önértékelés között szoros kapcsolat áll fenn. A digitálisan módosított képek miatt egy eltorzult testideál alakul ki a nők és a férfiak fejében, ami önértékelési problémák, étkezési zavarok, szorongás vagy depresszió kialakuláshoz vezethet. És ebből ki profitált? A szépségipar. Egészen pontosan a plasztikai sebészek.

„Talán így született. Talán 4 appot, 7 filtert használt és egy csomó smink van rajta.” Fotó: gyaanisunny/Instagram

De a képzeletünkben vegyünk le egy kis felelősséget az Instagram válláról. Ugyanis egy másik önbizalomgyilkos appot is okolhatunk: a Zoomot. A virtuális meetingek, tanfolyamok és órák, illetve a privát videóbeszélgetések alatt meglepően sok időt töltöttünk saját arcunk bámulásával, és kritizálásával. „Vajon azok a szarkalábak ott voltak a karantén előtt is? Mindig ekkora volt az orrom vagy hirtelen nagyobb lett? Miért van magasabban az egyik szemöldököm a másiknál?” – folytatódott az önostorozás. Nem meglepő, hogy több hónapnyi analizálás után világszerte megugrott a kozmetikai és plasztikai beavatkozások száma. Ausztráliában, az Egyesült ÁllamokbanNagy-BritanniábanJapánban és Dél-Koreában olyan nagy fellendülést figyeltek meg, hogy az orvosok csak Zoom Boom néven kezdték el emlegetni a karantén utáni időszakot.

Instagram face, a tökéletesség szinonimája

A közösségi média és a szelfikultúra térhódítása miatt a plasztikai sebészek között már évekkel ezelőtt jól ismert fogalommá vált az Instagram face, amelyet korábban szelfi- és Snapchat-diszmorfiaként is emlegettek. Nevezhetjük bárhogyan, a jelenség lényege nem változik: akkor használják, ha valaki a saját szelfijét mutatja meg a plasztikai sebésznek, amikor arról van szó, milyen végeredményt vár el a kezeléstől. Természetesen ilyenkor nem egy hétköznapi fotó kerül az orvos kezébe, ugyanis a szépségfiltereknek köszönhetően a virtuális világban bárki megalkothatja a legelőnyösebb önmagát, hogy aztán jól arcul csapja a valóság, amikor a tükörbe néz. De nemcsak a filterek tetézik az önértékelési problémákat, hanem a különböző közösségi médiatrendek, kihívások is. Például a TikTok #SideProfileCheck hashtagje jelenleg 35 milliós megtekintéssel rendelkezik. Ez a kihívás arra ösztönzi a felhasználókat, hogy megvizsgálják, mennyire szimmetrikus az arcuk, illetve milyen karakteres az állkapocs- és arccsontjuk. Ezek ugyanis fontos részletei a tökéletes Instagram face-nek. Az új szépségideál – például Bella Hadid – miatt már nemcsak a botox vagy a szájfeltöltés gyakori, hanem egészen extrém beavatkozások is népszerűvé váltak. Ilyen a „cicaszem-effekt”, az állnagyobbítás vagy a járomcsont és arccsont környéki arcformálás.

Álljunk csak meg! Nem tiltották be a filtereket?

De, az Instagramnál is tisztában voltak azzal, hogy az app mekkora csorbát ejthet az emberek egészséges testképében. Ezért tavaly ősszel betiltották azokat a szűrőket, amelyek a plasztikai beavatkozásokat népszerűsítették. Nagy eredményt azonban nem értek el vele, a műtétek száma továbbra sem csökkent. Ennek az egyik oka, hogy a szabályozás nem elég alapos. Továbbra is számos olyan szűrő található meg az alkalmazáson, ami nem drasztikusan, de mégis megváltoztatja az arcot. A másik, hogy nem az Instagram az egyetlen olyan applikáció, ahol feljavíthatjuk a kinézetünket, megváltoztathatjuk az arcunkat. A FaceTune-t a 2019-es adatok szerint több mint 100 millióan töltötték le, és idén márciusban 20 %-kal nőtt a látogatottsága, de a Beautify is népszerű alkalmazás. Az sem segít, hogy a megszerkesztett fotók közel felén észre sem vesszük, hogy digitálisan módosították. Illetve ugyanebben a kutatásban azt is megállapították, hogy a #nofilter hashtaggel ellátott képek 12 százalékát valójában feljavították.

Fotó: FaceTune

A szelfikultúra korában Angelina Jolie-nak már nincs tökéletes orra és mesés telt ajka, az okostelefon segítségével ugyanis bárkinek lehetnek hasonló vonásai. Elmúltak azok az idők, amikor az emberek úgy szerettek volna kinézni, mint a hírességek. Ma már önmagunk retusált változatává akarunk válni. A mentálhigiénés szakemberek szerint inkább érdemes kerülni a szépségfilterek használatát, hiszen akaratlanul is romboljuk vele az önbizalmunkat. A megszerkesztett képek megerősítik bennünk azt a gondolatot, hogy természetesen nem vagyunk elég jók, ami súlyos egészségügyi gondokhoz vezethet. Egyébként a jó fotó titka a fényekben és a szögekben rejlik. Úgyhogy ideje búcsút venni a tökéletességet hirdető szűrőktől és az ablak mellett kialakítani egy szelfikészítő pontot.

Nyitókép: beastfromeast/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: